Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietuvas vieglatlēts Edis Matusevičs ar valsts čempionātā Palangā sasniegto jauno Lietuvas rekordu 89,17 metri ielauzies sezonas pasaules labāko škēpmetēju trijniekā.

Lietuvas čempionātu Palangā tikai 23 gadus vecais šķēpmetējs sāka ar neieskaitītu metienu. Tam sekoja 83,77 metrus tāls raidījums, kas ir tālāk, nekā šosezon iespējis labākais Latvijas šķēpa metējs Gatis Čakšs, kurš Latvijas čempionātā pēdējā metienā šķēpu raidīja par pieciem centimetriem tuvāk.

Trešajā mēģinājumā šķēps nolidoja 89 metrus un 17 centimetrus, izvirzot Matuseviču trešajā vietā šīs sezonas pasaules rangā. Vistālāk šķēpu šogad raidījis citas Baltijas valsts pārstāvis igaunis Magnuss Kirts, kurš 22. jūnijā Somijas pilsētiņā Kuortanē ar 90,61 metru kā vienīgais pasaulē šogad metis tālāk par 90 metriem. Otrajā vietā rangā ir vācietis Andreass Hofmans, kurš 9. jūnijā Rētingenē "pīķi" raidīja 89,65 metru tālumā.

Sacensību turpinājumā Lietuvas sportists vēl trīsreiz pārsniedza 80 metru robežu ar 84,47, 82,10 un 81,37 metrus tāliem metieniem. Ceturtajā metienā viņš bija tuvu tam, lai vēlreiz pārsniegtu veco Lietuvas rekordu, kas šogad tika sasniegts vispasaules Universiādes kvalifikācijas sacensībās Neapolē un bija 84,93 metri.

Līdz ar jauno Lietuvas rekordu Matusevičs kļuvis par vienu no favorītiem šā gada pasaules čempionātā Dohā.

"Universiādē jutu, ka varu mest arī tālāk par 84 metriem," Matuseviču citē Eiropas Vieglatlētikas asociācija. "Dziļi sirdī ticēju, ka 90 metrus varu sasniegt jau šosezon, tikai visam vajadzēja perfekti sakrist."

"Es gaidīju labu rezultātu [Lietuvas čempionātā], kaut gan varbūt ne tik labu. Treniņos jutos labi, tehnika kļuva arvien labāka, un šodien tā bija pat labāka, nekā es varētu gaidīt pēc treniņiem," teica fantastiskā jaunā Lietuvas rekorda autors.

Baltijas valstīs visu laiku labākais sasniegums ar jaunā tipa šķēpu joprojām ir Latvijas šķēpraiža Vadima Vasiļevska Tallinā sasniegtie 90,73 metri, taču konkurenti šosezon ir bijuši tuvu tam, lai šo rezultātu pārspētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!