Foto: LETA
Trīs sezonas kopā ar vērienīgā dopinga skandālā iesaistīto ASV riteņbraucēju Lensu Ārmstrongu startēja Latvijas sportists Kaspars Ozers, kurš intervijā portālam ”Delfi” atklāja, ka viņam par aizliegtajām vielām neviens neesot neko teicis, taču aizdomas ir bijušas.

Ozers, kurš savu profesionāļa karjeru sāka 26 gadu vecumā, ar Ārmstrongu "Motorola" riteņbraukšanas komandā startēja no 1994. līdz 1996.gadam. Ozers Ārmstronga komandas biedrs prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France" bija divas reizes.

"Ar Ārmstrongu kopā startēt bija ļoti normāli. Viņš kā komandas biedrs bija ļoti labs, visām lietām piegāja ļoti nopietni. Komandā viņš bija autoritāte," stāstīja Ozers. "Ārmstrongs, protams, mūs visus motivēja. Saviem komandas biedriem viņš uzsauca dzērienus un vakariņas. Lenss jau tajā laikā bija īsts komandas līderis."

Vairāku bijušo komandas biedru sniegtajā liecībās pret Ārmstrongu teikts, ka velosportisti komandā ar viņu varēja braukt, vienīgi piekrītot lietot dopingu. Tomēr Ozers bija viens no tiem, ar kuru par šo tēmu neviens nerunāja.

"Varētu teikt, ka man bija kaut kāda nojauta par notiekošo. Kad komandā esi pavadījis noteiktu laiku, tad sāc saprast, ap ko lieta grozās," stāstīja bijušais Latvijas riteņbraucējs. "Man kā jaunam profesionālim neviens par to neko neteica. Šajā lietā daudzi ir snieguši komentārus, pat rakstījuši publikācijas. Vienā no publikācijām par Ārmstronga dopinga lietu bija minēts latvietis, kuram nekas neesot teikts un kurš neko nav zinājis. Laikam jau labi, ka nebiju tajā iesaistīts."

Ozers arī atcerējās, ka šajās trīs sezonās, kuras viņš pavadīja "Motorola" komandā, viņam nācās daudz saskarties ar dopinga pārbaudēm.

"Redziet, riteņbraukšanā skandāli notiek visu laiku. 1997.gadā "Tour de France" velobraucienu pameta deviņas komandas," viņš turpināja, uzsverot, ka Ārmstronga dopinga lieta nav nokritusi no zilām debesīm. "Par to visu runāja gadiem. Protams, varētu būt arī tā, ka kāds vēlas Ārmstrongu iegāzt skaudības un zaudētu sacensību dēļ, taču noteikti vainas jāuzņemas arī viņam pašam. Vainu es dalītu tā -  50 pret 50. Taču viņš tik un tā ir riteņbraukšanas leģenda."

Pret ASV riteņbraucēju sniegtās liecības varētu būt dažādi sagrozītas, tomēr neesot dūmu bez uguns, piebilda Ozers, kurš uzskata, ka profesionālā riteņbraukšana mūsdienās var pastāvēt bez aizliegto vielu lietošanas.

Tādos velobraucienos kā "Tour de France" distances paliek ar vien garākas un kalnainākas, līdz ar to sportistam daudz smagākas. Tas esot izaicinājums. Ozers savā karjerā ir pārliecinājies par to, ka riteņbraucēja dzīve sportiskajā ziņā ir ļoti grūta. Tāpēc riteņbraucējiem jālieto dažādi vitamīni, kas palīdz trenēties un organismam atjaunoties. "Profesionālās riteņbraukšanas pamatā tik un tā ir smags darbs, nevis dažādu vielu lietošana," sacīja kādreizējais sportists.

Pēdējo gadu vieni no izcilākajiem riteņbraucējiem - Ārmstrongs un Alverto Kontadors - ir pieķerti aizliegto vielu lietošanā, kas iespaidojis riteņbraukšanas tēlu. "Šo skandālu ietekme uz riteņbraukšanu noteikti ir negatīva. Sponsori vairs nevēlēsies ieguldīt savu nauda sporta veidā, kuram ir tik slikta reputācija," savu viedokli pauda Ozers.

Ozers 1993.gadā kļuva par pasaules vicečempionu grupas braucienā amatieriem. Tikmēr 1995. un 1996.gada "Tour de France" velobraucienos viņš nefinišēja, savukārt 1995.gada daudzdienu velobrauciena "Vuelta a Espana" 19.posmā latvietis finišēja trešajā pozīcijā, bet kopvērtējumā ierindojās 101.vietā. Nākamā gada "Vuelta a Espana" sacensībās viņš arī nefinišēja.

Tāpat Ozers 1996.gadā pārstāvēja Latviju Atlantas olimpiskajās spēlēs, grupas braucienā finišējot 22.vietā.

Atgādinām, ka ASV Antidopinga aģentūra USADA uz mūžu diskvalificēja leģendāro riteņbraucēju Ārmstrongu, kuru apsūdz "ievērojamākajā, apjomīgākajā un visprofesionālāk veiktajā dopinga krāpšanā sporta vēsturē".

Ārmstrongs "Tour de France" uzvarēja laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam. Tāpat viņš 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) viņam medaļu vēl atņēmusi, arī UCI neko nav ziņojusi par pasaules čempiona titula iespējamo atņemšanu, bet ”Tour de France" tituli viņam atņemti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!