Foto: AP/Scanpix

Itālis Fabio Aru no "Astana" komandas svētdien nosargāja iepriekš iekrāto pārsvaru un triumfēja prestižā daudzdienu velobrauciena "Vuelta Espana" kopvērtējumā.

98,8 kilometrus garajam 21.posmam, kas noslēdzās Madridē, bija vairāk simbolisks raksturs un Aru finišēja grupiņā, kas uzvaru izcīnījušajam vācietim Jonam Degenkolbam ("Giant - Alpecin") zaudēja 20 sekundes.

Otrais posmā bija Nīderlandes sportists Denijs van Popels no "Trek" komandas, bet trešo vietu guva Žans Pjērs Drikers no Luksemburgas (BMC).

Degenkolbs pērn uzvarēja četros "Vuelta Espana" etapos, bet šoreiz līdz pēdējam posmam viņam neizdevās izcelties retajos etapos, kas piemēroti sprinteriem.

Tikmēr "Katjuša" komandu pārstāvošais latvietis Gatis Smukulis pēdējo etapu noslēdza 135.vietā, atpaliekot minūti un 14 sekundes.

Kā zināms, Aru uzvaru praktiski nodrošināja sestdien, kad tā brīža kopvērtējuma līderis Toms Dumolins ("Giant - Alpecin") vienā no kalniem nespēja turēt līdzi līderiem, zaudējot daudz laika.

Velobrauciena noslēgumā Aru par 57 sekundēm apsteidza spāni Hoakimu Rodrigesu, kurš pārstāv "Katjuša" vienību, bet trešais bija polis Rafals Majka ("Tinkoff - Saxo"), kuram sekoja pērnā gada "Giro d'Italia" sacensību čempions Nairo Kvintana no Kolumbijas ("Movistar").

Tikmēr Smukulis smago velobraucienu noslēdza 148.vietā, čempionam zaudējot četras stundas, vienu minūti un 51 sekundi. Viņš kopvērtējumā apsteidza 12 riteņbraucējus.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā pēdas lūzuma dēļ no "Vuelta Espana" izstājās šī gada prestižā "Tour de France" čempions Kristofers Frūme no "Sky" komandas. Frūme šogad cerēja kļūt vien par trešo sportistu, kuram viena gada laikā izdevies uzvarēt "Tour de France" un "Vuelta Espana" sacensībās, tomēr reālas izredzes to paveikt viņam zuda, kad 11.posmā kritienā savainoja pēdu un kopvērtējumā atkrita vairāk nekā septiņas minūtes aiz tā brīža kopvērtējuma līdera Aru.

Šī gada sacensības kļuva iezīmīgas ar daudziem bīstamiem kritieniem. Pēc tiem vairākiem kopvērtējuma augstu vietu pretendentiem nācās izstāties, bet beļģu riteņbraucējs Kriss Bekmans ilgāku laiku pat pavadīja mākslīgajā komā.

Tāpat sacensību pirmajos posmos no prestižā velobrauciena tika diskvalificēts slavenais itāļu riteņbraucējs Vinčenco Nibali no "Astana" komandas. Kā ziņoja sacensību rīkotāji, otrā posma laikā Nibali esot turējies pie "Astana" vienības automašīnas, kas viņu vilkusi.

Smukulis sākotnējā pieteikumā nebija atrodams, tomēr viņš velobraucienā aizstāja krievu sportistu Jegoru Silinu, kurš bija pārkāpis disciplīnu.

Pērn "Vuelta Espana" sacensībās trešo reizi karjerā triumfēja spānis Alverto Kontadors, kurš šoreiz sacensībās nepiedalījās.

Daudzdienu velobrauciens "Vuelta Espana" šogad norisinājās 70.reizi vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!