Foto: AP/Scanpix/LETA

Beļģis Vouts van Ārts ("Jumbo-Visma") trešdien daudzdienu sacensībās "Tour de France" uzvarēja ikoniskajā posmā ar divkārtēju rāpšanos Monventū smailē, kamēr Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš no "Trek-Segafredo" komandas 11.posmā ierindojās 127.vietā.

Izcilais van Ārts vienatnē šķērsoja "Provansas milža" virsotni savā Beļģijas čempiona kreklā.

"Šeit ir daudz beļģu," sacīja uzvarētājs, kurš uzmundrinājumus skandējošajam pūlim par prieku pielika roku pie auss, it kā viņus nedzirdētu.

"Tā ir mana labākā uzvara karjerā," sacīja van Ārts, kurš beidzot izpelnījās atlīdzību par uzbrukumiem tūres pirmajos posmos.

Šajā ikoniskajā kāpienā, kur 1967.gadā mira Toms Simpsons un kur Edijs Merkss, Marko Pantani un Kriss Frūms tika pie neaizmirstamām uzvarām, van Ārta sniegums bija izcils.

Kopā ar viņu uz godalgoto pjedestāla kāpa divi Skujiņa pārstāvētās "Trek - Segafredo" riteņbraucēji francūzis Kenijs Elisons un Bauke Mollemā, kuri no uzvarētāja atpalika par minūti un 14 sekundēm.

Ceturtās grupiņas priekšgalā finišēja "UAE-Team Emirates" līderis slovēnis Tadejs Pogačars, apsteidzot kolumbieti Rigoberto Uranu ("EF Education - Nippo") un ekvadorieti Ričardu Karapasu ("Ineos Grenadiers").

Pogačars saglabāja pārsvaru kopvērtējumā, par piecām minūtēm un 18 sekundēm apsteidzot Uranu un vēl par 14 sekundēm - dāni Jonasu Vingegārdu ("Jumbo-Visma"), kurš savukārt par sekundi ir priekšā Karapasam.

Skujiņš finišēja 127.vietā 156 finišējušo vidū, uzvarētājam zaudējot 37 minūtes un 26 sekundes. Vēl astoņi braucēji nefinišēja vai neiekļāvās laika limitā.

Jau ziņots, ka Vācijas braucējs Tonijs Martins trešdien velobraucienu beidza ātrās palīdzības automašīnā.

Vācu sportists iegāzās dziļā ceļmalas grāvī un guva sejas un kājas traumas.

Trešdienas posmā "Jumbo-Visma" braucējs iekrita grāvī netālu no Provansas pilsētas Sorgas neilgi pēc posma sākuma.

Kopvērtējumā Skujiņš ieņem 83.vietu, atpaliekot no Pogačara stunde 45 minūtes un trīs sekundes.

12.posmā ceturtdien riteņbraucējus sagaida 159,4 kilometrus garš posms ar pauguriem un vienu trešās kategorijas kāpumu.

"Tour de France" noslēgsies 18.jūlijā ar finišu Elizejas laukos. Sešas dienas pēc "Tour de France" pēdējā posma sāksies Tokijas olimpisko spēļu riteņbraukšanas sacensības, tāpēc daudzdienu brauciens šogad pārcelts uz nedaudz agrāku laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!