Foto: Publicitātes foto
Šomēnes notikušajā Latvijas čempionātā par divkārtējo Latvijas čempioni kļuvusī 12 gadus vecā Krista Ceplīte cer startēt 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, vēsta Apvienoto Arābu emirātu (AAE) izdevums "The National".

Dubaijā dzīvojošā Ceplīte vēl ir pārāk jauna, lai piedalītos starptautiskajās sacensībās, tomēr tas viņai neliedza Latvijas čempionātā uzvarēt 400 un 800 metru distancēs brīvajā stilā, kā arī tikt pie sudraba godalgas 200 metros brīvajā stilā.

Ceplīte peldēt iemācījusies neilgi pēc tam, kad viņa ar ģimeni 2004.gadā pārcēlās uz dzīvi Dubaijā. Viņa cer sekot citu Dubaijā dzīvojošo jauno sportistu pēdās - 17 gadus vecais Velimirs Stepanovičs nākamajā gadā Londonas Olimpiskajās spēlēs cer pārstāvēt Serbiju, bet 18 gadus vecais Endrjū Čekuti - Maltu.

Jaunā peldētāja, kas mācās vietējā angļu koledžā, martā pievienojusies "Hamilton Aquatics" peldēšanas klubam, un viņas četru mēnešu progress izbrīnījis trenerus.

"Bija brīnišķīgi iegūt divas zelta medaļas. Tas man dod pārliecību un motivāciju, ka kādu dienu varēšu piedalīties olimpiskajās spēlēs," izteicās Ceplīte, kura starptautiskās sacensībās varēs piedalīties, kad būs sasniegusi 13 gadu vecumu. "Dalība Latvijas čempionātā bija interesanta pieredze, un esmu gandarīta ar rezultātiem."

"Biju pārsteigta, ka varēju uzvarēt peldētājas, kuras bija vecākas par mani. Treniņi ir smagi, bet tie man palīdz uzlabot rezultātus," teica jaunā sportiste. "Nezinu nevienu citu meiteni, kura 12 gadu vecumā kļuvusi par valsts čempioni."

Tagad Ceplīte devusies uz Austrāliju, kur pavadīs nākamos divus mēnešus un piedalīsies Dienvidaustrālijas čempionātā.

"Latvija ir ļoti maza valsts, un nākotnē tā uz Olimpiskajām spēlēm sūtīs divus sportistus, kuriem piešķirti speciālie ielūgumi jeb "wild card"," apgalvoja "Hamilton Aquatics" kluba galvenā trenere Ešlija Morisa. "Kritēriji vēl nav skaidri, bet tā Krista varēs sasniegt 2016.gada Olimpiskās spēles."

Kristas tēvs Kārlis vada kompānijas "Emirates Airline" lidmašīnu un kādreiz "nedaudz bijis peldētājs". Viņš ir uzaudzis Austrālijā, tomēr kopā ar sievu Aiju, kura piedalījusies daiļlēkšanas sacensībās, cer, ka meita iekļūs tieši Latvijas izlasē. Kristai, kā arī viņas septiņus gadus vecajai māsai Andai ir Latvijas un Austrālijas dubultpilsonība.

"Kad 2004.gadā pirmoreiz ieradāmies Dubaijā, Krista nezināja, kā peldēt, tāpēc mūsu mājvietā sāku viņu lēnām apmācīt," stāstīja Kārlis Ceplītis. "Drīz sapratu, ka ir smagi trenēt paša bērnu, tāpēc sākām viņu reizi nedēļā vest uz nodarbībām."

Jau no pirmajām dienām Kristai bijusi nopietna attieksme un viņa izvirzījusi mērķi kādu dienu startēt Olimpiskajās spēlēs. Tagad jaunā sportiste katru dienu ceļas piecos no rīta un aizvada divus treniņus dienā.

"Trenējos astoņas reizes nedēļā - no rīta un pēcpusdienā. Peldēšanā labākā lieta ir medaļu izcīnīšana, bet sliktākā - celšanās agri no rīta, kad jādodas uz treniņiem, īpaši ziemā, kad ir auksts," stāsta Krista. "Tomēr peldēšana ir mana dzīve un tagad tajā nav nekā cita, neskaitot skolu."

Kristai brīva esot piektdiena, kad viņa "dažreiz satiekoties ar draugiem".

Ceplītei ir arī labas sekmes mācībās, un viņa saprot, ka nepeldēs visu mūžu. "Vēlētos kļūt par fizioterapeiti. Ticu, ka spēšu savienot mācības ar peldēšanu. Tāpat zināšanas par fizioterapiju palīdzēs man peldēšanā. Zinu, ka tas būs smagi, bet, kā vienmēr saka mans tētis, - grūtības rada dimantus."

Par saviem varoņiem peldēšanā Krista sauc amerikāni Maiklu Felpsu un austrālieti Stefāniju Raisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!