Latvijas handbola izlase ceturtdien, 9. janvārī, debitēs Eiropas čempionāta finālturnīrā, tādējādi veicot jaunu ierakstu valsts sporta vēsturē.

Debijas spēlē Latvijas handbolistiem pretiniekos būs pašreizējā Eiropas čempione un viena no sacensību galvenajām favorītēm Spānijas valstsvienība. Spēles sākums pulksten 21:30 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Vēl priekšsacīkstēs Latvijas handbolisti 11. janvārī tiksies ar kvalifikācijā labi iepazīto Nīderlandi (pulksten 17:00), bet 13. janvārī jāspēlē pret vēl vienu Eiropas grandu Vāciju (pulksten 19:15). Grupas divas labākās komandas iekļūs Eiropas čempionāta finālturnīra otrajā posmā.

2020. gada Eiropas čempionātā pirmo reizi spēlēs kontinenta 24 labākās komandas, kuras sadalītas sešās grupās. Priekšsacīkstes risināsies trīs valstīs sešās pilsētās – Stokholmā, Malmē, Gēteborgā, Vīnē, Grācā un Tronheimā, kur spēlēs Latvijas grupa. Otrajā posmā grupas spēles risināsies Vīnē un Malmē, bet pusfināla spēles un cīņas par medaļām notiks Stokholmā. 2020. gada Eiropas čempione kļūs zināma 26. janvārī.

Latvijas izlase ļoti neveiksmīgi aizvadīja 2018. gada Eiropas čempionāta atlasi, kurā piedzīvoja zaudējumus visās spēlēs pret Dāniju, Ungāriju un Nīderlandi. Atlases beigās uz pēdējām divām spēlēm Latvijas izlases galveno treneri Uģi Vikštrēmu nomainīja Armands Uščins, kurš tagad ir aizvedis komandu līdz finālturnīram.

2020. gada Eiropas čempionāta atlasē Uščina vadītā komanda ceturtajā grupā izcīnīja otro vietu, priekšā palaižot Slovēniju, bet apsteidzot Nīderlandi un Igauniju. Atlasē Latvija arī sagādāja vienīgo zaudējumu Slovēnijai, kas 2017. gadā izcīnīja bronzu pasaules čempionātā un 2016. gadā bija sestā Rio olimpiskajās spēlēs.

Jau pēc ceļazīmes izcīnīšanas daži Latvijas handbolisti izvēlējās atgriezties un spēlēt Latvijā, kas raisīja bažas galvenajam trenerim Uščinam. " Mani kā izlases treneri noteikti nedaudz uztrauc, ka daudzi ir atgriezušies Latvijā, kur tomēr līmenis ir zemāks. Patīkami, ka tā pati Dobele spēlē arī EHF Izaicinājuma kausā un Baltijas līgā, taču sezonas griezumā tas ir zemāks līmenis nekā šiem spēlētājiem bija iepriekš," rudenī sacīja Uščins. Tomēr Latvijas Handbola federācija (LHF), domājot par finālturnīru, vairākiem potenciālajiem izlases dalībniekiem nodrošināja labus treniņa apstākļus, piedāvājot papildus treniņus. Tādējādi valstsvienības kandidātiem bija iespēja pilnvērtīgāk gatavoties nozīmīgajām sacensībām.

Pirmais sagatavošanās posms Latvijas izlasei bija oktobra nogalē, aizvadot arī pārbaudes spēles Luksemburgā. Decembrī lielākā daļa Latvijas izlases kandidātu pulcējās Valmierā un Rīgā, bet pēdējo sagatavošanās posmu Latvijas izlase aizvadīja jau čempionāta mājvietā Tronheimā. Latvijas izlase tieši pirms Eiropas čempionāta Tronheimā aizvadīja divus pārbaudes mačus ar Norvēģijas otro izlasi, kuru trenē Valērijs Putāns.

Pirms turnīra nelielas raizes Uščinam radīja komandas līdera Krištopāna un citu spēlētāju nelielie savainojumi. Krištopāns un vēl viens komandas kreilis Ģirts Lilienfelds nepiedalījās pirmajā spēlē pret Norvēģijas otro komandu, bet otrajā mačā abi jau bija ierindā. Bažas bija arī par komandas vārtsargu Artūru Kuģi, kurš savainojuma dēļ kādu laiku nebija pilnvērtīgi trenējies, tomēr viņš Norvēģijā piedalījās pārbaudes spēlēs. Līdz ar to Eiropas čempionātu Latvijas izlase sāks optimālajā sastāvā ar visiem labākajiem Latvijas handbolistiem ierindā.

Latvijas komandas izteikts līderis un viena no turnīra lielākajām zvaigznēm būs Krištopāns, kurš pagājušajā gadā palīdzēja "Vardar" triumfēt EHF Čempionu līgā. Eiropas spēcīgākā kluba rindās šobrīd spēlē arī Latvijas izlases vārtsargs Artūrs Kuģis. Ārējā līnijā uzsvars tiks likts arī uz Aivi Jurdžu, kuram ir pieredze "handbola NBA" jeb Vācijas bundeslīgā, bet komandas kodolu vēl veido pieredzējušie Evars Klešniks, Lilienfelds, Māris Veršakovs un līnijas spēlētājs Ingars Dude, kuri visi karjeras sākuši kādreizējā Latvijas handbola "flagmanī" Rīgas ASK.

Latvijas handbolisti un treneri pirms turnīra labi apzinās, ka jāspēlē pret divām pasaules handbola lielvalstīm Spāniju un Vāciju, tādējādi ir pārsteidzīgi domāt par iziešanu no grupas. Tomēr tieši šis apstāklis var šoreiz nākt par labu Latvijas komandai, no kuras pretinieki varbūt neko daudz negaida finālturnīrā. Lai gan Latvijas izlasei ir izteikts uzbrukuma līderis Krištopāns, Uščins uzsver komandas nozīmi.

"Kā jau teicu pēc iekļūšanas finālturnīrā - ir liels prieks par izcīnīto ceļazīmi, bet priekšā ir vēl smags darbs. Satraukums ir liels, jo veicam liela apjoma darbu. No visām pusēm ir liels atbalsts," pirms došanās uz Norvēģiju sacīja Uščins. "Mēs nevaram Latvijas izlasi salīdzināt ar TOP komandām, kurās ir liela spēlētāju rotācija. Tāpat mums jāņem vērā daudzi faktori, vai varēsim sagatavoties un spēlētāji tiks brīvi no sava darba. "

"Šādas izlases kā Vācija un Spānija, varam pārsteigt ar savu cīņassparu. Tajās izlasēs katrs spēlētājs ir augstākas klases. Protams, ka skatāmies, kā mēs ar viņiem varam taktiski cīnīties. Būšu laimīgs, ja mājās atbrauksim ar punktiem," piebilda Uščins.

Latvijas izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā
Vārtsargi: Artūrs Kuģis (HC Vardar, Maķedonija), Raitis Puriņš (Celtnieks Rīga), Edgars Kukša (OHV Aurich, Vācija)
Kreisā mala: Oskars Arājs (Tenax Dobele), Rihards Leja (Celtnieks Rīga)
Kreisais "insaids": Aivis Jurdžs (Tenax Dobele), Nils Kreicbergs (Riihimaen Cocks, Somija), Emīls Kurzemnieks (Tenax Dobele)
Saspēles vadītāji: Māris Veršakovs (Tenax Dobele), Austris Tuminskis (EHV Aue, Vācija)
Labais "insaids": Dainis Krištopāns (HC Vardar, Maķedonija), Ģirts Lilienfelds (HSC Coburg 2000, Vācija), Evars Klešniks (LIT Tribe Germania, Vācija), Jānis Pavlovičs (Sandefjord Hanball, Norvēģija)
Labā mala: Uvis Stazdiņš (HC Kehra, Igaunija), Andis Ērmanis (Tenax Dobele)
Līnijas spēlētāji: Ingars Dude (Limoges Hand87, Francija), Egils Politers (Tenax Dobele), Antons Šuleiko (Tenax Dobele)

Armands Uščins, galvenais treneris
Andrejs Narnickis, treneris
Arnolds Straume, treneris
Sandris Veršakovs, treneris
Agate Ādiņa, fizioterapeite
Ēriks Visockis, fiziskās sagatavotības treneris

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!