Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs aicinājis piespriest mūža diskvalifikāciju visiem, kuri izrādīsies esam iesaistīti dopinga analīžu paraugu manipulācijās, ziņo portāls "insidethegames.biz".

"Ja kāds no sportistiem būs iesaistīts šādās manipulācijās un caur to uzrādījis labākus rezultātus olimpiskajās spēlēs, es piespriestu tādu pat sodu kā Turīnas spēļu laikā manis vadītā SOK Disciplinārā komisija piesprieda Austrijas sportistiem," izteicies Bahs. "Ja sportists vai amatpersona iesaistīts šādā sistēmā, es nekad vairs negribētu viņu redzēt olimpiskajās spēlēs. Ne kā sportistu, ne kā treneri, nedz valsts pārstāvi."

2006. gada Turīnas ziemas olimpiskajās spēlēs sešiem Austrijas sportistiem, biatlonistiem un slēpotājiem, Baha vadītā SOK disciplinārā komiteja par mēģinājumu pielietot asins pārliešanu snieguma uzlabošanas nolūkos piesprieda mūža diskvalifikāciju.

Runājot par SOK veikto atkārtoto dopinga analīžu pārbaudi, Bahs uzsvēra saistību ar Krieviju. "Mūsu veiksmīgā atkārtotās pārbaudes programma, ko veicam kopā ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA), raisa bažas par dažām valstīm, konkrēti Krieviju, un dažiem sporta veidiem, piemēram, svarcelšanu," norāda SOK prezidents. "Šai situācijā mums ir jākonsultējas un jāsadarbojas ar WADA."

Kā zināms, 9. decembrī WADA neatkarīgās izmeklēšanas grupas vadītājs, kanādiešu jurists Ričards Maklārens nāks klajā ar ziņojuma otro daļu. Pirmajā, kas tika publiskota šā gada jūlijā, tika pieļauts, ka Soču ziemas olimpiskajās spēlēs notika manipulācijas ar dopinga analīžu paraugiem. Tiek gaidīts, ka jaunākajā ziņojumā būs konkrētāki pierādījumi par šiem gadījumiem.

SOK ir izveidojusi divas savas izmeklēšanas grupas, kas sadarbojas ar Maklārena grupu un Krievijas pusi.

Pagaidām nav skaidrs, kādas sankcijas tiks piemērotas sportistiem, kuriem tiks pierādīta saistība ar analīžu maiņu, jo "oriģinālās" analīzes nav pieejamas, lai viņiem inkriminētu aizliegto preparātu lietošanu.

Tāpat tiek apšaubīta tiešu pierādījumu iegūšana, lai pierādītu Krievijas Olimpiskās komitejas saistību ar šo lietu. Tieši šā iemesla dēļ SOK noraidīja WADA aicinājumu piespriest pilnīgu diskvalifikāciju Krievijai no 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Bijušais valsts sporta ministrs un pašreizējais Krievijas premjerministrs Vitālijs Mutko jau izteicies, ka gaidāmais Maklārena ziņojums būs kārtējais mēģinājums "nomelnot Krievijas sportu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!