Foto: handball.lv; Laura Grišāne

Salīdzinoši negaidītus zaudējumus Latvijas Handbola federācijas (LHF) kausa pusfināla spēlēs sestdien piedzīvoja turnīra favorīti Rīgas "Celtnieks" un Dobeles "Tenax".

Līdz ar to turnīrā būs jauna čempione, jo pirmajos divos gados finālā bija spēlējušas tikai "Tenax" un "Celtnieks" vienības.

"Celtnieks" ar rezultātu 27:30 (13:15) piekāpās "Ogre"/"Miandum" handbolistiem.

Ogrēnieši vadību pārņēma pēc 20 spēlētām minūtēm, kad izvirzījās priekšā ar 10:9, otrajā spēles daļā panākot pat sešu vārtu pārsvaru un novedot dueli līdz uzvarai.

Rezultatīvākais ogrēniešiem ar septiņiem vārtiem bija Jānis Bauze, bet pa piecām reizēm izcēlās Arvis Laganovskis, Uvis Strazdiņš un Artis Kurmēns.

Tikmēr galvaspilsētas vienībai sešus vārtus iemeta Artūrs Lazdiņš.

Ogrēnieši "Celtnieku" nebija pārspējuši pēdējās sešās savstarpējās spēlēs jeb kopš 2015.gada septembra, kad "Ogre/Miandum" bija pārāka Baltijas līgas spēlē ar 34:30.

"SynotTip" virslīgas kopvērtējumā pēc pirmā posma "Celtnieks" bija otrajā vietā, bet ogrēnieši ierindojās vien ceturtajā pozīcijā, atpaliekot par deviņiem punktiem.

Savukārt vēl negaidītāk noslēdzās otrs pusfināls, kurā pēdējo gadu valsts spēcīgākā vienība "Tenax" Ludzā pēcspēles metienu sērijā piekāpās vietējai "Latgols" komandai.

Spēles pamatlaiks noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu 26:26 (10:12), bet pēcspēles metienos ar 4:3 labāki bija "Latgols" spēlētāji, uzvaras vārtus gūstot Raivim Gorbunovam.

Nepilnas desmit sekundes pirms pamatlaika beigām Austris Tuminskis izvirzīja vadībā ludzāniešus, taču uzvara netika nosargāta - "Tenax" ātri izspēlēja bumbu, Egils Politers meta no laukuma centra, bet ludzāniešu vārtsargs Mārtiņš Krušanovs kļūdījās un ielaida vārtus.

Tādējādi finālistu nācās noskaidrot septiņu metru metienu sērijā. Pirmajās divās sērijās precīzi meta abu komandu pārstāvji, bet pēc tam abas komandas kļūdījās - gan Jāņa Pavloviča, gan Riharda Kristera Ozola metienus atvairīja vārtsargi. Izšķirošā izrādījās noslēdzošā, piektā, sērija, kur Gorbunovs bija nekļūdīgs, bet Aleksandra Krastiņa metienu Krušanovs atvairīja.

Ieskaitot arī pēcspēles metienus, rezultatīvākais uzvarētājiem ar 12/6 vārtiem bija Tuminskis, bet sešas reizes atzīmējās Pavlovičs, kurš gan kā vienīgais savā komandā netrāpīja pēcspēles metienu.

Savukārt "Tenax" sastāvā sešus vārtus sameta Emīls Kurzemnieks.

Zīmīgi, ka neizšķirti bija noslēgusies arī abu komandu iepriekšējā savstarpējā spēle.

LHF kauss notiek trešo gadu pēc kārtas. Pirmajā kausa izcīņā 2015.gadā izšķirošajā spēlē ar 26:25 triumfēja rīdzinieki, bet pērn "Tenax" revanšējās un guva uzvaru ar rezultātu 28:24.

Jau vēstīts, ka vēsturē pirmajā dāmu turnīrā sestdien pusfinālu pārvarēja šosezon pārliecinošāko sniegumu rādošās Dobeles REIR un Stopiņu NHK handbolistes.

Pusfināla mačā Dobeles REIR ar 38:21 (14:11) sagrāva Jēkabpils SS dāmu komandu. Uzvarētājām 13/6 vārtus iemeta Dinija Purviņa, bet pa sešām reizēm izcēlās Elīna Freiberga un Adele Veldze. Tikmēr jēkabpilietēm labākā ar deviņiem precīziem metieniem bija Anete Čeiča.

Dobelnieces spēli aizvadīja bez Latvijas čempionāta rezultatīvākās spēlētājas Lauras Ņeverovskas, bet jēkabpilietēm joprojām jāiztiek bez savainotās Simonas Ārmanes.

Savukārt Latvijas čempiones Stopiņu NHK savā pusfināla mačā ar 30:23 (15:10) droši uzveica Ludzas "Latgols" handbolistes. Šeit uzvarētājām pa deviņiem vārtiem iemeta Elita Ekkerte un Ivita Asare, kura arī realizēja piecus soda metienus, bet septiņas reizes atzīmējās Lana Nikolajeva. Tikmēr finālturnīra mājiniecēm ar septiņiem vārtiem palīdzēja Agnese Sidorova.

Stopiņu NHK komanda ir vienīgā no Latvijas sieviešu čempionāta dalībniecēm, kas šosezon nav piedzīvojusi nevienu zaudējumu, jo šajā turnīrā 12 mačos gūtas 11 uzvaras un vienreiz spēlēts neizšķirti ar Dobeles vienību, kas kopvērtējumā ir ļoti stabili otrā.

Sacensību nolikums paredz, ka par LHF kausu cīnās pa četrām labākajām komandām pēc Latvijas čempionāta pirmo divu apļu rezultātiem. Pusfinālā tiekas pirmā ar trešo komandu un otrā ar ceturto.

Fināli Ludzā notiks svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!