Foto: stock.xchng
Igauņu svarcēlājs Rasmuss Zarubins pieķerts dopinga lietošanā - viņa analīzēs atrasts aizliegtais preparāts tamoksifens, kas tiek dēvēts par "seksuālo hormonu", vēsta portāls "delfi.ee".

Tamoksifēns, kam ir izteikta antiestrogēna iedarbība, palielina muskuļu masu un spēka rādītājus.

Aizliegtā viela atrasta dopinga analīzēs, ko 23 gadus vecajam sportistam ņēma 31. augustā ārpus sacensībām. Zarubins pieprasīja arī B proves pārbaudi, un arī tā uzrādīja to pašu preparātu. Izskaidrot dopinga klātbūtni savā organismā svarcēlājs nevarēja un viņam būs jāizcieš divu gadu diskvalifikācija, kas noslēgsies 2017. gada 4. novembrī.

Zarubins uz svarcelšanu pārnāca no vieglatlētikas, kur nodarbojās ar lodes grūšanu, diska un vesera mešanu.

"Ja cilvēks atnāk no cita sporta veida un trīs mēnešu laikā uzlabo savu rezultātu par 30 kilogramiem, kā tas bija Zarubina gadījumā, tas rada aizdomas," saka Igaunijas Svarcelšanas federācijas prezidents Jāns Taltss. "Sekoja "vecā dziesma", ka sportists neesot zinājis, kā viņa organismā nokļuvis šis preparāts. Taču es neatceros nevienu gadījumu, kad dopinga lietošanā pieķerts sportists būtu piecēlies un paziņojis: jā, es esmu lietojis aizliegtās vielas. Zarubins pieļāvis kļūdu un tagad viņam jāizcieš sods."

2008. gadā par antidopinga noteikumu pārkāpšanu divu gadu diskvalifikācija tika piespriesta arī Rasmusa tēvam Aivaram Zarubinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!