Foto: London 2012
Lai gan vasaras olimpiāde, kas šoreiz risināsies Londonā, noteikti ir lielākais un gaidītākais gada sporta notikums, paredzams, ka latviešu sporta līdzjutēju pulks, kas dosies atbalstīt sportistus klātienē, būs visai neliels, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Londonas olimpiskās spēles risināsies no 27.julija līdz 12.augustam, taču latviešu līdzjutēji īpaši nevēlas apmeklēt šo nozīmīgo sporta pasākumu. Galvenais iemesls ir brauciena lielās izmaksas.

"Olimpiādes nav domātas latviešiem," lakonisks ir "SDK Namejs" vadītājs Jānis Barkāns.

"Jā, cilvēki interesējas par iespējām braukt uz olimpiādi. Taču uzzina izmaksas, pamāj ar roku un saka, ka izvēlēsies kādu citu sporta pasākumu," piebilst tūrisma kompānijas "Sporta braucieni" valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa.

Ja aviobiļetes lidojumam uz Londonu jūlijā un augustā vēl var atrast par 120 latiem, tad viesnīcu izmaksas jau ir daudz dārgākas. Apmēram 15–25 kilometrus no Londonas divvietīgs numurs vienai naktij vidēji izmaksā ap 60 latus, bet Londonā lētākā naktsmītne uz nakti maksā 26 latus astoņu vietu istabā hostelī. Pie izmaksām gan vēl jāpierēķina dārgās ieejas biļetes, kas praktiski vairs nav nopērkamas. Internetā gan vēl ir pieejamas, taču cena svārstās ap 100 britu mārciņām, kas par sacensībām ir gana dārgi. Izvērtējot latviešu sporta līdzjutēju finansiālās iespējas, arī ceļojumu aģentūras vairs nepiedāvā uz šo sporta notikumu organizētus braucienus grupās, zinot, ka nepieciešamais braucēju skaits tāpat nesavāksies.

Taču augstās izmaksas nav vienīgais iemesls, kāpēc latvieši neraujas uz olimpiādi, - Barkāns uzsver arī olimpisko spēļu radītās neērtības.

"Pats noteikti nebraukšu uz Londonu. Kāds draugs man stāstīja par olimpiādi Grieķijā – ļaužu masas, viss pārpildīts, lai tiktu uz sacensībām, kas sākas vienos pēcpusdienā, pie stadiona jau bija jābūt astoņos no rīta! Pats biju ziemas olimpiādē Turīnā. Aizgājām uz bobsleju! Taču klāt netikām – visapkārt ķīnieši un japāņi, kurus šis sporta veids nemaz neinteresē, bet viņi tur ir! Neko neredzējām, iztērējām naudu, un tā arī nesapratām, kāpēc turp aizbraucām," teic Barkāns. Viņš arī piebilst, ka, iespējams, no latviešu puses interese būtu lielāka, ja piedalītos kāda no Latvijas komandām. Tagad viņš prognozē, ka uz Londonu vasarā dosies mūsu pašu olimpiešu radi un draugi.

Sākoties olimpiādei, ir jārēķinās, ka ir milzīgs cilvēku pieplūdums, paredzami sastrēgumi un pamatīgas drošības kontroles. Žurnālists Dīvs Reiznieks, kurš strādājis olimpiādēs Atēnās, Pekinā un Turīnā, stāsta, ka uz olimpiādes laiku akreditētajām personām pat ielās ir izveidotas atsevišķas transporta līnijas, lai nenāktos kavēties sastrēgumos, kas patiešām bijuši ievērojami. Tāpat jārēķinās ar pastiprinātu drošības kontroli, kas gan atkarībā no vietas var atšķirties bardzības ziņā, taču tas nozīmē, ka uz jebkurām sacensībām līdzjutējam jāierodas jau laikus. "Šis ir laiks, kad vietējie izbrauc no pilsētas, lai tiktu ārā no trakuma, un, visticamāk, Londonu jūlijā un augustā neapmeklēs tie tūristi, kurus sports neinteresē" prognozē Reiznieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!