Latvijas futbola izlase trešdien iekļuva 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, "play off" atbildes spēlē izbraukumā cīnoties neizšķirti 2:2 ar Turciju.
Pa vieniem vārtiem Latvijas izlases labā guva Juris Laizāns un Māris Verpakovskis. Latvijas izlase vēl 64.minūtē zaudēja ar 0:2, tomēr panāca izlīdzinājumu 2:2 un iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Pirmajā spēlē, kas 15.novembrī notika Rīgā, sensacionālu uzvaru ar 1:0 svinēja Latvijas izlase, kuras labā vārtus guva Verpakovskis. Divu spēļu summā Latvija triumfēja ar 3:2, izcīnot nozīmīgāko panākumu valsts sporta vēsturē kopš neatkarības atjaunošanas.

Jau mača sākumā daudz aktīvāk uzbruka Turcijas izlase, kurai spēlē vajadzēja tikai uzvaru. Trešajā minūtē pēc turku izpildītā soda sitiena bumba trāpīja pa Latvijas futbolistiem, bet pēc piecām minūtēm Nihata Kaveči sitiens bija neprecīzs. 10.minūtē rupji pret Andreju Rubinu nospēlēja Umits Davala, kurš saņēma arī brīdinājumu.

21.minūtē turki atklāja rezultātu mačā - pēc Kaveči piespēles precīzs un spēcīgs sitiens izdevās Manšisam. Uzreiz pēc gūtajiem vārtiem turki turpināja bīstami uzbrukt Latvijas izlases vārtiem - pēc Kaveči sitiena bumba lidoja pāri vārtiem.

Turpinājumā Latvijas izlasei izdevās izlīdzināt mača gaitu, un 26.minūtē pēc labas Latvijas futbolistu saspēles bīstami sita Juris Laizāns, taču bumbu atvairīja turku vārtsargs Omers Catkičs. 35.minūtē brīdinājumu saņēma Imants Bleidelis.

Pirmā puslaika beigās Rubins pretuzbrukumā iegāja pretinieku soda laukumā, taču bumba pēc viņa sitiena trāpīja pa turku aizsargiem un atstāja laukumu. Pēdējā minūtē brīdinājumu par rupju spēli saņēma vēl arī Vīts Rimkus.

Otrā puslaika sākumā aktīvāki arī bija Turcijas futbolisti, tomēr bīstamus momentus viņiem izveidot neizdevās. 57.minūtē pa Turcijas vārtiem neprecīzi sita Juris Laizāns. Diemžēl pēc septiņām minūtēm Turcijas izlase panāca sev labvēlīgo 2:0 - pēc Latvijas izlases futbolistu kļūdas labu komandas biedru piespēli izmantoja Hakans Šukurs, kurš raidīja bumbu Latvijas vārtos.

Jau pēc divām minūtēm Latvijas izlase samazināja rezultāta starpību. Pēc Laizāna izpildītā soda sitiena no soda laukuma stūra bumbai nepieskārās neviens spēlētājs, bet Catkičs neglāba Turcijas izlasi no vārtu zaudējuma.

Nākamajā uzbrukumā lieliska izdevība palielināt mājinieku pārsvaru bija Šukuram, tomēr viņa raidītā bumba trāpīja pa vārtu pārliktni.

78.minūtē ātrajā pretuzbrukumā, ko iesāka Latvijas vārtsargs Aleksandrs Koļinko, bumbu saņēma Māris Verpakovskis. Latvijas uzbrucēju nespēja kavēt Turcijas aizsargs, un otro reizi mačā tika pārspēts turku vārtsargs Catkičs.

Spēles beigās iniciatīva atkal vairāk bija Turcijai, taču bīstamus momentus tā arī neizveidoja. Latvijas izlase nosargāja sev labvēlīgo neizšķirtu 2:2 un iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā.

"Mēs esam radījuši sensāciju Eiropā. Turcija bija favorīti, tomēr uzvarējām mēs, un esmu par to ļoti priecīgs," pēc triumfa priecīgs bija Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs. "Mūsu izvēlētā taktika bija veiksmīga. Mēs izvēlējamies pretuzbrukumu, un tas deva augļus."

"Jāatzīst, ka Turcijas līdzjutēji bija labi. Pēc mača viņi mums aplaudēja ... Tas nenotiek katrā vietā," piebilda Starkovs. Latvijas izlases galvenais treneris gan atteicās prognozēt savas vadītās valstsvienības startu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Latvijas izlases sastāvs: vārtsargs Aleksandrs Koliņko; aizsargi Igors Stepanovs, Mihails Zemļinskis, Aleksandrs Isakovs, Dzintars Zirnis; pussargi Vitālijs Astafjevs, Juris Laizāns, Andrejs Rubins, Imants Bleidelis; uzbrucēji Māris Verpakovskis (Marians Pahars, 90.minūte) un Vīts Rimkus (Andrejs Štolcers, 79.minūte).

Turcijas izlases sastāvs: Omers Catkičs; Umits Davala (Hasans Šašs, 78.minūte), Bulents Korkmašs, Deniss Barišs, Emre Belozoglu, Tumers Metins (Gokdenišs Karadenišs, 60.minūte), Nihats Kaveči, Tugajs Kerimoglu (Tunčajs Sanli, 80.minūte), Hakans Šukurs, Ilhans Mansišs, Ibrahims Uzulmešs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!