Foto: DELFI
Rīgas triatlona rīkotāji neizslēdz iespēju nākotnē Latvijas galvaspilsētā rīkot prestižās "Ironman" seriāla sacensības.

"Ironman" sacensības ierasti organizē Pasaules Triatlona korporācija (WTC), bet tās tiek uzskatītas par vienām no grūtākajām vienas dienas sacīkstēm pasaulē, jo sportistiem ir jānopeld 3,86 kilometri, ar velosipēdu jānobrauc 180,25 kilometri un jānoskrien maratons 42,195 kilometru garumā.

"Neko nesolām, bet nākotnē domājām, kāda veidā varētu noorganizēt prestižās "Iron Man" sacensības. Mērķis ir rīkot Rīga triatlona sacensības katru gadu, neatkarīgi, kādā līmenī," preses konferencē pirms tradicionālā Rīgas triatlona trešdien pauda Latvijas Triatlona federācijas prezidents Vilnis Priedītis. "Rīgas triatlonu organizējam trešo reizi, otro reizi tas ir Eiropas kausa ietvaros. Savulaik domājām sacensības rīkot Mežaparkā. Paši tam neticēdami, sadūšojāmies rīkot pilsētas centrā."

"Pērn bija liels izaicinājums pirmo reizi rīkot Eiropas kausa sacensības, bijām uztraukušies. Tomēr, kad saņēmām "Rīgas sporta laureāta" balvu kā gada notikums sportā, sapratām, ka ejam pareizajā virzienā. Esam pateicīgi, ka Rīgas pilsēta mūs atbalsta gan finansiāli, gan morāli. Triatlona laikā būs tautas sacensības jauniešiem, junioriem un veterāniem. Savukārt pēcpusdienā būs galvenie starti, kad startēs elites grupas vīrieši un sievietes," izteicās Priedītis.

Šogad Rīgas triatlons notiks 9.augustā. Tāpat šoreiz bez tradicionāli ierastajām jauniešu, veterānu distancēm, komandu stafetes un Eiropas kausa sprintā būs pieejami trīs atsevišķi pasākumi visos triatlona sacensību veidos: peldēšanā, riteņbraukšanā un skriešanā.

"Sacensību dalībniekus gaidīsim jau dienu pirms tam. "Swedbank" ēkā būs brīfingi, būs iespēja izpeldēt distanci, kas jāpieveic sacensībās, kā arī izbraukt ar velosipēdu policijas pavadībā," atklāja Priedītis.

Tāpat Priedītis norādīja, ka runas par Daugavas netīro ūdeni ir mīts. "Salīdzinot ar Parīzi, Budapeštu un citām vietām, mums ūdens ir labāks. Arī šogad veiktie mērījumi rāda labus rezultātus."

"Šajās sacensībās diemžēl nebūs iespējams izcīnīt olimpisko spēļu kvalifikācijas punktus, būs tikai iespēja izcīnīt Eiropas Triatlona savienības (ETU) punktus, kas var palīdzēt iegūt starta vietu tur, kur cīnās par Olimpiādes punktiem. Mums ir kvota, kas ierobežo dalībnieku skaitu. Jo augstākā vieta reitingā, jo lielāka iespēja cīnīties par punktiem," izteicās Priedītis.

Kā viens no spēcīgākajiem Rīgas Triatlona dalībniekiem būs krievs Aleksandrs Brjuhankovs, kurš pasaules reitingā pašlaik atrodams 27.vietā.

"No Austrālijas būs desmit sportisti, kas liecina, ka Rīgas triatlons jau ir ieguvis vietu zināmāko Eiropas sacensību vidū," izteicās Priedītis, kurš piebilda, ka dalībnieku sastāvs ir jau nokomplektēts, lai gan daudzi sportisti palikuši aiz strīpas un turpina gaidīt iespēju startēt Rīgas triatlonā. "Ir prasība, lai balvu fonds ir vismaz 10 000 eiro. Protams, mēs drīkstam arī vairāk."

Tiesa, tautas klasē pieteikšanās sacensībām būs atvērta līdz pat to sākumam.

Tikmēr Rīgas sporta un jaunatnes pārvaldes vadītāja Dina Vīksna pauda, ka pilsētā sporta sabiedrība augstu vērtē triatlona sacensības.

"Katru gadu riteņbraukšana, peldēšana un skriešana kļuvusi par ikdienišķu parādību gan vienkāršā līmenī, gan profesionālos treniņos. Jau pērn Rīga atbalstīja ar savu finansējumu. Saņēmām augstu novērtējumu, tika nests Rīgas vārds pasaulē. Jānovēl triatlonistiem veiksme," sacīja Vīksna.

"Bez Rīgas atbalsta ir arī daudz citi partneri - "Red Cab" takši palīdzēs sportistiem nokļūt no lidostas uz viesnīcām un uz sacensībām. Tāpat atbalsta arī "Swedbank", "Sportland", Rīgas brīvostas pārvalde," tikmēr uzsvēra Priedītis. "Mums ir jāizpilda ievērojamas prasības, ko liek Eiropas federācija. Triatlonisti no visām valstīm novērtē, ka sacensības notiek pār Vanšu tiltu, Vecrīgā un pilsētas centrā. Ja būtu citur, noteikti tām nebūtu tāda popularitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!