Foto: Publicitātes foto
Latvijas sieviešu florbola izlasē pirms šonedēļ startējošā pasaules čempionāta jūtams piesardzīgs noskaņojums, ko lielā mērā ietekmē jaunais sacensību izspēles formāts.

Devītais pasaules čempionāts florbolā sievietēm šonedēļ startēs Čehijā. Latvijas valstsvienība ielozēta B grupā, kur tās pretinieces būs norvēģietes, šveicietes un čehietes. Pasaules rangā Latvijas izlase pašlaik ieņem sesto vietu, Šveice atrodas trešajā pozīcijā, Čehija ir ceturtā, bet Norvēģija seko piektajā pozīcijā.

"2002.gadā mums izdevās izcīnīt augstāko vietu pasaules čempionātos - ceturto. Šādu sasniegumu pēc jaunās izspēles sistēmas būs ļoti grūti atkārtot. Cik saprotu, mums jāuzvar trīs spēles, lai gūtu iespēju cīnīties par piekto vietu, ko nomināli Latvijai piedēvē," trešdien preses konferencē izteicās Latvijas Florbola savienības (LFS) prezidents Ilvis Pētersons. "Tāpēc aicinu meitenes nenosodīt, ja cerētais rezultāts tomēr netiks sasniegts."

Gaidāmajā čempionātā būs pavisam jauna izspēles kārtība, kas tika ņemta vērā jau izlozes laikā. A un B apakšgrupās tika ielozētas tās astoņas valstsvienības, kas pasaules rangā ieņem astoņas augstākās vietas, bet C un D apakšgrupās - pēc ranga nākamās astoņas izlases. Pēc grupu turnīra A un B grupu divas labākās izlases uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet A un B grupu trešo un ceturto vietu ieguvējas spēlēs ar C un D grupu divām labākajām komandām par atlikušajām četrām vietām ceturtdaļfinālā.

"Šim čempionātam mums izdevies labi sagatavoties, jo arī finansiālā situācija bija pateicīga. Varējām aizvadīt vairākas pārbaudes spēles. Šogad visām izlasēm kopējais atbalsts no valsts bija 38 000 latu, un tas ir solis uz priekšu, jo vēl pirms dažiem gadiem saņēmām tikai 7000 latu," piebilst Pētersons. "Ceram, ka izlase būs spējīga uz līdzīgiem varoņdarbiem, kādi iepriekšējā čempionātā padevās vīriešu izlasei."

"Spēļu grafiks būs ļoti saspringts, tāpēc čempionāts fiziskā ziņā būs smags pārbaudījums," piebilda LFS prezidents. "Izlasei nekāds konkrēts uzdevums nav izvirzīts. Tā kā esam jauns sporta veids, nezinu, vai uzdevumu izvirzīšana būtu tas labākais, ko darīt."

"Mēs esam aizvadījuši četras treniņnometnes un astoņas pārbaudes spēles, kurās visās izcīnītas uzvaras. Varbūt varam apšaubīt pretinieču meistarību, tomēr pēdējā turnīrā Vācijā pretī nāca spēcīgas komandas. Arī pati Vācija tomēr ir gana spēcīgs pretinieks," uzskata Latvijas izlases galvenais treneris Jānis Freivalds. "Kopumā pārbaudījām 32 spēlētājas, no kurām izvēlējāmies 20 mūsuprāt spēcīgākās. Meitenes ir fiziski ļoti labi pastrādājušas un atrodas labā formā."

"Mums čempionātā būs sešas debitantes. Domāju, tas varētu būt viens no lielākajiem debitantu īpatsvariem šajā čempionātā. Debitantes ir ātras un labas cīnītājas. Domāju, mums no viņām būs labs pienesums," solīja treneris. "Šis sastāvs nav vājāks kā iepriekšējos čempionātos. Turklāt dažas spēlētājas pa šo laiku ir kļuvušas meistarīgākas."

Īpaši Freivalds izcēla komandas spējas aizsardzībā, kam čempionātā ir jābūt izlases stiprajai pusei.

"Varu droši teikt, ka esmu fiziski un psiholoģiski čempionātam gatava," izteicās vienīgā florboliste pasaulē, kura kā spēlētāja ir piedalījusies visos astoņos līdz šim notikušajos pasaules čempionātos florbolā sievietēm, Baiba Juruša. "Ceru, ka hroniskais Ahileja cīpslas iekaisums netraucēs. Par atrašanos formā esmu pateicīga [Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeitam] Marekam Osovskim. Esmu gatava cīnīties par Latviju. Arī visas pārējās spēlētājas ir nobriedušas cīnīties līdz pēdējam."

"Visgrūtāk mums būs pret Šveices izlasi, kurai ir ļoti spēcīga komanda. Ar pārējām komandām cīnīsimies par uzvaru, taču pēc tam jau pretī var nākt potenciāli vājāks pretinieks, piemēram, Dienvidkoreja," uzskata Juruša.

Apakšgrupu mačus tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7.kanāls (LTV7). Pirmā Latvijas spēle turnīrā būs vērojama tikai internetā, bet pārējām varēs sekot līdzi arī televīzijā. Tiek plānots pārraidīt arī Latvijas izlases izslēgšanas turnīra cīņas.

Pasaules čempionāts Čehijas pilsētās Brno un Ostravā risināsies no 7. līdz 15.decembrim. Visas 16 pasaules spēcīgākās izlases savas apakšgrupas spēles aizvadīs Brno.

Pirmajā turnīra spēlē sestdien Latvijas izlase plkst.21 pēc Latvijas laika tiksies ar Šveici, svētdien tajā pašā laikā tiks samēroti spēki ar Norvēģiju, bet nākamās pirmdienas plkst.21 gaidāma cīņa pret Čehiju.

Latvijas izlases sastāvā iekļautas 17 laukuma spēlētājas un trīs vārtsardzes. Visplašāk valstsvienībā pārstāvēta Latvijas komanda Kocēnu "Rubene" - astoņas florbolistes. Trīs spēlētājas iekļautas no Rīgas komandas RSU, divas no "Ķekava" vienības, viena no Ķekavas "Bulldogs", bet sešas uz izlasi uzaicinātās florbolistes spēlē ārzemju klubos Zviedrijā, Norvēģijā un Šveicē.

Latvijas izlases pieteikumā atrodamas sešas pasaules čempionāta debitantes - Elīza Elizabete Bērziņa, Inga Ametere, Monta Čēma, Paula Egle, Evelīna Garbare un Ilga Jēkabsone. Bez Jurušas vēl Linda Līce spēlējusi piecos pasaules čempionātos, bet vēl četras florbolistes - Edīte Bankava, Evita Rudzīte, Lauma Višņevska un Gunita Kārkliņa - piedalījušas četros čempionātos.

Latvijas izlase čempionātam kvalificējās janvāra beigās un februāra sākumā Valmierā notikušajā atlases turnīrā, kur mājinieces izcīnīja uzvaras visos piecos aizvadītajos mačos.

Latvijas izlase pagājušā gada pasaules čempionātā izcīnīja septīto vietu, bet pirms tam divos turnīros 2009. un 2007.gadā ierindojās attiecīgi sestajā un ceturtajā vietā.

Kā zināms, Latvijā 2016.gadā notiks pasaules čempionāts florbolā vīriešiem.

Latvijas sieviešu florbola izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsardzes - Monta Čēma (RSU), Ilga Jēkabsone (Kocēnu "Rubene"), Lauma Višņevska ("Sala Silverstaden", Zviedrija);

aizsardzes - Linda Līce, Baiba Juruša (abas - Kocēnu "Rubene"), Gunita Kārkliņa (Oslo "Sveiva", Norvēģija), Evelīna Garbare ("UHC Dietlikon", Šveice);

uzbrucējas - Elīza Elizabete Bērziņa, Gundega Vancāne (abas - "Ķekava"), Inga Ametere (Ķekavas "Bulldogs"), Santa Torstere, Aija Kuncīte (abas - RSU), Paula Egle, Edīte Bankava, Evita Rudzīte, Madara Rudzīte, Madara Adamane (visas - Kocēnu "Rubene"), Līga Garklāva (Oslo "Sveiva", Norvēģija), Diāna Isjomina ("Riders DBR", Šveice), Luīze Biļinksa ("UHC Dietlikon", Šveice).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!