Foto: F64
Jaunizveidotās Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas (LKSSA) galvenais uzdevums būs vienotas sporta politikas izveide, bet lielākais mērķis ir Sporta ministrijas izveide, ceturtdien speciālā preses konferencē pavēstīja LKSSA dibinātāji.

Šobrīd LKSSA apvienojušās Latvijas Basketbola savienība (LBS), Latvijas Futbola federācija (LFF), Latvijas Volejbola federācija (LVF), Latvijas Handbola federācija (LHF) un Latvijas Hokeja federācija (LHF), kas arī visas pagājušajā nedēļā parakstīja aicinājumu premjeram Valdim Dombrovskim apturēt jebkādus lēmumus par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plānoto budžeta līdzekļu sadali komandu sporta veidos, jo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajā projektā, piemēram, futbola, kērlinga un regbija izlasēm piešķirti līdzīgi finansējumi.

"Vēstule bija kā sekas tam, kas pēdējos gados notiek ar sportu. 2010.gadā mums teica, ka vairs nesamazinās finansējumu [valsts izlašu startiem]. Jau pagājušajā gadā mums samazināja, bet šogad rēķinājāmies ar tiem 600 000 latu [2010.gadā solītais], taču iedots ir atkal mazāk," sašutumu pauž LVF prezidents Almers Ludviks.


Ludviks norādīja, ka šogad sporta spēļu federācijām nacionālo izlašu startiem paredzēti 130 000 latu mazāk, nekā rēķinājušās federācijas. Pēc Ludvika teiktā, naudas sadalē šī summa novirzīta Latvijas Olimpiādes rīkošanai Liepājā. Ludviks atgādina, ka federācijas rēķinās ar finansējumu, tāpēc piesaka nacionālās izlases startiem dažādās sacensībās. Atteikties pēc pieteikuma nedrīkst, jo tad var draudēt gan vairāku gadu diskvalifikācija, gan ievērojamas naudas sankcijas.

Par LKSSA prezidentu ievēlēts uzņēmējs Edgars Štelmahers, kurš uzvēra, ka organizācijas mērķis "nav cīnīties pret kādu, cīņas mērķis ir vienota valsts sporta politika un tās realizācija".

Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis norādīja daudz plašākā mērogā, jo sporta nākotne ir arī "Latvijas bērnu nākotne, ir jādomā par mūsu nākotni, lai bērni nesēž tikai pie datoriem". Mežeckis ironizēja, ka pēc kārtējiem finanšu samazinājumiem IZM vajadzētu savos dokumentos ierakstīt, ka valsts uzdevums ir nodrošināt izlašu startu, bet gan drīzāk nenodrošināt izlašu startu sacensībās.

Mežeckis pavēstīja vienu faktu, kas liecinot par valsts "ieinteresētību" sporta attīstībā – kopš viņš ir LFF darbinieks valstī 16 reizes ir mainījies par sportu atbildīgais cilvēks. "Sanāk, ka mēs federācijās vairāk domājam par sportu kā sociālo jomu, nevis valsts, kam par to būtu jārūpējas."

LKSSA dibinātāji piebilda, ka gribējuši diskutēt par finanšu sadalījumu ar IZM, taču tikšanos nav bijis iespējams sarunāt. Tikšanās bijusi praktiski pēdējā brīdī, kad jau lēmums par finanšu sadali bijis pieņemts un to nav bijis iespējams pārskatīt. Tagad LKSSA cer, ka nacionālo izlašu startiem tiks piešķirts papildus finansējums.

Štelmahers pauda cerību, ka LKSSA ar laiku kļūs ietekmīgā un jaunajā organizācijā ieklausīsies, jo tā ir masveidīga un tajā ir apvienotas federācijas, kas aptver lielāko daļu licencēto sportistu. Kā reālāko mērķi Štelmahers minēja vairāku ministriju atbildīgo sekretāru izvirzīšana, kuri tad arī atbildētu par sporta interesēm Ministru kabinetā. "Sporta ministrija ir tāds sapnis, ko šobrīd, ņemot vērā finansiālo situāciju valstī, nebūtu iespējams realizēt, taču atbildīgos par sportu vajadzētu ministrijās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!