Foto: LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejai nepieciešams "restarts" - to kā vienu no argumentiem , pārskata-vēlēšanu sesiju rīkojot pirms vasaras olimpiskajām spēlēm, uzsver LOK.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, LOK šoreiz pārskata-vēlēšanu sesiju rosina rīkot vēl pirms olimpiskajām spēlēm. 4. februārī notikušajā LOK izpildkomitejas sēdē tas arī tika apstiprināts.

Izskatot jautājumu par vēlēšanu rīkošanu jau marta izskaņā, LOK Izpildkomiteja secināja, ka tā spiesta darboties nepilnā sastāvā, jo pēdējā laikā to pametušas vairākas personas. Dažās sporta federācijās notikušas vadītāju maiņas un tādēļ vairāki sporta veidi Izpildkomitejā faktiski vairs netiek pārstāvēti. Tādēļ nepieciešams "restarts" Izpildkomitejas darbā.

"Vēlamies redzēt Latvijas Olimpisko komiteju kā modernu, inovatīvu organizāciju ar spēcīgu vadības centru – LOK Izpildkomiteju", situāciju raksturo LOK ģenerālsekretārs un Olimpiskais vicečempions Žoržs Tikmers. "2016.gadā izveidoto LOK Izpildkomiteju atstājušas vairākas personas un tā vairs nedarbojas pilnvērtīgi. Atsevišķās sporta federācijās – basketbola, futbola, hokeja, volejbola, vieglatlētikas un džudo, notikušas vadītāju maiņas un šie sporta veidi Izpildkomitejā faktiski vairs netiek pārstāvēti. Ir laiks atjaunot mūsu komandu, iegūt pilnvērtīgu mandātu, atbalstot sportistu gatavošanos Olimpiskajām spēlēm Tokijā šajā gadā un ziemas Olimpiskajām spēlēm Pekinā 2022.gadā, vienlaikus risinot aktuālus LOK un Latvijas sporta nozarei nozīmīgus jautājumus."

LOK atgādina, ka 2021.gadā gaidāmas pārmaiņas valsts sporta pārvaldības un finansēšanas sistēmā, pie kurām Izglītības un zinātnes ministrijā darbs sāksies jau aprīlī. Šobrīd paredzēts, ka 2021.gadā valsts sporta budžets samazināsies. Tāpat zināms, ka valsts noteiks ne tikai prioritātes sporta federāciju finansiālajam atbalstam no valsts budžeta, bet arī pieprasīs efektivizēt sporta organizāciju darbību un ekonomēt līdzekļus.

"Tas liecina, ka arī LOK jābūt jaudīgai sporta organizācijai un jāieņem aktīva pozīcija cīņā par 2021.gada un tālāko gadu sporta budžetu. Un mums ir jānodrošina gan pilnvērtīga sporta veidu bloku un sporta atbalstītāju pārstāvniecība LOK Izpildkomitejā, gan pašas Izpildkomitejas pilnvērtīga un ražīga darbība", atzīst Žoržs Tikmers.

"Tādēļ valstij, LOK personā, nepieciešams stabils un pilnvērtīgs sadarbības partneris. Tas ir visas sporta nozares interesēs", lēmumu rīkot vēlēšanas martā pamato LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

"Nacionālo Olimpisko komiteju amatpersonu vēlēšanas pirms Olimpiskajām spēlēm ir vispārpieņemta prakse Eiropā, kas pilnībā atbilst Starptautiskās Olimpiskās komitejas ieteikumiem par labu pārvaldību sporta organizācijās", atklāj Aldons Vrubļevskis. "Šāda prakse ir vairāk kā 30 Eiropas valstu Olimpiskajām komitejām, mūsu ziemeļu kaimiņus igauņus ieskaitot. Vēlēšanu sesija pirms Olimpiskajām spēlēm nodrošinās, ka tā nenotiek sakāpinātā gaisotnē, kāda parasti ir pēc Olimpiskajām spēlēm, kad vēlēšanu rezultātus subjektīvi un emocionāli neapšaubāmi ietekmē Olimpisko spēļu rezultāti. Marta sesijā varēsim racionālā gaisotnē pārrunāt Olimpiskās kustības un sporta nozares situāciju šobrīd, un darāmo tuvākā un tālākā nākotnē, kā arī bez liekām emocijām sarīkot objektīvākas LOK individuālo locekļu un amatpersonu vēlēšanas. Tāpat sarīkojot vienu, nevis divas sesijas gadā, ietaupīsim arī finanšu līdzekļus."

LOK paziņojumā nenorāda, vai uz kārtejo termiņu kandidēs pašreizējais LOK prezidents Vrubļevskis. Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Vrubļevskis varētu nevirzīt savu kandidatūru, bet kā viens no potenciālajiem kandidātiem tiek minēts Tikmers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!