Foto: EPA/LETA

79 gadu vecumā miris bijušais Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge, pirmdien, 30. augustā, paziņoja SOK.

"Pirmkārt, Žakam patika sports un patika būt kopā ar sportistiem, un viņš šo aizraušanos nodeva visiem, kas viņu pazina," paziņojumā norāda pašreizējais SOK prezidents Tomass Bahs, kurš 2013. gadā no Roges tieši pārņēma olimpiskās kustības vadību.

Roge par SOK prezidentu kļuva 2001. gadā, šajā amatā nomainot ilglaicīgo olimpiskās kustības vadītāju Huanu Antonio Samaranču.

Roge savulaik bija regbists un spēlēja Beļģijas izlasē. Pēc profesijas Roge bija ortopēds, bet 1968., 1972. un 1976. gada olimpiskajās spēlēs viņš startēja kā burātājs. Vēlāk Roge kā sportistu pārstāvis darbojās Beļģijas Olimpiskajā komitejā, bet savas dzimtenes olimpisko kustību vadīja 1989.-1992. gadā. 1989. gadā Roge pārņēma Eiropas Olimpisko komiteju, kur sevi apliecināja un vēlāk pārņēma arī SOK.

Roges vadībā risinājās trīs vasaras un trīs ziemas olimpiskās spēles, bet olimpiskajā saimē viņš paliks atmiņā ar jaunatnes olimpisko spēļu idejas realizēšanu dzīvē. Pēc SOK prezidenta amata atstāšanas Roge tika iecelts par SOK Goda prezidentu. Tāpat viņš bija arī īpašais sūtnis jaunatnes, bēgļu un sporta jautājumos ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!