Foto: Reuters/Scanpix

No jauna samilzis Latvijas svarcelšanas sabiedrības konflikts, tāpēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Izpildkomitejas sēdē šodien pieņemts lēmums aicināt svarcelšanas sabiedrību uz konstruktīvu dialogu, rīkojot ārkārtas sapulci, aģentūru LETA informēja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Svarcelšanā Latvijā jau ilgstoši iesakņojušies konflikti, kas nelabvēlīgi ietekmē sporta veida attīstību, un strīdnieku domstarpības pat apdraudējušas spēcīgāko svarcēlāju iespējas sagatavoties un startēt pasaules, Eiropas čempionātos, kā arī pagājušā gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Tādēļ pēc vienošanās ar Starptautisko Svarcelšanas federāciju (IWF) sacensību rīkotāji pašlaik akceptē tikai LOK parakstītus Latvijas svarcēlāju pieteikumus.

Kā ziņots, vēl pagājušā gada sākumā oficiāli atzītā Latvijas Svarcelšanas klubu apvienība (LSKA) vainoja divkārtējo olimpisko spēļu medaļnieku Viktoru Ščerbatihu par neierašanos uz dopinga analīzēm.

Pašlaik Ščerbatihs karjeru ir noslēdzis, bet LSKA joprojām nespēj rast saskaņu ar vadošo Latvijas svarcēlāju treneri Eduardu Andruškeviču. Neapmierināti ar LSKA darbības principiem un finanšu sadali, vairāki Latvijas svarcelšanas pārstāvji ar titulēto smagsvaru Ščerbatihu un Andruškeviču priekšgalā savulaik nodibināja Latvijas Svarcelšanas federāciju (LSF).

Strīds starp abām organizācijām pastāv jau vairāku gadu garumā, un izlīgums vai kompromiss starp abām pusēm nav saredzams. Tāpēc LOK Izpildkomitejas sēdē nolemts svarcelšanas sporta veida vienotības vārdā uzdot LSKA valdei sadarbībā ar biedrības biedriem un ieinteresētām personām divu mēnešu laikā sasaukt biedru ārkārtas sapulci, kuras laikā tiktu lemts par svarcelšanas sporta veida attīstības perspektīvām un pārvaldes struktūrām sporta veida koordinēšanai un vadīšanai Latvijā, tostarp sapulcē tiek aicināts rīkot LSKA valdes pirmstermiņa vēlēšanas.

LOK Izpildkomiteja no savas puses kā kompetentāko vidutāju par svarcelšanas attīstību izvirzījusi LOK viceprezidentu Raimondu Bergmani. Viņa uzdevums, sadarbojoties ar visu Latvijas svarcelšanas sabiedrību, ir līdzdarboties un piedalīties sapulces organizēšanā.

Tāpat LOK Izpildkomiteja iesaka sapulces organizatoriem iesaistīt tās organizēšanā un norisē Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Sporta federāciju padomes, LOK un Starptautiskās Svarcelšanas federācijas pārstāvjus.

LSKA valdes priekšsēdētājs ir Aivars Ritenieks.

"Ja LOK joprojām centīsies apslāpēt mūsu darbību, mēs iesim ielās, rīkosim piketus, mums ir gatavi pievienoties cilvēki arī no citām federācijām," 2011.gada maijā teica Ritenieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!