Foto: EPA/Scanpix/LETA
Horvātijas un Spānijas vīriešu handbola izlases piektdien nodrošināja sev vietas svētdien Stokholmā gaidāmajā Eiropas čempionāta finālā.

Vispirms Horvātija pusfinālā pēc pamatlaika cīnījās neizšķirti 23:23 (12:10) ar Norvēģiju, bet pagarinājumā guva virsroku ar 6:5, tādējādi mačā uzvarot ar 29:28.

Horvātiem uzvaru pagarinājuma pēdējās sekundēs atnesa Zeļko Musa, kurš guva vien savus trešos vārtus čempionātā. Horvātijas izlasē rezultatīvākais ar astoņiem vārtiem bija Domagojs Duvņaks, bet norvēģiem desmit precīzi metieni bija Sanners Sagosens.

Otrā pusfinālā Spānija ar 34:32 (20:15) guva virsroku pār Slovēniju.

Spāņiem pa sešiem vārtiem guva Anhels Fernandess Peress, Rauls Entrerrioss Rodrigess un Alekss Dujšebajevs, bet slovēņiem septiņreiz izcēlās Jure Dolenecs.

Zīmīgi, ka abas pusfinālistes šajā ciklā bija Latvijas izlases pretinieces. Slovēņi ar Latviju tikās kvalifikācijā, kur vienā no mačiem pat cieta zaudējumu, kamēr Spānija bija latviešu pirmā pretiniece finālturnīrā, sarkanbaltsarkanos uzvarot ar 33:22.

Spānijas handbolisti spēlēs savā trešajā finālā pēc kārtas un lūkos nosargāt aizpērn izcīnīto čempionu titulu. Spāņi bez 2018.gada titula četrreiz izcīnījušu sudrabu un divas reizes - bronzu.

Tikmēr Horvātija finālā spēlēs pēc desmit gadu pārtraukuma un titula mačā piedalīsies otro reizi vēsturē, cenšoties tikt pie sava pirmā titula. Horvāti ir divkārtēji vicečempioni un trīskārtēji bronzas medaļu laureāti.

Sestdien par bronzu cīnīsies Slovēnija un Norvēģija, bet par piekto vietu spēkus mēros Vācija un Portugāle.

Zīmīgi, ka no 2018.gada Eiropas čempionāta pirmā četrinieka, pusfinālā šogad bija redzama vienīgi Spānija, jo Francija un Dānija nepārvarēja grupu turnīru, bet sudraba medaļas ieguvēja Zviedrija meistarsacīkstes noslēdza septītajā vietā.

Latvijas izlase savu vēsturē pirmo Eiropas čempionātu noslēdza ar trim neveiksmēm. Pirmajā cīņā ar 22:33 piekāpās Spānijai, otrajā duelī ar 24:32 zaudēts vēl vienai debitantei Nīderlandei, bet turnīra pēdējā mačā latvieši atzīstami cīnījās ar spēcīgo Vāciju, kapitulējot ar 27:28.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā norisināsies līdz svētdienai, un tajā pirmo reizi spēlē kontinenta 24 spēcīgākās izlases. Titula cīņas norisinās Stokholmā, bet vēl mači notika Malmē, Gēteborgā (abas - Zviedrija), Vīnē, Grācā (abas - Austrija) un Tronheimā (Norvēģija).

Eiropas čempionātā 24 komandas ir sadalītas sešās apakšgrupas pa četrām izlasēm katrā. Pēc priekšsacīkstēm pamatturnīram kvalificējās katru apakšgrupu divas labākās komandas, kas pēc tam divās grupās, pa sešām valstsvienībām katrā, tika noskaidrotas četras pusfinālistes.

Finālturnīrā uzvarējusī komanda nodrošinās ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. No Eiropas vietu Olimpiādē jau nodrošinājusi pērnā gada pasaules čempione Dānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!