Piektdien vakarā Lusailas arēnā Katarā aizvadītas pusfināla spēles pasaules handbola čempionātā, kur vēsturisku panākumu guva mājiniece Katara, kas ar 31:29 (16:13) pieveica Poliju un iekļuva finālā. Otrajā pusfināla spēlē Spānija ar 22:26 (14:18) piekāpās Francijai, noliekot čempiones pilnvaras.

Spēles rezultātu atklāja Polijas handbolisti, kad precīzs bija Kamils Sipžaks, bet drīz vien ar vārtu guvumu atbildēja arī katarieši, līdzsvarot rezultātu – 1:1. Pēc tāda scenārija pagāja arī spēles pirmās minūtes – poļi atguva vadību, bet katarieši atkal panāca neizšķirtu. Devītajā minūtē pēc Kataras handbolistu kļūdas Polija pārtvēra bumbu un aizskrēja ātrajā uzbrukumā, pirmoreiz panākot divu vārtu pārsvaru – 6:4. Vadību Polijai izdevās noturēt ilgāku laiku, taču vairāki noraidījumi pēc kārtas un neveiksmes uzbrukumā spēles gaitu pamainīja, 23.minūtē pēc Kamaladina Malaša metiena Katarai pirmoreiz izvirzīties vadībā – 12:11. Puslaika izskaņu mājinieki aizvadīja vēl pārliecinošāk un pārtraukumā devās jau ar triju vārtu pārsvaru – 16:13.

Otrā puslaika sākums poļiem neko labu nevēstīja – vairāki zaudēti vārti pēc kārtas un jau piecu punktu deficīts. Lai gan turpinājumā poļi pakāpeniski mēģināja pietuvoties rezultātā un tas pat izdevās (21:23 51.minūtē), katarieši aukstasinīgi realizēja savas iespējas, bet vārtos, kā ierasts, teicami spēlēja Daniels Saričs. Līdz minimumam poļi tā arī nepietuvojās, lai arī iespējas bija, tādejādi Katara nosargāja vadību un uzvaru, pēc finālsirēnas liekot eksplodēt pārpildītajai arēnai – 31:29.

Katara ne tikai pirmoreiz vēsturē iekļuva pasaules čempionāta finālā (iepriekš labākais sasniegums – 16.vieta 2003.gadā), bet arī pārrakstīja pasaules čempionātu vēsturi – līdzšinējos 23 čempionātos trijniekā bija iekļuvušas tikai un vienīgi Eiropas komandas!

Otrajā pusfināla spēlē pēc līdzīgām pirmajām minūtēm iniciatīvu spēlē pret līdzšinējo čempioni Spāniju pārņēma Francijas handbolisti, puslaika vidū iegūstot jau piecu vārtu pārsvaru – 12:7. Spānijai vienubrīd izdevās pietuvoties līdz -2, bet puslaiku franči tomēr noslēdza ar komfortablo +4 jeb 18:14.

Otro puslaiku teicami iesāka Francija, veicot izrāvienu 4:1 un pēc Hoana Kaneljasa metiena pietuvojoties līdz minimumam -19:18. Pārvarējuši vājuma brīdi uzbrukumā, francūži atbildēja ar diviem vārtiem pēc kārtas, panākot 21:18. Vēlāk Spānijai vēlreiz izdevās pievilkt līdz vienu vārtu starpībai, tomēr Francija spēles izskaņu aizvadīja pārliecinošāk, vārtos teicams bija Tjerī Omeijers un pelnīta francūžu uzvara ar 26:22.

Spēlēs par 5.-8.vietu iepriekšējā čempionāta fināliste Dānija ar 36:33 pieveica Slovēnijas valstsvienību, savukārt Horvātija tika galā ar Vācijas handbolistiem – 28:23. Tādējādi rīt par piekto vietu spēlēs Dānija – Horvātija, bet par septīto vietu sacentīsies Vācija un Slovēnija. Jāatgādina, ka 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm automātiski kvalificēsies pasaules čempione, savukārt otrās līdz septītās vietas ieguvējas iegūs tiesības startēt olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!