Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase svētdien savā citadelē Oklendas "Eden Park" ar 8:7 (5:0) ļoti sīvā cīņā un līdzvērtīgā uzvarēja Franciju, pēc 24 gadiem un piecām vilšanās reizēm beidzot vēlreiz iegūstot Pasaules kausu.

Spēli aktīvāk sāka franči, ilgu laiku kontrolējot bumbu, taču vienīgos punktus pirmajā puslaikā guva mājinieki ar Tonija Vudkoka piezemējumu 15. minūtē. Pamazām "All Blacks" pārņēma iniciatīvu, taču palielināt pārsvaru neļāva Piri Vīpu šokējoši neprecīzie sitieni – pirmajā puslaikā viņš netrāpīja nevienu no trijiem mēģinājumiem.

Turklāt turpinājās jaunzēlandiešu "nr.10 lāsts" - grupas turnīra laikā turnīrs beidzās viņu labākajam spēlētājam Danielam Kārteram, ceturtdaļfinālā liktenīgo traumu guva viņa aizvietotājs Kolins Sleids, bet fināla pirmajā puslaikā traumu guva Ārons Krudens, piespiežot trenerus sūtīt laukumā pēdējo rezerves nr.10 Stīvenu Donaldu, kas tika iekļauts izlasē tikai "play-off" laikā.

Otrā puslaika sākumā Donalds ar soda sitienu panāca 8:0, taču franči nekavējoties atbildēja ar kapteiņa Tjerī Dusetruā piezemējumu (8:7), un spēle pārgāja abpusēji nervozā gaisotnē – franču dzelžainā aizsardzība neļāva izvērsties jaunzēlandiešu uzbrucējiem, kuri vairs neizskatījās tik pārliecinoši, kā ierasts, pieļaujot dažādas kļūdas.

Spēles pēdējās 20 minūtes pagāja Francijas uzbrukumos, un pienāca Jaunzēlandes kārta demonstrēt dzelžainu aizsardzību. 76. minūtē "All Blacks" spēja atgūt bumbu un kontrolēt to līdz spēles beigām, līdz visa Jaunzēlande varēja gavilēt - pēc 24 gadiem Jaunzēlande atkal ir Pasaules kausa ieguvēja un joprojām neuzvarēta "Eden Park" kopš 1994. gada neveiksmes pret Franciju.

Tādējādi Pasaules kausu izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999.g.), DĀR (1995. un 2007.g.) un Anglija (2003.g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!