Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirms trim gadiem mēs devām solījumu. Mēs iepazīstinājām ar ES visaptverošu stratēģiju par bērnu tiesībām un Eiropas Garantiju bērniem, kura bērnu labā izstrādāta kopā ar bērniem. Mēs sākām no principa, ka ikvienam bērnam Eiropā un visā pasaulē vajadzētu būt vienādām tiesībām un būtu jādzīvo bez jebkādas diskriminācijas, iebiedēšanas un vardarbības. Mēs apņēmāmies ne tikai veicināt bērnu tiesības, bet arī aizstāvēt tās, īstenot tās un uzņemties no tām izrietošo atbildību.

Strauji mainīgajā pasaulē bērni īpaši cieš no pandēmijas, nabadzības, nevienlīdzības, diskriminācijas, bruņotiem konfliktiem, klimata pārmaiņām un virtuālās pasaules. Mēs esam sadarbojušies ar Eiropas un starptautiskajiem partneriem, kā arī ar pilsoniskās sabiedrības organizācijām, lai turpinātu stiprināt bērnu tiesības un dzīves kvalitāti ES un ārpus tās.

Neraugoties uz gūtajiem panākumiem, mums jāatzīst, ka vardarbība pret bērniem joprojām ir būtiska problēma gan ES, gan ārpus tās. Statistika uzsver mūsu misijas steidzamību. Piemēram, pierādījumi liecina, ka aptuveni 20% bērnu Eiropā saskaras ar kāda veida seksuālu vardarbību, ka pašnāvība ir otrs galvenais nāves cēlonis 15–19 gadus vecu bērnu vidū un ka līdz 29% 15 gadus vecu bērnu bieži tiek iebiedēti. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem puse pasaules bērnu katru gadu cieš no kāda veida vardarbības.

Vardarbība pret bērniem ekonomikai var izmaksāt līdz 8% no pasaules IKP. Valdību darbībai un bezdarbībai ir lielāka ietekme uz bērniem nekā uz jebkuru citu sabiedrības grupu. Viņu aizsardzība ir gan juridisks, gan morāls pienākums. Tas ir arī stratēģisks ilgtermiņa ieguldījums mūsu sabiedrībā. Šī situācija lika mums izstrādāt un pieņemt Komisijas ieteikumu par integrētām bērnu aizsardzības sistēmām. Šis atskaites punkts nav tikai vēl viens politikas dokuments — tā ir kulminācija pastāvīgajiem centieniem nodrošināt, ka katra bērna tiesības uz drošu un labvēlīgu vidi nav tikai ideāls.

Šajā ieteikumā aicināts īstenot visaptverošu pieeju, kas ietver profilaksi, aizsardzību un līdzdalību, nodrošinot, ka bērnu aizsardzības sistēmas ir stabilas un reaģē uz visu bērnu dažādajām vajadzībām. Šī pieeja ir ļoti svarīga, jo mēs risinām pašreizējās problēmas, piemēram, seksuālu vardarbību pret bērniem un bērnu ekspluatāciju tiešsaistē, sociālekonomisko atstumtību, bērnu migrantu aizsardzību un Covid-19 pandēmijas ilgstošo ietekmi uz psihoemocionālo veselību un drošību.

Mūsu rīcības pamatā ir vienkāršs, taču spēcīgs princips: "Nekas par mums bez mums." Izmantojot jauno Bērnu līdzdalības platformu, kas sāka darboties pirms dažiem mēnešiem, vairāk nekā 1000 bērnu jau ir aktīvi piedalījušies tās politikas veidošanā, kas ietekmē viņu dzīvi. No digitālās drošības līdz cīņai pret iebiedēšanu un ļaunprātīgu izmantošanu tiešsaistē un bezsaistē, un no vardarbības skolās līdz bērnu situācijai alternatīvajā aprūpē. Viņu viedoklis ir ne tikai uzlabojis mūsu izpratni, bet arī virzījis ES uz politiku, kas vairāk vērsta uz bērniem.

Satraucošā statistika par vardarbību pret bērniem nav tikai skaitļi; tās ir individuālas dzīves un likteņi, ko mēs esam apņēmušies uzlabot ar izlēmīgu rīcību un integrētām atbalsta sistēmām, izmantojot visas sabiedrības pieeju.

Virzoties uz priekšu, mūsu ieteikuma mērķis ir stiprināt esošo regulējumu, veicinot ciešāku sadarbību starp dalībvalstīm, uzlabojot resursu piešķiršanu un nodrošinot, ka mūsu juridiskās un politikas reformas izpaužas reālā aizsardzībā.

Atskatoties uz padarīto, progress, ko šī Komisija ir panākusi bērnu tiesību un aizsardzības veicināšanā, ir mantojums, kas ir vairāk nekā tikai politiskie cikli. Tas ir kopīgs sasniegums, kas ne tikai uzlabo aizsardzību, bet arī dod iespējas mūsu jauniešiem, veicinot viņu aktīvu demokrātisko līdzdalību taisnīgākas un vienlīdzīgākas sabiedrības veidošanā. Šis darbs ir jāturpina.

Mums vēl ir jāstrādā, lai Bērnu tiesību stratēģiju padarītu par realitāti visiem bērniem visur, taču mani iedvesmo mūsu panākumi. Mūsu darbs nekad nav bijis saistīts ar īstermiņa risinājumiem, bet gan ar pamatu likšanu ilgtspējīgām pārmaiņām — redzējumam, kas turpinās vadīt Komisijas apņemšanos attiecībā uz bērnu tiesībām, nodrošinot, ka neviens bērns netiek atstāts novārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!