Foto: Shutterstock

Airējuma Losandželosa - Honolulu laikā mirusi ASV paraairētāja Endžela Madsena, informē Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC).

60 gadus vecā Madsena vēlējās kļūt par vecāko sievieti un pirmo sievieti ar paraplēģiju, kura pieveikusi šo distanci ar laivu.

Madsena jūrā bija pavadījusi 60 dienas un pieveikusi aptuveni pusi no 2389 jūras jūdžu (apmēram 4424 kilometru) garās distances. Par viņas ceļojumu tika uzņemta filma, un paraairētāja bija komunikācijā ar filmēšanas komandu un savu sievu Debru. Pēc tam, kad 21. jūnijā vairākas stundas neizdevās ar viņu sazināties, parasportisti devās meklēt glābēju komanda, kas pēc ierašanās konstatēja Madsenas nāvi.

Madsena ir 2012. gada Londonas paralimpisko spēļu čempione lodes grūšanā medicīnas grupā F54-56. Tāpat viņa piedalījās arī 2008. un 2016. gada paralimpiskajās spēlēs, startējot airēšanā, lodes grūšanā un šķēpa mešanā.

Amerikāniete ir arī trīskārtēja pasaules čempione paraairēšanā divniekiem.

ASV Jūras kājnieku korpusa veterāne Madsena daļēji paralizēta kļuva 1993. gadā, kad pēc basketbolā gūtas traumas viņai tika veikta operācija. Amerikāniete zaudēja savu darbu un kādu laiku deviņdesmitajos bija bezpajumtniece.

1998. gadā, pateicoties pielāgotā sporta programmai, viņa pievērsās paraairēšani un pēc astoņiem gadiem pieveica savu pirmo airējumu pāri Atlantijas okeānam. Madsena dzimtajā Longbīčas pilsētā vadīja bezpeļņas organizāciju, kas veicināja paraairēšanas kustību, līdzīgu programmu iedibinot arī Kalifornijas štata mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!