Foto: Vida Press
Nepilnus 20 gadus pēc Sidnejas olimpiskajām un paralimpiskajām spēlēm tiks nojaukts stadions, kurā 2000. gadā risinājās četrgades lielākās sporta sacensības, un tā vietā tiks uzbūvēts jauns stadions, ziņo vietējie mediji.

Stadions ar 110 tūkstošiem skatītāju vietu tika pabeigts 1999. gada martā un tā celtniecība izmaksāja 690 miljonus Austrālijas dolāru (440 miljoni eiro). Tobrīd Sidnejas stadions bija lielākais, kas jebkad uzbūvēts olimpisko un paralimpisko spēļu vajadzībām. Pēc olimpiskajām spēlēm stadiona ietilpība tika samazināta līdz 80 tūkstošiem sēdvietu, bet tas nekļuva par mājvietu kādai sporta spēļu komandai, kā bieži notiek ar šādām būvēm. Sidnejas olimpiskajā stadionā gan notiek dažādi pasākumi, piemēram, 2003. gadā tas uzņēma Pasaules kausa finālu regbijā, bet šā gada sākumā – slavenās britu dziedātājas Adeles koncertu, ko apmeklēja vairāk nekā 95 tūkstoši cilvēku. Stadionā savas mājas spēles aizvada divi regbija un viens futbola klubs.

Pēc pārbūves, kas sāksies 2019. gadā, stadionā būs 75 tūkstoši skatītāju vietu un, iespējams, izbīdāmais jumts. Būvniecību plānots pabeigt 2022. gadā. "Brīdī, kad sāksim pārbūvi, stadions būs gandrīz 20 gadus vecs," saka Jaundienvidvelsas štata premjere Gledisa Beredžikliana. "Tas tika būvēts olimpiskajām spēlēm, nevis moderniem, globāliem pasākumiem, un tas netika būvēts priekš skatītājiem."

Sidnejas olimpiskais stadions pieredzēja arī Latvijas sportistu triumfu – soļotājs Aigars Fadejevs tajā veica savu sudraba finišu 50 kilometru distancē. Pārējās medaļas šajās spēlēs Latvijas sportisti – vingrotājs Igors Vihrovs un džudists Vsevolods Zeļonijs – izcīnīja citās sporta hallēs.

Vecā stadiona nojaukšanas un jaunā stadiona būvniecības izmaksas tiek lēstas uz diviem miljardiem Austrālijas dolāru (1,3 miljardi eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!