Foto: F64

Lai gan šķēpmetēji aizvadītajā sezonā līdzjutējus nav priecējuši ar augstvērtīgiem rezultātiem, tomēr tas nav traucējis Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) pamatsastāvā iekļūt Latvijas rekordistam Vadimam Vasiļevskim, informēja LOV.

Kā portālam "Delfi" skaidroja LOV pārstāve Marita Vilciņa, tad šķēpmetējiem pasaules rangs tiek noteikts pēc sezonas labākā rezultāta. Vasiļevskis ir ceturtajā vietā, jo aizvadītajā sezonā sacensībās Valmierā viņš sasniedza pasaules ceturto labāko rezultātu - 86,50 metri.

"Šogad mainīta LOV sistēma- nav vairs A un B sastāvi, jo tagad tie ir apvienoti. Tomēr iekšēji finansiālais sadalījums joprojām būs, un visiem nebūs vienādi nosacījumi, piemēram, olimpiskajam čempionam un sportistam, kurš pasaules rangā ir desmitnieka beigās. Tas tiks atrunāts individuālajos līgumos," skaidroja Vilciņa. "Līgumus slēgs uz diviem gadiem, bet par finansēm un atbalstu runās pēc katra gada. Tā sportistu rezultāti tiks pārskatīti nākamā gada beigās. Tas arī atkarīgs no tā, kādi sagatavošanās plāni būs izstrādāti sportistiem, jo, piemēram, skaidrs, ka pludmales volejbolistiem būs citādāk, jo visiem jauni pāri un līdz ar to pasaules rangā viņi zemāk būs nākamgad."

LOV sastāvā iekļauti arī vingrotāji Valērija Grišāne un Vitālijs Kardašovs, kuri Pasaules kausa posmos nav izcēlušies ar augstiem rezultātiem. Savukārt nav iekļauts vienīgais Latvijas vingrotājs Londonas olimpiskajās spēlēs Dmitrijs Trefilovs.

Vasiļevskis ir vienīgais Latvijas šķēpmetējs, kurš iekļuvis LOV sastāvā, bet vieta LOV sastāvā atvēlēta trīs labākajām šķēpmetējām. Vasiļevskis, Grišāne un Kardašovs varētu būt tie, kuru rezultātiem LOV nākamajā sezonā pievērsīs pastiprinātu uzmanību. Tāpat arī airētājiem un modernās pieccīņas pārstāvim Denisam Čerkovskim.

"Vasiļevskis izlēmis turpināt. Viņš ir apņēmības pilns un šobrīd aktīvi trenējas," turpināja LOV pārstāve. Tāpat sezonai gatavoja tāllēcēja Ineta Radeviča, kuras sakarā arī izskanēja runas par karjeras beigām. "Radeviča arī pagaidām nedomā beigt karjeru. Viņa ir aizvadījusi treniņus ASV un ļoti apņēmīgi un optimistiski raugās uz nākamo."

Izveidotajos "RIO - 2016" un "RIO - 2016 jaunatnes sastāvos" tika iekļauti 58 atlēti. Papildus tika izveidots rezerves sastāvs, kurā ņemot vērā sporta veidu pārstāvniecību un atlētu skaitu Londonas Olimpiskajās spēlēs, tika piešķirtas 18 vietas attiecīgo vasaras sporta veidu federācijām, kuras pēc saviem kritērijiem nosauks iekļaujamos sportistus.

Sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) rasts atbalsts, piešķirot 10 vietas "RIO - 2016 jaunatnes sastāvā" vasaras sporta veidu federācijām, kuru sportisti nav iekļuvuši LOV sastāvos. LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis uzsver: "Tas ir labs sākums paplašinot un stiprinot sadarbību ar sporta veidu federācijām. Savukārt sportistiem atbalsts Latvijas Olimpiskajā vienībā sniegs stabilitāti plānojot treniņu darbu, uzsākot gatavošanos nākošajam olimpiskajam ciklam."

"RIO - 2016" pamatsastāvs            (38 sportisti)

airēšana - Elza Gulbe, Krišs Kalniņš, Gints Zunde

cīņa - Anastasija Grigorjeva, Armands Zvirbulis, Kristīne Odriņa-Urbova

džudo - Konstantīns Ovčiņņikovs, Jevgeņijs Borodavko

modernā pieccīņa - Jeļena Rubļevska, Deniss Čerkovskis, Pāvels Švecovs

pludmales v/b - Mārtiņš Pļaviņš, Jānis Šmēdiņš, Aleksandrs Samoilovs, Ruslans Sorokins

riteņbraukšana-bmx - Māris Štrombergs, Edžus Treimanis, Rihards Veide, Toms Mankus, Sandra Aleksejeva, Kristers Lejiņš

riteņbraukšana-šoseja - Andžs Flaksis

smaiļošana - Krists Straume, Aleksejs Rumjancevs

svarcelšana - Artūrs Plēsnieks

vieglatlētika - Ineta Radeviča, Laura Ikauniece, Aiga Grabuste, Madara Palameika, Vadims Vasiļevskis, Dmitrijs Jurkevičs, Poļina Jeļizarova, Sinta Ozoliņa-Kovala, Ronalds Arājs, Jānis Leitis, Līna Mūze

vingrošana - Valērija Grišāne, Vitālijs Kardašovs

 "RIO - 2016" jaunatnes sastāvs            (20 sportisti)

airēšana - Klāvs Reitmanis, Igo Jānis Niedzviedzis, Jānis Balčūns, Mārcis Mārtiņš Putniņš

cīņa - Alberts Jurčenko, Vladislavs Ļebedevs

džudo - Artūrs Ņikiforenko

modernā pieccīņa - Olga Šišlova

paukošana- Renārs Blūmentāls, Lūkass Teteris, Vitālijs Kuceba

peldēšana - Antons Voitovs

pludmales v/b - Rūta Treija, Anete Briņķe

riteņbraukšana-bmx - Kristens Krīgers

kanoe - Arvis Iļjins

svarcelšana - Rebeka Koha, Ritvars Suharevs

teniss - Jeļena Ostapenko

vieglatlētika - Intars Išejevs

Badmintons, bokss, burāšana, galda teniss, golfs, jātnieku sports, loka šaušana, šaušana, taekvondo, triatlons - pa 1 vietai (nosauc attiecīgā sporta veida federācija)

Rezerves sastāvs (sportistus nosauc attiecīgā sporta veida federācija)

  

Vieglatlētika - 4 vietas

Riteņbraukšana - bmx - 2 vietas

Pludmales volejbols - 2 vietas

Cīņa, džudo, smaiļošana, riteņbraukšana-šoseja, vingrošana, modernā pieccīņa, šaušana, galda teniss, svarcelšana, peldēšana - pa 1 vietai


Sportistu līdzfinansējuma apjoms un kārtība tiks noteikti individuāli pēc mācību - treniņu darba tāmju, sacensību kalendāra un treniņu plānu iesniegšanas līdz ko būs zināms LOV 2013.gada budžets. Pēc tam tiks noslēgti līgumi ar attiecīgo sporta veidu federācijām, lai ar 2013.gada janvāri varētu uzsākt finansēt sportistu gatavošanos nākamajai sacensību sezonai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!