Foto: Reuters/Scanpix
Krievija varētu kļūt par nākamo valsti, kuras svarcēlājiem liegts piedalīties 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, uzskata svarcelšanas speciālisti.

Pēc šāgada pasaules čempionāta par dopinga pārkāpumiem tika diskvalificēti kopumā 17 sportisti, no kuriem četri pārstāvēja Krieviju - 26 gadus vecais pasaules čempions Aleksejs Lovčevs, Olga Zubova, kura ieguva mazo zelta medaļu raušanā, Aleksejs Kosovs, kurš ieguva mazo zelta medaļu grūšanā, un Olga Afanasjeva.

Lovčeva analīzēs tika atklāts augšanas hormons ipamorelīns, Zubovas - anaboliskais steroīds metenolons, bet Kosova un Afanasjevas dopinga proves uzrādīja anabolisko steroīdu dehidrometiltestosteronu.

Jāpiebilst, ka Olga Zubova šāgada pasaules čempionātā startēja neilgi pēc tam, kad bija beigusies viņai piespriestā divu gadu diskvalifikācija, kas sportistei tika piespriesta 2013. gadā. Toreiz viņai atņēma pasaules čempionātā izcīnīto bronzas godalgu. Diskvalifikācija noslēdzās šā gada oktobrī.

"Kad es strādāju svarcelšanā, katru gadu bija problēmas ar dopingu," saka bijušais svarcelšanas treneris un viens no labākajiem padomju svarcēlājiem Dāvids Rigerts intervijā aģentūrai "Sputņik". "Ir konkrēti noteikumi, kas paredz sodu, ja pieķerts tiek konkrēts sportistu skaits. Iespējams, ka tiek diskvalificēta visa komanda, vai arī tiek samazināta kvalifikācijas kvota. Situācija ir kritiska, taču kaut kur ir pieļauta kļūda, jo sportisti uz sacensībām devās "tīri". Viņi visi tika pārbaudīti un viss bija kārtībā. Sods ir neizbēgams".

Kā ziņojām, pēc šāgada pasaules čempionāta olimpiskā diskvalifikācija ir piespriesta Bulgārijas svarcelšanas izlasei, kurā 11 sportistu analīzēs tika atrasti aizliegtie preparāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!