Sestdienas uzvara pār spēcīgo Lietuvas valstsvienību Eiropas Nāciju kausa (ENC) 2B divīzijas turnīrā ir ļāvusi Latvijai pakāpties uz 50. vietu ''World Rugby'' ranga jaunākajā sarakstā, informē Latvijas Regbija federācija.

Latvijas izlase sestdien ''Daugavas'' stadionā Rīgā uzvarēja Lietuvu ar 37:7 un pārtrauca četru zaudējumu sēriju pret kaimiņvalsts komandu oficiālās spēlēs. Savukārt ENC 2B turnīrā Krievijas speciālista Sergeja Lisko vadītā komanda izcīnīja ceturto uzvaru pēc kārtas gūstot panākumus visās četrās rudens/pavasara cikla spēlēs.

Pirms pagājušā gada rudens pirmās spēles pret Ungāriju Latvijas komanda rangā atradās 64. vietā. Novembrī viesos Latvija uzvarēja Kipru, kas gan nav ''World Rugby'' locekle, un to atzīst tikai ''Rugby Europe''. Martā Latvija viesos uzvarēja arī Andoru.

Lietuva pēc zaudējuma Latvijai no 41. vietas rangā atkāpusies uz 45.
Starp Eiropas komandām Latvijas valstsvienība rangā ieņem 22. vietu.
Pasaules rangā Latvijai augstākā vieta gada nogalē bija 37. vieta 2006. gadā, bet piecdesmitniekā Latvija pēdējo reizi atradās 2007. gadā, kad pamazām sākās lejupslīde, savu zemāko punktu sasniedzot 2012. gadā ar 72. vietu. Tad arī pie trenera darba ķērās Lisko.

Jaunais cikls, kurā būs jāaizvada četras spēles, pa vienai ar katru pretinieku, sāksies rudenī un ilgs līdz pavasarim. Dalījums grupās, vairāk ņemot vērā reģionālo principu, oficiāli būs zināms pēc ''Rugby Europe'' kongresa Tbilisi jūnija beigās. Neoficiāla informācija liecina, ka Latvijai būs atkal jāspēlē ar Lietuvu, kā arī Ungāriju, Zviedriju un Čehiju.

''World Rugby'' ranga vadībā ir Jaunzēlande, kurai seko Austrālija, Dienvidāfrika, Anglija, Velsa, Argentīna, Īrija, Francija, Skotija un Japāna, kas noslēdz pirmo desmitnieku.

Valstsvienības kapteinis Viktors Silvoniks pēc sestdienas uzvaras sacīja, ka pretspēku sekmējusi pēdējā spēle pirms nepilna gada Viļņā, kad pret lietuviešiem tika piedzīvots diezgan nepatīkams zaudējums. ''Tagad ļoti, ļoti gribējām uzvarēt. Tas arī sanāca. Varu teikt tikai lielu paldies čaļiem.''

''Nospēlējām tā, ka varētu pat teikt: ''briesmīgi labi''. Bija tāda doma, ka lietuvieši nāks laukumā ar domu, ka uzvarēs necenšoties apspēlēt. Taču viņi nebija gaidījuši tādu pretspēku. Tāpēc mēs viņus paņēmām nedaudz uz izbrīnu, bet vēlāk iegūto pārsvaru noturējām.''

''Pēdējā laikā daudz kas ir mainījies. Trenerim ir savs spēles redzējums un pasniegšanas stils, kas atšķiras. Iespējams ka iepriekšējie treneri vadījās vēl pēc vecās skolas, bet tagad ir savādāk. Arī klubos var just šīs izmaiņas. Trenera stila maiņa arī nes rezultātu.''

''Komandas kodols tagad ir izveidojies stabils. Ja tas nemainīsies, bet līdz rudenim mēs paši būsim aizvadījuši pietiekami daudz spēļu, tad būs lielāka prakse, būs biežāki treniņi, jo ziemā pirms pavasara spēlēm tomēr ir grūtāk. Bet šis pavasaris mums ir ļoti labs.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!