Foto: AFP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis otrdien Melburnā turpināja savu neveiksmju sēriju Austrālijas atklātajā čempionātā un pēdējos "Grand Slam" turnīros, izstājoties jau pirmajā kārtā.

"Australian Open" pirmās kārtas mačā Gulbis pēc pārliecinoši aizvadīta pirmā seta tikpat pārliecinoši zaudēja nākamajos trijos un ar 6-2, 1-6, 2-6, 2-6 piekāpās francūzim Mišelam Lodrā.

Gulbis piekto reizi karjerā spēlēja "Australian Open" un tikai vienu reizi – 2009.gadā – tika tālāk par pirmo kārtu, kad izstājās otrajā kārtā. Kopš 2008.gada Francijas atklātā čempionāta Gulbis nevienā no "Grand Slam" turnīriem nav ticis tālāk par otro kārtu. Pēdējos deviņos "Grand Slam" turnīros, kuros piedalījies, Gulbis tikai reizi – pagājušajā gadā "US Open" – pārvarēja pirmo kārtu.

1.sets

1-0.
Gulbis negaidīti pārliecinoši iesāk maču, paņemot trīs pretinieka serves un tad ar pirmo iespēju laužot francūža servi.

2-0.
Gulbis servē, nonāk zaudētājos 15-40. Gulbis atspēlē divas breikbumbas, tad uzvar savu servi un 2-0 izvirzās vadībā.

2-1.
Gulbim trešajā geimā bija divas breikbumbas, Lodrā tās atspēlēja un tad, uzvarot divās izspēlēs, guva pirmo punktu mačā.

3-2.
Lodrā ātri panāk 40-0, tad Gulbis vienu izspēli uzvar, taču francūzis uzvar geimu.

4-2.
Gulbis pārliecinoši uzvar savu servi, atstājot pretinieku "sausā".

5-2. Gulbis labi iesāka francūža serves geimu 30-15, tad arī 40-30. Lodrā atspēlē breikbumbu, taču uzreiz Gulbis iegūst iespēju vēlreiz paņemt pretinieka servi. Un Lodrā atkal atspēlējas... Gulbis neizmanto vēl vienu breikbumbu, taču tad ceturto breikbumu geimā Gulbis izmanto un panāk 5-2, kas praktiski ir uzvara pirmajā setā..

6-2.
Gulbis geima sākumā zaudē vienā izspēlē, taču tas ir viss, uz ko pirmā seta pēdējā geimā spējīgs francūzis... Trīs uzvarētas izspēles un uzvara pirmajā setā Gulbim ir rokā 6-2.

Pirmā seta statistika diezgan laba Gulbim. Neviena kļūda, divi "eisi", 72% uzvarētas pirmās serves, 80% uzvarētas otrās serves...
2.sets
0-1.
Serveā francūzis, bet Gulbis labi iesāk atkal setu: 15-0, tad 30-15. Tomēr Lodrā šoreiz neatdod savu servi jau pirmajā geimā un Gulbis pirmo reizi spēlē nonāk zaudētājos 0-1.

1-1.
Lai gan geima sākumā Gulbim neliela "aizķeršanās" (15-30), Latvijas tenisists atspēlējas un uzvar savu geimu.

1-2.
Lodrā pārliecinoši uzvar savu servi, Gulbis tikai vienā izspēlē gūst punktu.

1-3.
Servējot, Gulbis nonāk zaudētājos 15-40. Atspēlē dubulto breikbumbu, tad Lodrā iegūst vēl vienu breikbumbu, arī to Gulbis atspēlē, taču ceturto reizi geimā Gulbim neizdodas atspēlēties.... Lodrā paņem Gulbja servi un izvirzās vadībā ar 3-1.

1-4.
Gulbis sācis nepārliecinoši spēlēt... Francūža servē arī uzvarēja tikai vienā izspēlē un otrajā setā jau 1-4....

1-5.
Gulbis zaudē pirmās divas izspēles savā servē, bet panāk 30-30. Tad atkal ļauj francūzim tikt pie breikbumbas, ko arī zaudē. Līdz ar to otrais sets pilnīgā izgāzts no Gulbja puses... Jau 1-5.

1-6.
Gulbis pēdējā geimā panāca vēl 30-15, taču neko vairāk neparādīja. Zaudēts geims, zaudēts otrais sets ar 1-6. Otrajā setā Gulbim nebija neviena breikbumba..
3.sets
0-1.
Gulbis zaudējis savu spēles ritmu. Savā geimā Gulbis nonāk zaudētājos 0-30, tad arī 15-40... Un jau pirmajā geimā zaudēta sava serve...

0-2.
Lodrā pirmās divas izspēles uzvar, tad Gulbis vienu izspēli uzvar, taču francūzis "uzķēris" savu spēli un panāk 2-0 trešajā setā.

1-2.
Gulbis nedaudz "atdzīvojies". Savā servē ātri panāk 40-0, tad gan vienu izspēli "atdod", taču beidzot uzvar geimā... Septiņus geimus pēc kārtas pirms tam uzvarēja francūzis.

1-3.
Varbūt patiešām Gulbis "atdzīvojies"? Latvijas tenisists, servējot pretiniekam, panāk 40-15. Tomēr Lodrā atspēlē dubulto breikbumbu un uzvar arī geimā...

1-4.
Lodrā laikam būs bijis kāds mirkļa vājums iepriekšējā geimā...Francūzis pārliecinoši paņem Gulbja servi, Gulbim atdodot tikai vienu izspēli. Otrais breiks setā un šķiet, ka Gulbis zaudēs arī trešo setu.

1-5.
Francūzis vaļības tomēr neatļaujas. Turpina savu spēli un pārliecinoši uzvar geimā.

2-5.
Gulbis nedauz sasparojies seta izskaņā... Lai gan nonāca zaudētājos ar 15-40, atspēlēja dubulto breikbumbu un uzvarēja savu geimu.

2-6.
Brīnumi nenotiek.... Gulbis panāca 30-0, Lodrā izlīdzināja rezultātu 30-30, bet Gulbis iegūst breikbumbu. Lodrā to atspēlē, tad atspēlē vēl vienu breikbumbu, un pēc brīža izmanto savu pirmo setbumbu, uzvarot arī trešajā setā.

Pēc pārliecinši aizvadītā pirmā seta Gulbis ir uzvarējis tikai divos no pēdējiem 13 geimiem.

4.sets

0-1.
Gulbja nedienas turpinās... 15-15, tad 30-30, un Lodrā iegūst arī breikbumbu, ko izmanto. Tagad jau Gulbim vairs nav kur atkāpties, zaudēta sava serve jau pašā seta sākumā.

0-2.
Francūzis nedomā atslābināties un iniciatīvu neatdod. Uzvar droši savu servi un tuvojas uzvarai mačā.

1-2.
Viens no pārliecinošākajiem Gulbja geimiem kopš pirmā seta. Servējot zaudēja tikai vienā izspēlē...

1-3.
Lodrā turpina soļot pretī "Australian Open" otrajai kārtai... Uzvar savu servi droši, Gulbim nedodot cerības.

1-4.
Gulbis atkal "mokās" savas serves geimā... Ieguvis pārsvaru, to nenosargā, Lodrā iegūst arī breikbumbu, un vēlreiz paņem Gulbja servi. Tas laikam arī viss šajā mačā, pēdējie geimi, visticamāk, ir formalitāte.

1-5.
Lodrā pat nedomā ļaut Gulbim dot kādas cerības šajā spēlē un pārliecinoši uzvar savu servi.

2-5.
Hmmm... Gulbis nedomā tik viegli atdot uzvaru mačā. Nonācis 0-40, Gulbis atspēlē trīskāršo mačbumbu un tad uzvar geimu!!!

2-6.
Lai ko Gulbis cerēja, to realizēt neļāva Lodrā. Francūzis uzvarēja visās izspēlēs savā servē, un "game, set & match Lodra"....

ATP pasaules rangā šobrīd Gulbis ieņem 73.vietu. Pieredzējušais francūzis šobrīd ATP pasaules rangā atrodas 46.vietā. Interesanti, ka arī Lodrā diez ko nav sekmējies cīņās Melburnas kortos Viņš 13.reizi spēlēs "Australian Open" un ne reizi nav ticis tālāk par otro kārtu.

Abu tenisistu ceļi augstākā līmeņa sacensību pamatturnīros līdz šim bija krustojušies divas reizes, un abas reizes uzvara bija Gulbja kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!