Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas labākā tenisiste Jeļena Ostapenko otrdien, 24. janvārī, nespēja iekļūt Austrālijas atklātā čempionāta pusfinālā, ceturtdaļfinālā divos setos ar 2-6, 4-6 piekāpjoties Kazahstānu pārstāvošajai Jeļenai Ribakinai.

Ostapenko WTA rangā ieņem 17.vietu un ar 17. numuru bija arī izsēta "Australian Open". Latvijas tenisiste pirmo reizi karjerā sasniedza "Australian Open" ceturtdaļfinālu, bet "Grand Slam" turnīros ceturto reizi karjerā spēlēja ceturtdaļfinālā. Pēc "Australian Open" Ostapenko pakāpsies WTA rangā un pietuvosies labāko desmitniekam, ieņemot 11. vietu.

Krievijā dzimusī Ribakina "Australian Open" izsēta ar 22. numuru, bet WTA pasaules rangā ieņem 25. vietu. 2022. gada Vimbldonas čempionei Ribakinai šis bija trešais "Grand Slam" turnīru ceturtdaļfināls. Pirms "Australian Open" ceturtdaļfināla Ostapenko bija uzvarējusi Ribakinu abās savstarpējās spēlēs 2019.gada Lincas turnīra ceturtdaļfinālā un 2021.gada Īstbornas turnīra pusfinālā.

Otrdiena Melburnā ik pa laikam bija lietaina, tomēr pirms Ostapenko un Ribakinas spēles lietus rimās un turnīra rīkotāji izlēma spēlēt zem klajas debess. Tomēr ar prognozēm atbildīgie pārrēķinājās: piektajā geimā nācās spēli apturēt uz vairāk nekā 20 minūtēm, jo sākās pamatīga lietusgāze. Roda Leivera vārdā nosauktā centrālais korts dažās minūtēs bija stipri pielijis, tāpēc tika nolemts aizvērt jumtu. Spēle varēja atsākties tikai apmēram pēc pusstundas, kad korts tika nosusināts un sportistēm bija droši spēlēt.

Ostapenko mača sākumā zaudēja servi pirmajā geimā, bet piektajā geimā, kad "Australian Open" šī gada labākajai servētājai Ribakinai bija vēl viena breikbumba, sākās spēcīgs lietus. Atsākoties spēlei, Ostapenko uzreiz atspēlēja breikbumbu, tomēr pēc pāris izspēlēm zaudēja savu servi un nonāca iedzinējos ar 1-4. Jau nākamajā geimā Ostapenko neizmantoja dubulto breikbumbu, bet labi servējošā Ribakina panāca 5-1. Nākamajos divos geimos tenisistes nosargāja savas serves, tādējādi Ostapenko zaudēja pirmo setu 32 minūšu laikā ar 2-6.

Otrā seta sākumā Ostapenko iesāka ar drošu serves geimu, bet nākamajā tika pie dubultās breikbumbas. Pirmo atspēlēja Ribakina, bet Ostapenko izmantoja otro, panākot 2-0. Tomēr jau nākamajā geimā Ostapenko zaudēja savu servi, Ribakinai izmantojot arī otro no divām breikbumbām. Ceturtajā geimā Ostapenko bija četras breika iespējas, tomēr neviena netika izmantota, bet Ribakina nosargāja savu servi, izlīdzinot rezultātu setā 2-2.

Katastrofāli Ostapenko aizvadīja piekto geimu. Latvijas tenisiste uzvarēja pirmo izspēli, bet tad zaudēja četras izspēles pēc kārtas, zaudēja savu servi un nonāca iedzinējos ar 2-3. Mača turpinājumā Ostapenko nespēja lauzt pretinieces servi, samierinoties ar zaudējumu visā mačā 2-6, 4-6.

Latvijas tenisiste "Australian Open" pirmajā kārtā ar 6-4, 6-2 pieveica ukrainieti Dajanu Jastremsku (WTA ranga 101. vieta), otrajā kārtā ar 7-6 (7:5), 5-7, 6-0 pārspēja Ungārijas tenisisti Annu Bondaru (WTA 81.), turpinājumā trešajā kārtā ar 6-3, 6-0 apspēlēja ukrainieti Katerinu Baindlu (WTA 95.), bet astotdaļfinālā ar 7-5, 6-3 uzvarēja amerikānieti Koko Gofu (WTA 7.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!