Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas tenisiste Pena Šuai pirmajā intervijā kopš paziņojuma, ka viņai seksuāli uzbrucis Ķīnas bijušais viceprezidents Džans Gaoli, noraidījusi iepriekš teikto. Sieviešu Tenisa asociācijas (WTA) gan paudusi bažas, ka Šuai pakļauta cenzūrai, raksta medijs BBC.

Pena Šuai šī gada novembrī izraisīja plašu skandālu. 35 gadus vecā tenisiste Ķīnas sociālo mediju platformā "Weibo" paziņoja, ka Ķīnas bijušais vicepremjers Džans Gaoli viņai vairākkārt piespiedis nodarboties ar seksu.

Sportiste kopš tūlīt pat izdzēstā ieraksta bija pazudusi no sabiedrības redzesloka. Uz notikušo tūlīt pat reaģēja WTA, kas joprojām apturējusi visus Ķīnā plānotos turnīrus. Bažas pauda arī vairākas citas starptautiskas organizācijas.

Svētdien ar telefona kameru filmētā intervijā Šanhajā sportiste Singapūras medijam "Lianhe zaobao" uzsvēra, ka ieraksta dēļ bijuši vairāki pārpratumi. "Nekad neesmu teikusi vai rakstījusi, ka kāds man seksuāli uzbrucis. Tas jāuzsver ļoti skaidri," ķīniešu valodā iznākošajam laikrakstam stāstīja sportiste.

Šuai intervijā bija grūti saklausīt reportiera jautājumus. Sportisti šķietami pārsteidza jautājums, vai viņa pēdējā laikā pakļauta īpašai novērošanai, raksta BBC.

"Kāpēc, lai kāds mani novērotu? Esmu vienmēr bijusi ļoti brīva," teica tenisiste.

"Lianhe zaobao" galvenokārt tiek patērēts kontinentālajā Ķīnā. Pēdējo gadu laikā laikraksts zināms kā Ķīnas valdībai labvēlīgs medijs.

Pati intervija notikusi kādā sporta pasākumā Šanhajā, kur Šuai redzēta kopā ar vairākiem Ķīnas sportistiem, tai skaitā leģendāro basketbolistu Jao Mins. Sociālajā vietnē "Twitter" publicētas vairākas fotogrāfijas no notikuma.

WTA gan paziņojusi, ka joprojām ļoti uztraucas, vai Šuai nav pakļauta valdības cenzūrai. Reaģējot uz sportistes izteiktajiem komentāriem, WTA atzina, ka ar prieku sagaidījusi viņas parādīšanos plašākā publikā. Taču saruna neesot "atvieglojusi bažas par viņas labklājību un spēju komunicēt bez cenzūras vai piespiešanas."

Organizācija joprojām pieprasa pilnīgu un taisnīgu izmeklēšanu par tenisistes izteiktajiem apgalvojumiem.

Pena novembrī publicētajā ierakstā apgalvoja, ka Gaoli gadu laikā vairākkārt piespiedis viņai nodarboties ar seksu. Viens no atgadījumiem noticis pirms desmit gadiem – kad politiķis vēl nebija nonācis viceprezidenta amatā –, bet plašāk aprakstīts pirms trim gadiem piedzīvots seksuāls uzbrukums.

Šuai rakstīja, ka 75 gadus vecais politiķis ar viņu Pekinā spēlējis tenisu. Sportiste ar Gaoli un viņa sievu pēc tam devusies uz viņu mājām, kur noticis uzbrukums. Medijs "New York Times" uzsvēra, ka publikācija no "Weibo" izdzēsta dažu minūšu laikā. Novērots, ka tūlīt pat Ķīnā tika liegts internetā meklēt viņas vārdu.

Džans Gaoli no 2013. līdz 2018. gadam bija pašreizējā Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina viceprezidents. "New York Times" ziņo, ka viņš kļuvis par pirmo tik augsti stāvošo Ķīnas Komunistiskās partijas amatpersonu, kura saskārusies ar šādu publisku apsūdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!