Foto: LETA
Tikai dažas dienas pēc varas maiņas Latvijas Volejbola federācijā atklājies, ka organizācijai ir finansiālas problēmas, sarunā ar laikrakstu "Latvijas Avīze" neslēpj jaunievēlētais LVF prezidents Jānis Buks.

Pērnā gada nogalē par aiziešanu no LVF prezidenta amata paziņoja Atis Sausnītis, bet līdz ar viņu atkāpās arī visa LVF valde. Janvāra vidū LVF biedru kopsapulcē par jauno organizācijas vadītāju ievēlēja bijušo AS "Luminor Banka" Korporatīvo klientu pārvaldes vadītāju, pašreizējo investīciju piesaistes kompānijas "Callidus Capital" vecāko finanšu padomnieku Jāni Buku, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu.

Jau pirms vēlēšanām sporta aprindās baumoja, ka LVF finanšu situācija nav no tām stabilākajām un ir problēmas. LVF biedru kopsapulcē ģenerālsekretārs Edgars Zaiženijs mierināja biedrus un apgalvoja, ka nav finanšu problēmu, tomēr īstenība izrādījusies skarba.

"Mums kontā ir 600 eiro, kopējie rēķini – ap 56 tūkstošiem. Tā izsaimniekots... Nedzīvoju ar ilūzijām, bet nebiju domājis, ka būs tik slikti. Latvijas izlase pieteikta līdzdalībai Eiropas Zelta līgā, tur pietrūkst aptuveni 70 tūkstošu. "TOP" kausam, kas varētu būt izcils produkts, naudas nav, un neviens nav gājis meklēt. Tā ar vairākiem projektiem. Jāstrādā, nav neatrisināmu situāciju," par reālo situāciju sarunā ar LA atklāti stāsta Buks.

Kopā ar Buku ievēlēta arī jauna LVF valde, kurā katram loceklim būs sava atbildības sfēra. "Valde sanāk kopā katru nedēļu, agrāk tas laikam notika reizi trijos mēnešos. Valdē ir ļoti motivēti cilvēki, kas grib strādāt un palīdzēt. Tas nav ikdienas darbs, bet mēs sazināmies katru dienu, saliekam plānus, jo tas zilonis ir liels – jāsadala pa šķēlēm un jārisina. Federācija līdz šim funkcionēja pēc 1991. gadā izveidotā modeļa."

"Neesmu asiņainais punduris ar izkapti, mans virsmērķis ir konsolidēt volejbola sabiedrību, jo gadiem ilgušas fundamentālas nesaskaņas, trūka ieklausīšanās vienam otra viedoklī, iepriekšējam prezidentam (Atim Sausnītim) vadības stils bija diktatorisks. Tā nedrīkst 21. gadsimtā. Demokrātiskā un inteliģentā sabiedrībā jāmēģina visiem kopā diskutēt. Kad spēsim izrunāt arī nepatīkamas lietas, sāksim evolucionēt, iet uz priekšu. Manas pirmās atklāsmes ir, ka ļoti daudzas lietas federācijā nav noregulētas. Nāku no nozares, kas regulēta ļoti smalki, kā Šveices pulkstenis, un pēkšņi nokļūstu vietā, kur nekas nav regulēts. Gribu to sakārtot, izveidot vienkāršus un skaidri saprotamus noteikumus, lai organizācija var labi un efektīvi strādāt," norāda Buks.

Savulaik Buks strādāja "Nordea" bankā, kas vēlāk pārtapa par "Luminor". Toreiz pie bankas par iespējamo finansējuma piesaisti nākuši basketbolisti, bet volejbolisti nav interesējušies. "Jāiet pie bijušajiem volejbolistiem – daudz ir tādu, kas spēlē un ir biznesā rūdīti, viņi jāuzrunā. Ja mani "Nordea" laikā būtu uzrunājuši, droši vien atrastu veidu, kā palīdzēt, jo mēs diezgan daudz lēmumu pieņēmām uz vietas. Gribu izveidot situāciju, ka esam aktīvi, meklējam finansējumu. Nav jau vienmēr pašam jāatnes, bet caur kontaktu bāzi to var izdarīt."

Runājot par sportisko pusi, Buks norāda, ka, visticamāk, Latvijas izlases galvenā trenera posteni saglabās igaunis Āvo Kēls, kuru atbalstījusi treneru komisija. Lēmumu šajā jautājumā LVF valde varētu pieņemt nākamnedēļ.

Savukārt neskaidrība ir par pludmales volejbola turnīra rīkošanu Jūrmalā, par ko aktīvi runāja iepriekšējā LVF vadība. Buks norāda, ka pašreizējā situācijā tas būtu dārgs prieks, bet, ja izdotos piesaistīt finansējumu, FIVB Pasaules tūres trīs zvaigžņu līmeņa posms Jūrmalā varētu notikt šī gada augustā.

"Tas ir kārtējais mantojums, kur nekas nav darīts. Jūrmala apstiprinājusi gatavību kā katru gadu atvēlēt zināmu summu – ap 200 tūkstošiem, kopējais budžets būtu vajadzīgs 350 līdz 400 tūkstoši. Ja varam savākt finansējumu, turnīrs būs provizoriski augusta beigās," spiests atzīt Buks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!