Foto: Publicitātes foto
Mūsu valstij jauns čempions vienā no vadošajām pasaules boksa organizācijām – Ralfs Vilcāns izcīnījis negaidītu uzvaru cīņā pret WBC starptautisko čempionu Niku Hanigu no Vācijas. Belgradā notikušajā cīņas devītajā raundā Vilcāns nosūtīja Hanigu negaidītā nokdaunā un uzvarēja ar dalītu tiesnešu lēmumu, iegūstot WBC sekundāro titulu pussmagajā svarā, medija "Sportacentrs.com" veidotā rakstā klāsta žurnālists Rolands Eliņš.

Pirms šīs cīņas Ralfs Vilvāns (LNK boxing audzēknis un treneris) (12-0) "BoxRec" rangā savā svara kategorijā ierindojās 130. vietā. Pirms tam viņš cīnījies vienu svara kategoriju augstāk un pēc pārejas uz pussmago svaru ir sagaidījis iespēju tikt pie savas karjeras pirmās titulcīņas – piedāvāto iespēju Belgradā cīnīties par Pasaules boksa padomes (WBC) starptautiskā čempiona jostu, spēkojoties pret Vācijas bokseri Niku Hanigu (9-1-1), Ralfs izmantojis godam.

Niks Hanings ir izslavēts WBC un IBF pasaules rangos, un "BoxRec" rangā ieņem 35. vietu, tādējādi skaidri iezīmējot, kurš ir cīņas favorīts.

Neskatoties uz to, Vilcāns jau iepriekš ir apgalvojis, ka vēlas iespēju pārbaudīt sevi un ka ir gatavs uzvarai – savus vārdus bokseris lieliski apliecināja 22. maijā Belgradā, gūstot to ar dalītu tiesnešu lēmumu (divi tiesneši pēc punktiem bija par labu viņam, viens nosvērās par labu Hanigam).

Ko īti nozīmē WBC starptautiskā čempiona tituls?

Kopumā ir četras vadošās boksa organizācijas (WBC, WBA, IBF un WBO), kura katra nosaka savus čempionus.

Gūtā uzvara sniedza Vilcānam WBC starptautiskā čempiona titulu. Kā jau ierasts boksa organizācijās, arī WBC ar tituliem nav vienkārši. Īsais skaidrojums – ir pasaules čempions (Arturs Beterbijevs), ir sudraba tituls (pieder Žanam Paskālam), kas teorētiski pienākas ranga otrajam numuram, un ir WBC starptautiskā čempiona tituls, kas ir nākamais sarakstā prestiža ziņā. Šis tituls ir ļāvis Hanigam ieņemt desmito vietu WBC pasaules rangā, uz kuru tagad pretendē arī mūsu pašu Vilcāns.

Mairis Briedis krūzeru svara kategorijā šobrīd ir IBF pasaules čempions, un tas ir pats vērtīgākais tituls. Savukārt Ričards Bolotņiks ir WBO Eiropas čempions, kas ir līdzīga prestiža tituls.

Cīņas gaita

Vilcāns Belgradas cīņu sāka bez jebkādas pieticības, tās vietā izmantojot savu auguma pārsvaru, nekautrējoties apbērt pretinieku ar sitieniem, tādējādi jau cīņas vidu ēsot vadībā pēc punktu skaita – cīņā tika izmantota atklātā punktu skaitīšana, tiesnešu vērtējumam esot publiski zināmam jau pēc raundiem.

Hanigs, kurš vienā no savām iepriekšējām cīņām bija izcēlies ar nokautu raunda pirmajā sekundē, vairākkārt iestūma Vilcānu ringa stūrī, taču Ralfs katru reizi izveicīgi izkļuva no situācijas, nepaliekot atbildi parādā. Sestajā raundā Vilcāns izlaida pāris masīvus sitienus pēc kārtas, taču noturējās kājās, izturot raundu līdz beigām.

Vilcānam šī bija pirmā cīņa profesionālajā boksā desmit gadu laikā, un, kaut sākotnēji necerēti, tomēr izturēja sitienu apmaiņas biežumu, kuram vairs īsti gatavs neizskatījās Hanigs. Hanigam zilas tika uzsitas abas acis, un devītajā raundā Vilcāns no ringa stūra ar pretuzbrukumu trāpīja viņam ātru un spēcīgu sitienu, nosūtot vācieti nokdaunā.

Šis tad arī kļuva par izšķirošo pavērsienu, – lai arī Hanigs ar pūlēm piecēlās un izturēja raundu līdz beigām, pēc punktu skaita viņš jau bija Vilcānam aiz muguras.

Tas kļuva par izšķirošo pavērsienu. Desmitajā raundā Hanigs jau atklāti gāja uz nokautu, taču spēki sāka izsīkt gan viņam, gan Vilcānam, un Latvijas bokseris novadīja cīņu līdz galam, saņemot, pēc Vācijas sporta medija "Bild" teiktā – "pilnīgu pelnītu tiesnešu lēmumu par savu uzvaru".

Haniga promouters paziņojis, ka pieprasīs revanšu, un tās ir viņu tiesības saskaņā ar cīņas līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!