Foto: F64

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta spēlē piektdien savā laukumā ar rezultātu 5:4 (2:1, 2:2, 1:1) uzvarēja Maskavas "Spartak" komandu.

Latvijas kluba labā vārtus guva Džeimijs Džonsons, Aleksandrs Žirū, Andris Džeriņš, Matjē Karls un Guntis Galviņš. Savukārt "Spartak" komandā divreiz precīzi meta Štefans Ružička, bet pa reizei izcēlās Andrejs Šefers un Oļegs Petrovs.

Uzvaras vārtus Galviņš guva sešas minūtes pirms spēles pamatlaika beigām.


Mačs sākās mierīgā tempā un daudz bīstamu momentu nebija, bet spēles septītajā minūtē viesi palika mazākumā, par ko ātri vien tika sodīti. Rīdziniekiem vairākuma realizācijai bija nepieciešamas 52 sekundes, kad pēc lieliskas Mārtiņa Karsuma piespēles ripu jau tukšos vārtos raidīja Džonsons - 1:0. Mirkli pēc gūtiem vārtiem arī "Dinamo" palika mazākumā, tomēr "Spartak" hokejistiem neizdevās panākt neizšķirtu, bet pirmās trešdaļas 12.minūtē uz noraidīto soliņu devās Karsums un šoreiz viesiem bija nepieciešamas vien 28 sekundes, lai izlīdzinātu rezultātu. Latvijas kluba vārtsargs Mīkaels Telkvists atsista ripu vārtu priekšā, kur acīgākais izrādījās Ružička, kurš to ieslidināja vārtos.

Turpinājumā cīņas gaita bija līdzīga, bet trīs minūtes pirms pirmās trešdaļas beigām "Spartak" komanda vēlreiz palika mazākumā un arī šoreiz "Dinamo" hokejistiem izdevās gūt vārtus - Žirū izslidoja no vārtu aizmugures un no pašās vārtu priekšas raidīja ripu starp "Spartak" komandas vārtsarga Sergeja Borisova kājsargiem.

Otrā trešdaļa rīdziniekiem sākās ļoti veiksmīgi, jo jau pēc nospēlētām divām minūtēm mājinieki panāca divu vārtu pārsvaru, kad pēc teicamas Ginta Meijas piespēles Džeriņš ar labu metienu neatstāja nekādas cerības "Spartak" vārtsargam - 3:1. Pēc divām minūtēm Maskavas klubam izdevās vienus vārtus atgūt, kad pēc Šefera metiena neveiksmīgi nospēlēja Telkvists, kurš ripu nespēja notvert savā ķērājcimdā. Tiesa, panākt neizšķirtu viesiem gan neizdevās, jo jau pēc pusotras minūtes "Dinamo" atjaunoja divu vārtu pārsvaru, kad pēc Elvija Biezā piespēles zibenīgu metienu pa vārtiem veica Karls, pārspējot "Spartak" komandas vārtsargu - 4:2. Jāizceļ, ka šis Karlam bija pirmais rezultativitātes punkts šajā sezonā.

Pēc ceturtajiem zaudētajiem vārtiem "Spartak" veica vārtsargu maiņu, Borisova vietā laukumā sūtot Maiku Mērfiju, bet turpinājumā cīņa bija līdzīga un abām komandām bija vairākas labas iespējas gūt vārtus, taču teicami spēlēja vārtsargi un rezultāts nemainījās. Piecas minūtes pirms otrās trešdaļas beigām viesiem izdevās pietuvoties līdz 3:4, kad pēc lieliskas Valērija Pokrovska piespēles ne mazāk lielisku metienu vārtu augšējā stūrī izpildīja Petrovs, trešo reizi pārspējot "Dinamo" vārtsargu. Atlikušajā spēles otrās daļas laikā mača temps bija mierīgs un rezultāts vairs nemainījās.

Trešā trešdaļas ievadā abas komandas spēlēja diezgan mierīgi un bīstamu momentu nebija, bet mača 48.minūtē uz noraidīto spēlētāju soliņu devās Krišjānis Rēdlihs. Šī vairākuma realizācijai viesiem bija nepieciešamas vien desmit sekundes, kad Ružička bija precīzs no iemetiena apļa, panākot neizšķirtu 4:4.

Turpinājumā starp abu komandu spēlētājiem parādījās nelieli asumi un saķeršanās, kuru dēļ septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām abpusēju noraidījumu izpelnījās Žirū un Petrovs. Šāda situācija veiksmīgāka izrādījās "Dinamo" komandai, jo 54.minūtē Galviņš veica reidu pa visu laukumu un ieslidoja pretinieku aizsardzības zonā, kur izdarīja spēcīgu un arī precīzu metienu, izvirzot rīdziniekus vadībā ar 5:4.

Cīņas beigu daļā pārsvars piederēja "Spartak" hokejistiem, kuri izmisīgi centās vismaz izlīdzināt rezultātu, bet to izdarīt neļāva pat sestā spēlētāja sūtīšana laukumā. Rīdzinieki mača pēdējās minūtēs ļoti pašaizliedzīgi aizsargājās un nosargāja minimālo pārsvaru, svinot trešo uzvaru pamatlaikā šosezon.

Par spēles labākajiem spēlētājiem tika atzīti Galviņš un Petrovs.

Rīgas "Dinamo" komandā šajā mačā debitēja kanādiešu centra uzbrucējs Pols Ščehura, kurš sezonu iesāka Čehijas vienībā Prāgas "Lev". Viņš cīņu uzsāka otrajā uzbrucēju trijniekā kopā ar Žirū un Kasparu Daugaviņu.

Tikmēr spēlei nebija pieteikts Robs Šremps, kura vietā Rīgas "Dinamo" sastāvā bija iekļauts iepriekšējo maču izlaidušais Aleksandrs Ņiživijs.

Latvijas klubs šajā mačā pirmo reizi spēlēja ar trešajiem - melnajiem - krekliem. Šosezon šajos kreklos Rīgas "Dinamo" par godu pastāvēšanas piektajai sezonai aizvadīs vēl četras mājas spēles.

Tikmēr "Spartak" komandai diskvalifikācijas dēļ nevarēja palīdzēt Ņikita Ščitovs. Tāpat iepriekšējos mačus traumu dēļ izlaiduši vārtsargs Aleksejs Jahins un uzbrucējs Nikolajs Škeņins.

Kā ziņots, iepriekšējā izbraukuma sērijā Rīgas "Dinamo" komanda trijās spēlēs tika vien pie viena punkta, bet "Spartak" komanda nav spējusi uzvarēt jau piecās spēlēs.

Piecas no nākamajām sešām spēlēm Rīgas "Dinamo" aizvadīs savā laukumā. Pirmdien rīdzinieki uzņems Ufas "Salavat Julajev", pēc tam nākamajā trešdienā viesosies pie latviešu aizsarga Oskara Bārtuļa pārstāvētās Ukrainas komandas Doņeckas "Donbass", bet pēc tam vēl ik pēc dienas pauzes savā laukumā uzņems Čehovas "Vitjaz", Čerepovecas "Severstaļ" un Minskas "Dinamo" komandas.

Rīgas "Dinamo" šosezon spēlē vienā KHL divīzijā ar čempionvienību Maskavas "Dinamo", kā arī ar Sanktpēterburgas SKA, Čehovas "Vitjaz", Ukrainas komandu Doņeckas "Donbass", Bratislavas "Slovan" un Prāgas "Lev". Šīs komandas cīnās Rietumu konferences Bobrova divīzijā.

Regulārajā čempionātā katra komanda ar katru tiksies divas reizes, bet ar vienu vienību - četras reizes. Rīgas "Dinamo" četras reizes sacentīsies ar Baltkrievijas klubu Minskas "Dinamo". Kopumā regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 52 mačiem - pa 26 spēlēm savā laukumā un izbraukumā.

Rīgas "Dinamo" komandai šosezon izvirzīti visaugstākie mērķi, proti, izcīnīt Gagarina kausu. Savukārt minimālais komandas uzdevums ir iekļūšana izslēgšanas spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!