Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Rīgas "Dinamo" hokeja kluba vadība panākusi vienošanos par to, ka komandas galvenā trenera amatu ieņems 57 gadus vecais somu speciālists Peka Rautakallio, kurš savulaik kā aizsargs aizvadīja ļoti spožu spēlētāja karjeru, bet kopš 1993. gada ir strādājis kā galvenais treneris dažādos Šveices un Somijas klubos, vēsta "Dinamo" mājas lapa.

AS "Dinamo Rīga" vadība Peku Rautakallio izvēlējās no vairākiem kandidātiem un oficiāli līgums ar viņu tiks parakstīts trešdien, 27. aprīlī. Peka Rautakallio tiek uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajiem somu aizsargiem un ne velti viņa vārdā ir nosaukta balva, kuru pasniedz Somijas čempionāta labākajam aizsargam.

Peka Rautakallio dzimis 1953. gada 25. jūlijā Somijas pilsētā Pori, un savas dzimtās pilsētas komandā "Ässät" 1970. gadā viņš arī uzsāka savu spožu spēlētāja karjeru (1970. – 1987. gadi).

Augumā raženais (spēlētāja karjeras laikā augums – 190 cm, svars – 97 kg), tehniskais un kustīgais aizsargs ātri tika pamanīts un pavisam drīz izpelnījās uzaicinājumu gan uz Somijas U-18, gan pieaugušo izlasēm.

Līdz 1975. gadam Peka Rautakallio turpināja veiksmīgi spēlēt Pori "Ässät" sastāvā, kā arī kopā ar Somijas izlasi piedalījās trijos pasaules čempionātos. Pavisam karjeras laikā Rautakallio piedalījies septiņos pasaules čempionātos, aizvadot 58 spēles, kurās guvis 10 vārtus un izdarījis 18 rezultatīvas piespēles.

Pēc piecām aizvadītām sezonām Pori "Ässät" sastāvā Peka Rautakallio 1975. gadā devās uz Ziemeļameriku, kur aizvadīja divas sezonas Vispasaules hokeja asociācijas (WHA) kluba "Phoenix Roadrunners" sastāvā.

Pēc atgriešanās no Ziemeļamerikas Peka Rautakallio aizvadīja divas ļoti veiksmīgas sezonas Pori "Ässät" sastāvā, bet pēc tam atkal devās uz Ziemeļameriku, kur šoreiz trīs sezonas aizvadīja NHL kluba "Calgary Flames" (vienu sezonu "Atlanta Flames") sastāvā, kopā nospēlējot 235 spēles, gūstot 33 vārtus un izdarot 121 piespēli.

1983. gadā Peka Rautakallio atgriezās Somijā un piecas sezonas aizvadīja "HIFK" komandas sastāvā, bet savu hokejista karjeru pabeidza Šveices klubā "Rapperswil".

Savas spēlētāja karjeras laikā Peka Rautakallio vienreiz tika atzīts par Somijas labāko hokejistu (1979. gadā), trīs reizes tika nosaukts par Somijas čempionāta labāko aizsargu (1978., 1979., 1986. gadā), vienreiz piedalījies NHL "All-star" spēlē (1982. gadā), divreiz izcīnījis Somijas čempiona titulu (1978. un 1983. gadā).

Trenera karjeru Peka Rautakallio uzsāka Somijā ar jauniešu komandām, bet pirmais trenētais profesionālais klubs bija Šveices "Rapperswil", kurā viņš nostrādāja piecas sezonas, jau pirmajā gadā izvedot komandu uz augstāko līgu.

1998. gadā Peka Rautakallio atgriezās Somijā, kļūstot par Espo "Blues" galveno treneri, tomēr tā arī nenostrādāja sezonu līdz galam, un nākamajā sezonā atkal atgriezās Šveicē, kur pa divām sezonām trenēja vispirms SC "Bern", bet pēc tam Cīrihes "ZSC Lions".

2004/2005. gada sezonā Peka Rautakallio atkal kļuva par Espo "Blues" galveno treneri, tomēr jau nākamajā sezonā viņš atkal atgriezās Šveicē, kur divas sezonas vadīja HC "Ambrì-Piotta" komandu.

2009/2010. gada sezonā Peka Rautakallio kļuva par savas dzimtās pilsētas Pori "Ässät" galveno treneri un nostrādāja ar šo komandu divas sezonas. Aizvadītajā sezonā Pori "Ässät" regulārajā čempionātā ieņēma 2. vietu (60 spēlēs, 119 punkti), taču "play-off" izstājās jau ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!