Foto: Publicitātes foto

Kulmināciju ar sportiskiem pasākumiem šajā nedēļas nogalē sasniegs Eiropas Sporta nedēļa. Tās ietvaros – jau sestdien, 26. septembrī, – Sporta nedēļas lielākais notikums: #BeActive pārgājiens pa Līgatnes takām, tās pašas dienas vakarā – nakts peldējums septiņās Latvijas pilsētās. Savukārt piektdien – 25. septembra vakarā – 13 pilsētās notiks orientēšanās nakts rogainings.

Dažādām paaudzēm domātie pasākumi bez maksas risinās teju katrā pašvaldībā – daudzviet fitnesa klubi Latvijā aicina uz atvērtajiem bezmaksas treniņiem, peldbaseinos notiek peldēšanas apmācības, tostarp pieaugušajiem, pat Latvijas Nacionālā bibliotēka 27. septembrī aicina uz rīta rosmi un līnijdejām. Katrs sev piemērotāko aktīva laika pavadīšanas iespēju var atrast pasākumu kartē www.beactivelatvia.lv.

#BeActive pārgājiens Līgatnes takās 26. septembrī

Jau teju 3000 cilvēki pieteikušies pārgājienam Līgatnē, kas sestdien notiks trijās dažādās distancēs – līdz 8km, 15km un 25 km. Visi pārgājiena dalībnieki saņems piemiņas medaļas.

Pārgājiena maršruti iekļaus ainaviskus pieturas punktus, tajā skaitā Līgatnes pagrabu alas un klintis, Zivju nārsta taku, Ānfabrikas klintis, Rīgaskalnu un vēsturisko papīrfabrikas strādnieku ciematu, ZEIT virvju taku, Tītmaņu iezi, Gūdu klintis, Katrīnas iezi, Līgatnes autopārceltuvi, Padomju slepeno bunkuru, Skaļupi, Cepurkalnu, Līgatnes upīti un pagrabu sistēmu, Lustūzi, Līgatnes vīna darītavu.

Dalība pārgājienā ir bez maksas, taču – iepriekš reģistrējoties: beactivelatvia.lv/pargajiens. Pārgājiena sākums un finišs – pie Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centra. Pārgājienam nebūs viena kopēja starta laika, katrai no distancēm būs starta vārti, kuriem konkrētās stundas laikā būs jāiziet cauri, uzsākot pārgājienu:

· 10.00 – 11.00 trasē brīvi izvēlētā laikā dodas 25 km distances dalībnieki,

· 11.00 – 12.00 trasē brīvi izvēlētā laikā dodas 15 km distances dalībnieki,

· 12.00 – 13.00 trasē brīvi izvēlētā laikā dodas 8 km distances dalībnieki.

Atbalstot Eiropas Sporta nedēļas ideju – piecelies un piecel draugu! – pārgājienā aicinām doties kopā ar draugiem, ģimeni vai paziņu, īpaši aicinot tos, kuri ikdienā līdz šim bijuši mazāk aktīvi. Ģimenēm ar maziem bērniem iesakām izvērtēt bērniem ratiem alternatīvas pārvietošanās veidus, piemēram, ergosomas. 8 km maršrutā sākumā dalībniekus sagaida neliels posms ar kāpnēm līdz Rīgaskalnam, pirms ZEIT tīklu parka, kā arī ceturtajā un piektajā kilometrā varētu būt izaicinošāki posmi, kuros rati vai līdzi paņemtais dip daps būs jānes rokās. Līdzīgi 15 km maršrutā – izaicinošs būs sākums, ceturtais līdz sestais kilometrs. Dalībnieki var ņemt līdzi pārgājienā arī suni, ja vien saimnieki ir droši, ka četrkājainais draugs klausa saimnieku un ir draudzīgs publiskiem pasākumiem.

Pārgājienā netiks fiksēta laika kontrole. Svarīgākais – fiziski aktīvi pavadīts laiks un gūtais prieks par to. Lai piedzīvojumu padarītu vēl neaizmirstamāku, pārgājiena laikā dalībnieki aicināti pieslēgties interaktīvai cilpošanas spēlei viedtālrunī. Cilpošanas spēle nav uz ātrumu, tā ļaus mēroties attapībā, atbildot uz jautājumiem, kas pielāgoti izvēlētajam maršrutam. Jautājumi par un ap aktīvu dzīves veidu, dabu un būšanu kustībā. Viss, kas nepieciešams dalībai spēlē ir vēlme izkustēties, lietotne LOQUIZ, (bez maksas lejupielādējama App Store un Google Play) un uzlādēta viedierīce, kas ļauj pieslēgties GPS un internetam.

Ar #BeActive pārgājiena un izaicinājuma spēles noteikumiem var iepazīties ŠEIT

25. septembrī Latvijas orientēšanās nakts 13 pilsētās

13 pilsētās – Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Siguldā, Talsos, Valmierā, Rēzeknē, Salaspilī, Vecumniekos, Cēsīs, Ikšķilē, Saulkrastos un Pļaviņās 25. septembrī notiks Latvijas orientēšanās nakts. Tā notiek atvieglotā veidā – izmantojot nevis orientieristiem ierastās topogrāfiskās kartes, bet kartes, kas vairāk līdzinās tām, ko izmantojam ikdienā. Dalība pasākumā – bez maksas, taču obligāta pieteikšanās tiešsaistē mājaslapā: www.rogaining.lv/onakts. Pieteikšanās sacensību centrā būs iespējam tikai, ja ir brīvas kartes.

26. septembrī Nakts peldējums septiņās pilsētās

Tas notiks vienlaikus Rīgā (Ķīpsalas peldbaseinā), Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Siguldā, Salaspilī un Daugavpilī. Dalībnieki varēs brīvi izvēlētā peldēšanas stilā, veidā un tempā pusstundas laikā nopeldēt pēc iespējas lielāku distanci. Lai dalība izaicinājumā būtu interesanta ikvienam, būs izveidotas četras dalībnieku grupas. Atbilstoši savām spējām un prasmēm, var pieteikties Entuziastu un ģimenes grupā, Amatieru un tautas grupā, Sporta grupā un Pro grupā. Papildu informācija: www.beactivelatvia.lv, bet reģistrācija: www.naktspeldejums.lv.

Ar vairākiem sportiski košiem pasākumiem Eiropas Sporta nedēļas aktivitātes sākās jau šīs nedēļas vidū. Ar kopīgu rīta vingrošanu aizvadīta Olimpiskā diena Latvijas skolās un pirmsskolās, aizvadītas #BeActive Ģimeņu pludmales spēles, kurās ģimenes sacentās dažādās sportiskās aktivitātes, sākot ar veiklības un ātruma stafetēm un beidzot ar SUP airēšanu, bet Rīgā BTA Pump Track čempionātā pulcējās 250 censoņi, kurus iedvesmot bija ieradies arī pasaules slavenais skrituļslidotājs, #BeActive vēstnesis Nils Jansons.

Jansons uzsver, ka šķēršļus, kā ko nedarīt, ja grib, var atrast vienmēr. "Es aicinātu iet un darīt!" uzsver #BeActive vēstnesis. "Tā sāls ir atrast fiziski aktīvu nodarbošanos, kas uzrunā un ko patīk darīt, jo kaut ko darīt ar mokām nebūs ilgtermiņa risinājums. Mums būtu jāatceras vārda "sports" izcelsme, kas ir patīkama aktīva laika pavadīšana, priecāšanās, spēlēšanās, aizmirstot par ikdienas rūpēm – tieši to iegūto mundruma un enerģijas sajūtu sportošanā novēlu atrast ikvienam!" Arī Jansons pats ar ģimeni piedalīsies #BeActive pārgājienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!