Foto: Laura Grīnvalde
Sestdien galvaspilsētas centrā sākas "Rimi" Rīgas maratona norises, informēja pasākuma organizatori.

Pasākuma pirmajā dienā notiek Bērnu diena. No plkst.9 līdz 14 norisinājās skrējiens "Happy mazuļiem" mazākajiem sacensību dalībniekiem. Šajā laikā paredzēta arī 200 metru un 400 metru distance, savukārt plkst.15 sākās 4,2 kilometrus garais "Ģimeņu skrējiens". Visu minēto norišu starts bija pie Brīvības pieminekļa.

Organizatori iepriekš informēja, ka visiem dalībniekiem sacensību teritorijā jāievēro distancēšanās un vecākiem jāvalkā sejas maskas (izņemot trasēs).

Mazo distanču dalībniekiem - bērniem (visi dalībnieki jaunāki par 12 gadiem) aproces nav nepieciešamas, tomēr tās noteikti nepieciešamas visiem pieaugušajiem, kas pavadīs bērnus uz pasākumu.

"Ģimeņu skrējienā" pilnīgi visiem dalībniekiem nepieciešamas aproces (zaļas vai dzeltenas). Pat gadījumos, ja "Ģimeņu skrējiena" dalībnieks ir jaunāks par 12 gadiem un tests nav nepieciešams, būs jāizņem dzeltenā aproce. Ģimeņu skrējienā startēt bez aproces nebūs iespējams.

Organizatori aicina radiniekus šoreiz neapmeklēt mazāko skrējēju startus, Bērnu dienā ierodoties tikai bērniem ar pavadošajām personām.

Pasākums ar garākām distancēm, tostarp maratonu un pusmaratonu, turpināsies svētdien.

Maratona rīkotāji vēsta, ka maratona organizācija un drošības protokols saskaņoti ar Izglītības un zinātnes ministriju, Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Latvijas Vieglatlētikas savienību.

Pasākuma drošības protokols pielāgots epidemioloģiskajai situācijai, paredzot trīs dažādu drošības līmeņu startus. Zaļais starts pulcēs un kopīgu startu nodrošinās vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem dalībniekiem ar derīgu Eiropas Savienības (ES) digitālo sertifikātu. Dzeltenajā startā izkliedēti un ar individuālu starta laiku startēs dalībnieki ar sertifikātu par negatīvu Covid-19 testu. Savukārt Virtuālais starts paredzēts tiem dalībniekiem, kuri nevēlas startēt klātienē vai veikt testu.

Lai iekļūtu starta zonā, dalībniekiem būs nepieciešama īpaša maratona zaļā vai dzeltenā aproce, kas nodrošinās iespēju startēt t.s. Zaļajā vai Dzeltenajā startā.

Zaļās aproces būs paredzētas tikai dalībniekiem, kuri vakcinējušies vai izslimojuši Covid-19, un varēs startēt kopīgajā startā. 42 kilometru distances zaļais (kopīgais) starts notiks svētdien, 29.augustā, plkst.7., 21 kilometru distances zaļais starts plkst.9., bet desmit kilometru un 5,5 km distanču zaļie starti plkst.12. Zaļo aproču ieguvēji var ignorēt uz numura norādīto individuālo starta intervālu, lai startētu kopīgajā zaļajā startā.

Dzeltenās aproces paredzētas tikai dalībniekiem, kuri veikuši Covid-19 testu un startēs izkliedēti visas dienas garumā. Dzeltenā starta dalībniekiem ierašanās uz starta numura norādītajā laika intervālā būs obligāta un kritiski svarīga, lai nodrošinātu plūstošu un drošu pasākuma norisi. Starta zonā šiem dalībniekiem būs jāievēro divu metru distance, jāstartē individuāli ar piecu līdz desmit sekunžu intervāliem, kurus regulēs pasākuma vadītāji.

Distancēties dzeltenajos startos palīdzēs īpašas uzlīmes uz asfalta, paredzot vismaz divu metru distancēšanos katram dzeltenā starta dalībniekam. Starta un finiša zonā dzeltenajiem dalībniekiem būs jālieto maskas, jāievēro distancēšanās, kā arī nav paredzēta uzkavēšanās.

Organizatori atgādina, ka starta un finiša zonas būs apzināti veidotas neērtas skatītājiem gan ar norobežojumiem, gan šogad bez tribīnēm, koncertu skatuvēm vai citiem izklaides elementiem, tātad, neko garām palaist nevarēs.

Organizatori aicina rīdziniekus būt saprotošiem attiecībā uz satiksmes ierobežojumiem, detalizēti iepazīstoties ar tiem pasākuma vai Rīgas Domes mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!