Foto: Publicitātes foto
Ar slēpotāju Daniela Kodaļeva un Zlatas Pancerko triumfu noslēdzies 24. Latvijas skolu Ziemas festivāls, kurš šogad pirmo reizi notika virtuāli. Festivālā sadalīti vairāk nekā 200 medaļu komplekti, attālināti īstenojot iekšējas sacensības gan katrā no Latvijas skolām, kas piedalījās, gan valsts mēroga ieskaitē un savstarpējā skolu kopvērtējumā, informēja Latvijas Sporta federāciju padome.

Atgādinām, skolēni divu nedēļu garumā attālināti sacentās distanču un kalnu slēpošanā, snovbordā, skriešanā un iešanā, rezultātus fiksējot ar pašu mobilajiem telefoniem un izmantojot GPS sporta lietotnes. Medaļu ieguvējus noteica pēc festivāla laikā visvairāk veiktajiem kilometriem visos sporta veidos kopā katrā skolā, absolūtajā un skolu kopvērtējumā. Rezultāti apkopoti speciāli Ziemas festivālam izstrādātā platformā.

Absolūtajā puišu kopvērtējumā uzvarēja Daniels Kodaļevs no Alūksnes vidusskolas, kurš Ziemas festivāla gaitā noslēpoja iespaidīgus 1192 km – attālumu, kas pielīdzināms ceļam no Latvijas līdz Vācijai. Sudrabu un bronzu izcīnīja daugavpilieši – brāļi Iļja (1049 km) un Gļebs (1000 km) Ziļi, kuri attiecīgi pārstāv Daugavpils 3. vidusskolu un Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolu-liceju.

Meiteņu kopvērtējumā uzvaru izrāva slēpotāja Zlata Pancerko ar iespētiem 880 km no Daugavpils 16. vidusskolas. Sudrabu un bronzu izcīnīja Baldones vidusskolas audzēknes Aleksandra Nikonova (879 km) un Karlīna Bunkše (782 km). Jāpiebilst, ka Nikonovu no uzvarētājas šķīra vien 800 metri.

Skolu kopvērtējumā pārliecinošu uzvaru izcīnīja Alūksnes novada vidusskola ar veiktiem 6249 km. 2. vietā Gulbenes novada vidusskola ar 5798 km un 3. vietā finišēja Daugavpils 12. vidusskola ar veiktiem 5254 km.

"Mums šī ir ļoti svarīga un liela uzvara, jo skolai ir militārs novirziens," sacīja uzvarētāju komandas Alūksnes vidusskolas treneris Sergejs Sverčkovs. "Senāk bijām uzvarējuši Ziemas festivāla skolu kopvērtējumā un gribējās šo panākumu atkārtot. Rezultāts nāca smagā darbā, daugavpilieši brāļi Ziļi ir ļoti stipri konkurenti un cīņa bija kā uz nažiem – labākie parādīja raksturu."

Pirmspēdējā sacensību dienā līderis Daniels Kodaļevs ar slēpēm uzbrauca uz zara un krita, traumējot roku. Taču Daniels nolēma no sacensībām neizstāties un turpināja cīņu, noslēdzošajā festivāla dienā slēpojot ar vienu nūju. "Esmu lepns par paveikto. Pierādīju sev, ka varu un nepadevos!" komentēja Kodaļevs. "Esmu pieradis slēpot garas distances. Pirms sacensībām biju aizvadījis treniņnometni Madonā un gatavojos veikt līdz 80 km dienā, bet pat nevarēju iedomāties, ka varu divās nedēļās noslēpot tik daudz!"

"Lai gan mērķis bija uzvara, sajūta ir tāda, ka būtu noticis brīnums," sacīja Zlata Pancerko. "Pirms izšķirošajām sacensību dienām, kad biju noslīdējusi uz 3. vietu, mentāli bija vissmagāk, taču nomotivējos sevi un saņēmos, tāpēc ir īpašs gandarījums."

"Paldies sporta skolotājiem, kuri pieņēma šo novatorisko sacensību formātu un aktīvi iesaistīja skolēnus inovācijās – mēs patiesi augstu novērtējam skolotāju līdzdalību šajā inovāciju projektā," sacīja sacensību rīkotāju organizācijas – Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) – prezidents Einars Fogelis. Viņš uzsvēra, ka Ziemas festivāla noorganizēšana jaunās realitātes apstākļos bija vērienīgs izaicinājums. "Virtuālais Latvijas skolu Ziemas festivāls ir pirmās šāda veida sacensības, kas īstenotas Eiropā, aptverot ziemas un ziemā pieejamus sporta veidus, kurās brīvi var iesaistīties ikviens skolēns," sacīja E. Fogelis.

"Aizrautīgā un pašaizliedzīgā skolēnu un izglītības iestāžu cīņa par kopvērtējuma medaļām izceļ sporta nozīmi tieši reģionos, kur uzvara kopvērtējumā tika uztverts kā ļoti prestižs sasniegums. Sports sākas skolās un Latvijas novados," uzsvēra E. Fogelis.

Ņemot vērā sacensību līderu veiktos iespaidīgos kilometrāžas apjomus, LSFP regulāri sazinājās ar sporta skolotājiem un pašiem treneriem, lai noskaidrotu skolēnu pašsajūtu un startu norises apstākļus.

Lai gan pirmo reizi Ziemas festivāls notika virtuālā formātā, tā mērķis ir nemainīgs — jebkuram skolēnam, arī bez profesionālām iemaņām sporta veidos, dot iespēju piedalīties un sajust, cik daudzveidīgas ir iespējas būt fiziski aktīviem arī ziemā un gūt no tā pozitīvas emocijas.

Latvijas skolu Ziemas festivāla virtuālās sacensības notika no 2021. gada 19. februāra līdz 4. martam.

Rezultāti:

Top 6 zēni

Daniels Kodaļevs, Alūksnes novada vidusskola 1192,75 km
Ilja Zilis, Daugavpils 3.vidusskola 1049,78 km
Gļebs Zili, Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs 1000,39 km
Kristaps Širaks, Alūksnes novada vidusskola 960,82 km
Deivids Struckis, Alūksnes novada vidusskola 917,57 km
Emīls Pometuns, Alūksnes novada vidusskola 729,62 km

TOP 6 meitenes

Zlata Pancerko, Daugavpils 16.vidusskola 880,61 km
Aleksandra Nikonova, Baldones vidusskola 879,79 km
Karlīna Bunkše, Baldones vidusskola 782,11 km
Arta Jankava, Gulbenes novada vidusskola 600,08 km
Līga Kuroša, Daugavpils 12.vidusskola 599,08 km
Elīza Gasjūne, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija 500,16 km

TOP 6 skolas
Alūksnes novada vidusskola 6249,47 km
Gulbenes novada vidusskola 5798,34 km
Daugavpils 12.vidusskola 5254,96 km
Baldones vidusskola 4691,64 km
Siguldas Valsts ģimnāzija 4449,68 km
Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija 4374,04 km

Visi rezultāti pieejami šeit: lsfp.lv/festivals/festivala-rezultati

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!