Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Portugāles vieglatlēts Pedro Pičardo ceturtdien izcīnīja zelta medaļu Tokijas olimpisko spēļu trīssoļlēkšanas sacensībās, bet Igs Fabriss Zango izcīnīja vēsturisku bronzas medaļu Burkinafaso labā.

Kubietis Pičardo, kurš zem Portugāles karoga startē pēdējos divus gadus, finālā savā labākajā mēģinājumā lēca 17,98 metru tālumā, labojot valsts rekordu.

Sudraba medaļu ar jaunu personīgo rekordu (17,57 metri) izcīnīja ķīnietis Jamins Džu. Par desmit centimetriem tuvāks lēciens bija Igam Fabrisam Zango, kurš izcīnīja Burkinafaso vēsturē pirmo medaļu olimpiskajās spēlēs.

"Esmu ļoti laimīgs par Burkinafaso tāpēc, ka šodien ir manas valsts neatkarības diena, un es izcīnīju tai pirmo medaļu," olimpisko spēļu pārstāvjiem stāsta Zango. "Šis ir vēsturisks notikums man un manai valstij. Tā nav tā medaļa, kuru vēlējos izcīnīt, bet Burkinafaso ir ļoti laimīga. Domāju, man atgriežoties, tiks sarīkota lieliska ballīte."

Iepriekšējo divu olimpisko spēļu uzvarētājs Kristians Teilors pērn pārrāva ceļgala krusteniskās saites, tādējādi amerikānis nevarēja aizstāvēt savu titulu.

ASV vieglatlēts Raiens Krauzers triumfēja lodes grūšanas sacensībās. Finālā Krauzers lodi grūda 23,30 metru tālumā, tikai par septiņiem centimetriem atpaliekot no paša jūnijā sasniegtā pasaules rekorda.

Toties 28 gadus vecais amerikānis laboja olimpisko rekordu. Arī iepriekšējais rekords piederēja viņam, Krauzeram Riodežaneiro lodi grūžot 22,52 metru tālumā.

Zīmīgi, ka goda pjedestāls lodes grūšanā bija tāds pats kā pirms pieciem gadiem Riodežaneiro. Sudraba medaļu ar 22,65 metru tālu raidījumu izcīnīja amerikānis Džo Kovačs, bet bronzu ar 22,47 metriem guva jaunzēlandietis Toms Velšs.

Savukārt Jamaikas vieglatlēts Hensls Pārčments negaidīti kļuva par Tokijas olimpisko spēļu čempionu 110 metru barjersprintā.

Jamaikietis finālā ieguva vadību pēc septītās barjeras, finišēdams 13,04 sekundēs. Par favorītu uzskatītais sezonas līderis un 2019.gada pasaules čempions Grants Holovejs no ASV zaudēja piecas sekundes simtdaļas un samierinājās ar sudrabu.

Tāpat kā zelts, arī bronza ceļos uz Jamaiku, jo trešais bija šīs valsts pārstāvis Rolands Levi, kurš no sava tautieša atpalika sešas sekundes simtdaļas.

Holovejs nebija piedzīvojis zaudējumu kopš pērnā gada vasaras. Jūnijā viņš ASV olimpiskajā atlasē 110 barjeroto distanci veica 12,81 sekundē, par nieka sekundes simtdaļu atpaliekot no tautietim Arīsam Meritam piederošā pasaules rekorda.

Ceturtdien Tokijā vieglatlētikas sacensībās tiks dalīti seši medaļu komplekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!