Foto: Reuters/Scanpix

Tāllēcēju Darju Klišinu, kura vienīgā no Krievijas vieglatlētiem ir saņēmusi IAAF atļauju startēt 2016. gada Olimpiskajās spēlēs, dzimtenē dēvē gan par nodevēju, gan atbalsta.

"Lai saņemtu atļauju startēt Rio, es gāju to pašu ceļu, ko pārējie mūsu sportisti, iesniedzot pieteikumu IAAF," 25 gadus veco Klišinu citē Krievijas Vieglatlētikas federācijas (VFLA) mājas lapa. "Gribu norādīt, ka es nesāku pie amerikāņu trenera strādāt mēnesi pirms izveidojās šī situācija. Es tur tomēr atrodos jau trīs gadus, tāpēc rāt mani un saukt par dzimtenes nodevēju, manuprāt, nav pareizi."

"Ļoti ceru, Rio nebūšu vienīgā krievu vieglatlēte," viņa piebilst. "Gribas ticēt, ka Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) 19. jūlijā dos mums pozitīvu lēmumu. VFLA lapā es redzēju sarakstu ar 68 sportistiem, kas ir izpildījuši olimpisko normatīvu un atbilst IAAF kritērijiem. Tā kā ceru, ka mūsu sportisti, vai vismaz lielākā daļa, aizbrauks uz spēlēm."

Slavenās kārtslēcējas Jeļenas Isinbajevas treneris Jevgeņijs Trofimovs ir viens no tiem, kurš kritizējis Klišinu, viņas pateicību IAAF par iespēju startēt nosaucot par "pazemojošu". "Tas ir ļoti nepatīkami - viņa ar pateicību vērsās pie organizācijas, pie tās sistēmas, kas pazemo Krieviju," viņš izteicies "Mač TV". "Šī ir valsts, kurā Darja ir dzimusi, kur viņa pie labiem treneriem iesāka savu karjeru. Pēc tam viņa tos nomainīja un aizbrauca uz Ameriku. Bet tas nav svarīgi. Galvenais - nedrīkst pazemoties. Tas bija pazemojoši - pateikties cilvēkiem, kas cenšas izdarīt visu, lai Krievijas izlase netiktu uz olimpiskajām spēlēm."

"Meitene trenējas ASV jau trīs gadus, viņa turp devās, lai profesionāli nodarbotos ar vieglatlētiku, jo pie mums tas nav iespējams, mums nav tādu apstākļu," norāda bijušais tenisists, pasaule spirmā rakete Marats Safins. "Nosaukt Klišinu par nodevēju var tikai debīliķi, cilvēki bez smadzenēm."

Toties atbalstu Klišinai ir paudis arī Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko. "Gribu paust atbalstu Darjai Klišinai," Mutko citē aģentūra TASS. "Mēs neliksim viņai šķēršļus startam olimpiskajās spēlēs, pat zem SOK karoga. Viņu vaino teju vai dzimtenes nodevībā, bet es viņai novēlu veiksmi. Zinu, kā viņa pārdzīvo par komandu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!