Foto: LETA
Jeļena Rubļevska, kurai šovasar būs ceturtās olimpiskās spēles modernajā pieccīņā, ir gatava startēt atlases sacensībās, lai cīnītos par tiesībām Londonā piedalīties arī paukošanā.

Vienā no modernās pieccīņas sastāvdaļām – paukošanā ar špagu – Rubļevskai vienmēr ir labi veicies. Ja izdosies realizēt šādu mērķi, Rubļevska var kļūt par otru Latvijas pārstāvi, kas vienās olimpiskajās spēlēs startējusi divos sporta veidos. Haralds Silovs 2010.gada Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs piedalījās gan šorttrekā, gan ātrslidošanā.

''Es un mans treneris Mihails Jefremenko plānojam braukt uz reģionālajām paukotāju atlases sacensībām olimpiskajām spēlēm. Tās būs aprīļa otrajā pusē. Ar mums no Latvijas Paukošanas federācijas (LPF) par to vēl neviens nav runājis, taču mēs esam gatavi tajās piedalīties,'' aģentūrai BNS pastāstīja Rubļevska.

Viņa sacīja, ka arī Daugavpilī ir meitenes paukotājas un ir spēcīgi puiši, kuri arī varētu būt pretendenti. Uz šīm atlases sacensībām varēs doties tikai viens pārstāvis no valsts no katra ieroča. Rubļevska atzina, ka gatavošanās tām notiek par savu naudu, bez kādiem papildu līdzekļiem. Viņa norādīja ka pagaidām arī asmeņi, ekipējums un paukošanas sacensību izmaksas ir par personīgajiem līdzekļiem. Sportiste pieļāva, ka LPF īpaši necer uz panākumiem, taču, par spīti tam, ir nolemts piedalīties olimpiskajā atlasē, ja tas tiks ļauts.

Šonedēļ Rubļevska uz mēnesi dodas uz Ameriku. Vispirms būs treniņnometne Kolorādo štatā ASV, kur gatavošanās sezonas pirmajiem startiem pieccīņā noritēs 2000 metru augstumā virs jūras līmeņa siltumā. Marta pirmajā pusē ASV austrumu pusē – Šarlotē, Ziemeļkarolīnā,– notiks Pasaules kausa (PK) pirmais posms, kur Rubļevskai pievienosies arī Deniss Čerkovskis, bet pēc tam arī PK otrais posms būs Riodežaneiro.

Pēc abiem pirmajiem posmiem un rezultātiem tajos kopā ar treneri Jefremenko tiks izlemts par piedalīšanos nākamajos divos, kas aprīlī notiks Ungārijā un Krievijā. ''Ja būs veicies labi un Pasaules kausa finālsacensībām būs pietiekami daudz punktu, tad uz Rostovu skaidrs, ka nebraukšu, bet uz Ungāriju – varbūt,'' paskaidroja sportiste.

PK kalendārā nozīmīgākās ir finālsacensības, kurās tiesības startēt iegūst 36 labākie pēc punktiem atsevišķajos PK posmos. Rubļevskai atšķirībā no Čerkovska šogad gūtie punkti nav tik svarīgi, jo viņa jau ir kvalificējusies olimpiskajām spēlēm. Savukārt pasaules rangā, kur līdere ir vāciete Lena Šoneborna, Rubļevska pašlaik ir 17. labākā pieccīņniece. ''Pasaules rangs gan nevienam nekādas priekšrocības vai handikapu nedod,'' viņa klāstīja.

Ja nebūs nekādu traumu, Rubļevska plāno piedalīties arī Eiropas čempionātā, kas jūlija sākumā notiks Sofijā. Tieši pagājušā gada jūlijā Eiropas čempionātā Medvejā, Lielbritānijā, ar sesto vietu viņa kvalificējās savām ceturtajām olimpiskajām spēlēm, kur augstākais panākums pagaidām ir sudraba medaļa 2004.gadā Atēnās.

Rubļevska atzinīgi vērtē rīkotāju centienus padarīt sacensības pieccīņā spraigākas, taču vēl ir neprognozējamas lietas. ''Skatītājiem ir interesantāk, un arī mums ir interesanti. Taču starptautiskā federācija vēl līdz galam nav apguvusi šaušanas sistēmu ar lāzeru, kas vēl nedarbojas tik labi, kā vajadzētu. Ja biatlonā ir lode un ar to trāpa mērķī, tad viss skaidrs. Turpretī šaušanu ar lāzeru ļoti ietekmē dažādi apstākļi, piemēram, lietus, kādēļ rodas visādas kļūdas,'' pavēstīja sportiste.

Pagājušā gada septembrī Rubļevska ieņēma 14.vietu pasaules čempionātā Maskavā, bet jūlijā Londonā bija desmitā PK finālsacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!