Foto: F64
Latvijas kārtslēcējs Pauls Pujāts pēc iekļūšanas Rio olimpisko spēļu finālā ilgi neatstāja sacensību sektoru un izklaidēja līdzjutējus ar staigšānu uz rokām.

Pujāts sev vietu finālā nodrošināja ar pirmajiem lēcieniem, pārvarot trīs augstumus, arī 5,60 metrus. Nākamais solis, kas bija 5,70 metri, viņam nesanāca, tomēr vieta finālā bija garantēta jau pirms pēdējā mēģinājuma.

"Akrobātiku apguvu Latvijā. Vingrošanas skolā. Bet mēs ar brāli Kārli Pujātu sākām vēlu, kādos 15-16 gados, bet pārējie kārtslēcēji vingrošanu sākuši no 3-5 gadu vecuma," pēc veiksmīgi aizvadītās kvalifikācijas emocijas neslēpa 25 gadus vecais sportists. "Par pēdējo lēcienu (5,70 metri) biju dusmīgs uz sevi, ka izskrēju cauri bedrei. Bet pirms tam zināju, ka man ir jau vieta finālā, bet gribēju uzlēkt, jo jābūt stabilam, lai finālā pretendētu uz kaut ko."

Pujāts atzina, ka sezonas laikā viņam bijuši savainojumi, kas liedza pilnvērtīgi trenēties un nav bijis iespējams aizvadīt tik daudz sacensību, cik gribētos. Tādēļ arī sacensībās nav ņēmis lielāku kārti, lai lēktu lielākus augstumus un veiktu pilnu ieskrējienu. Tomēr finālā, visticamāk, Pujāts lēks ar citu kārti un ir drošs, ka vertikāli spēs pievārēt. Kvalifikācijas laikā viņš saņēmis arī padomus kārtslēkšanas niansēs no brāļa Kārļa Pujāta un sava trenera Tailera Freizera, ko noteikti izmantos finālā.

Runājot par finālu, Pujāts sev kā mērķi izvirza stabilu lēkšanu visos augstumos. Tādēļ viņš izvēlēsies startēt jau ar sākuma augstumu, kas būs 5,40 vai 5,45 metri.

Tikmēr ļoti neapmierināts ar sniegumu bija otrs Latvijas kārtslēcējs Mareks Ārents, kurš nespēja pārvarēt 5,60 metru augstumu un palika ārpus fināla.

"Vilšanās. Nesanāca. Pietrūka spēka. Iespējams, dēļ pauzēm, iespējams, ka dēļ tā, ka biju saaukstējies pirms pāris dienām. Iesāku pārliecinoši, bet pie 5,60 metriem ieskrējienā kā ar nazi nogriezts," stāstīja Ārents. "Skrēju, kārts ielocījās, bet netiku pāri vertikālei, turpat lejā kastē iekritu. Man tas praktiski vienmēr ir lecams augstums, bet šoreiz nepadevās. Nevarēju pietiekami ātri ieskrieties. "

Ārents jau pirms sacensībām bija prognozējis, ka ar pirmajā mēģinājumā pārvarētu 5,60 metru augstumu var iegūt vietu finālā, kas gan šoreiz nav izdevies.

XXXI vasaras olimpisko spēļu vīriešu kārtslēkšanas sacensību fināls, kurā startēs 12 sportisti, notiks pirmdien (naktī uz otrdienu 2:35 pēc Latvijas laika).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!