Foto: AFP/Scanpix
Vairāk nekā 100 zinātnieki parakstījuši vēstuli, kurā aicina atlikt vai pārcelt Rio Olimpiādi Zikas vīrusa dēļ uz citu valsti. Kā norāda vēstules autori, tas tiekot darīts "visas sabiedrības veselības labā", piektdien informē britu raidsabiedrība "Sky News".

Tikai 10 nedēļas pirms Rio Olimpiādes sākuma 125 zinātnieki aicinājuši pārcelt vai atlikt spēles uz kādu citu valsti. Tie uzrakstījuši atklātu vēstuli Pasaules Veselības organizācijai (World Health Organization (WHO), kurā norādījuši, ka spēļu norisināšanās Brazīlijā Zikas vīrusa dēļ būtu "neētiska".

Intervijā britu raidsabiedrībai "Sky News" zinātnieks Artūrs Kaplans norādīja, ka spēļu atlikšana vai pārcelšana dotu laiku, kas palīdzētu izveidot vakcīnu pret Zikas vīrusu. Kaplans norādījis, ka vakcīnas izveidošanai būtu nepieciešami trīs līdz seši mēneši.

Tāpat viņš norādīja, ka Brazīlija patlaban saskaras ar ekonomiskajām un politiskajām problēmām. "Pašlaik nav skaidrs, kā viņi panāks visu nepieciešamo, lai aizsargātu sportistus un apmeklētājus no Zikas vīrusa," uzsvēra zinātnieks.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šo lūgumu noraidīja. PVO uzskata, ka spēļu atcelšana vai pārcelšana būtiski nemazinātu vīrusa izplatību, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

"Sky News" atgādina, ka nekad Olimpiskās spēles nav pārceltas vai pārvietotas uz citu valsti veselības iemeslu dēļ.

Jau vēstīts, Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā pieaudzis ar Zikas vīrusu saslimušo cilvēku skaits. Tiek ziņots, ka Brazīlijā ar vīrusu inficējušies vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku. Lielākā daļa cilvēku vīrusu pārcieš bez smagām sekām, bet vislielākie draudi ir grūtniecēm, tāpēc viņām ieteikts neapmeklēt olimpiskās spēles.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947. gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Zikas vīruss ir izplatījies visos 27 Brazīlijas štatos, sevišķi valsts ziemeļaustrumos. Brazīlijas valdība pērn novembrī izsludināja ārkārtas stāvokli un nosūtīja karavīrus "Aedes aegypti" iespējamas vairošanās vietu atrašanai un iznīcināšanai.

Biežākie vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!