Foto: LETA

Latvijas biatloniste Žanna Juškāne par iespēju doties uz pasaules čempionātu uzzinājusi vien nedēļu pirms sacensībām, bet pirms tam viņa šosezon uz slēpēm bija kāpusi tikai vienu reizi, pastāstīja sportiste.

Juškāne iepriekšējās divas sezonas cīnījās ar veselības problēmām, turklāt pirms šīs sezonas viņai arī bija nesaskaņas ar Latvijas Biatlona federāciju (LBF). Tomēr neilgu laiku pirms čempionāta abas puses salīga mieru, lai palīdzētu Latvijai cīnīties par 25.vietu Pasaules kausa Nāciju rangā dāmām, kas nākamajā sezonā ļautu sacensībās startēt ar divām sportistēm.

Juškāne sacensību apritē atgriezās ceturtdien, kad piedalījās Oslo notiekošā pasaules čempionāta jauktajā stafetē, tomēr neglāba Latviju no noslēdzošās, 25.vietas.

Savukārt sestdien viņa aizvadīja pirmās individuālās sacensības, 7,5 kilometru sprintā paliekot 95.pozīcijā starp 96 sportistēm. Šeit Juškāne jau pirmajā šaušanā pieļāva trīs kļūdas.

"Ar prātu gribējās skriet un turēt līdzi konkurentēm. Pirmajā aplī jutos labi un domāju, ka nobraucienā pirms šaušanas atpūtīšos, tomēr laikam neizdevās nokontrolēt emocijas," Juškāne atzina, ka distances pirmo apli veikusi pārāk ātri, kas ietekmēja šaušanu. "It kā nemēģināju skriet. Jutos labāk nekā stafetē, bet tajā braucu lēnāk."

Tomēr Juškāne atzina, ka joprojām stāvus šaušanā jūtas daudz pārliecinošāk, bet pozīcija guļus viņai sagādā problēmas.

"Sprintā mans galvenais uzdevums bija sašaut mērķus, bet nespēju to izpildīt. Arī lieli sportisti bieži vien nespēj tikt galā ar mērķiem, tomēr apzinos, ka man šaušana vienmēr bijusi problēma," secināja sportiste.

Pirms tam stafetē Juškāne guļus sašāva pirmos četrus mērķus, bet nākamās četras lodes raidīja garām, kas lika veikt soda apli.

"Ceturtdien pirmo apli mierīgi nočāpoju, guļus jutos drošāk, tomēr pēdējie četri šāvieni bija neizskaidrojami. Iespējams, tas bija tāpēc, ka šautuvē iegāju ar vienu pulsu, bet pēc ilgās šaušanas tas mainījās," secināja sportiste.

Juškāne šoziem strādāja veikalā par pārdevēju un par iespēju braukt uz pasaules meistarsacīkstēm uzzinājusi vien nedēļu pirms pirmā starta.

"Runājām ar federāciju, bet galējo lēmumu pieņēmu pati. Neviens mani nespieda, pati piekritu," uzsver sportiste. "Neviens uz neko necer. Pirms čempionāta uzkāpu uz slēpēm, lai atcerētos sajūtu, jo pirms tam šoziem tikai vienu reizi biju slēpojusi."

Latvijas sieviešu komanda Nāciju kausa vērtējumā šobrīd atrodas 26.vietā, no 25.vietā esošās Dienvidkorejas atpaliekot par 76 punktiem. Tiesa, pirms pasaules čempionāta atstatums bija vien 32 punkti.

"Doma ir, sekojot līdzi savai veselībai, nākamajā sezonā atgriezties sportā. Tomēr konkrētāk varēsim domāt vien pēc sezonas, kad būs skaidrība par Nāciju rangu," uzsvēra sportiste.

Tiesa, Juškānei vēl atlicis viens starts pasaules čempionātā - nākamajā trešdienā viņa startēs 15 kilometru individuālajā distancē. "15 kilometri būs ļoti smagi. Tur man pirmajos apļos vajadzēs mierīgi slidināties un sadalīt spēkus gudrāk nekā sprintā."

Neveiksmīgi sestdien pasaules čempionāta individuālās sacensības iesāka arī šī gada Latvijas izlases līdere Baiba Bendika, kura sprintā palika vien 78.vietā, kaut pavisam nesen etapos Ziemeļamerikā spēja sagādāt vairākas sensācijas.

Bendika sprintā pieļāva trīs kļūdas, turklāt tas notika pirmajos šāvienos - divos guļus stāvoklī un vienu stāvus.

"Pirmajā šaušanā vajadzēja ātrāk pagriezt pret vēju, bet nelikās, ka tas ir tik spēcīgs. Pēc otrā šāviena to izdarīju, bet bija jau par vēlu," atcerējās Bendika. "Savukārt stāvus pirmais šāviens likās, ka ir tuvu, bet arī aizgāja neprecīzi."

Šoreiz Bendikai arī slēpošanā bija tikai 73.rezultāts, ko viņa izskaidro gan ar faktu, ka neilgi pirms sacensībām uzsniga svaigs sniegs, gan ar nogurumu. "Sniegs nedaudz bremzēja slēpes. Likās, ka 2-3 aplī, kad distance bija piebraukta, sāka slīdēt labāk. Tāpat vairs kājās nav tas vieglums. Šoreiz nesanāca nobraukt kā gribētos."

Kā zināms, sekmīgāk pasaules čempionātu sestdien iesāka Latvijas vīru izlases līderis Andrejs Rastorgujevs, kurš desmit kilometru sprintā guva 20.vietu un svētdien piedalīsies 12,5 kilometru iedzīšanas distancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!