Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs uz izmeklēšanas laiku diskvalificēts no sacensībām par dopinga kontroļu noteikumu pārkāpumiem, vēsta Starptautiskā Biatlona federācija (IBU).

Biatlona Integritātes vienība (BIU) ziņo, ka Rastorgujevs 12 mēnešu laikā trīs reizes nav pareizi norādījis savu atrašanās vietu, lai dopinga kontrolieri varētu ierasties ņemt analīzes. Vispārējās atrašanās vieta noteikumi ir saskaņā ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) kodeksu.

Rastorgujevam šobrīd ir divas nedēļas, lai reaģētu uz šo lēmumu. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka jau kopš rudens biatlonista advokāts mēģināja risināt šo situāciju, tomēr pagaidām izskatās, ka latvietis nevarēs izvairīties no soda.

BIU šobrīd stingri apņēmusies panākt starptautisko antidopinga noteiktumu ievērošanu, kuru starpā ir arī korekta dokumentācijas aizpildīšana un savas atrašanās vietas norādīšana, lai būtu iespējas veikt dopinga testus ārpus sacensībām. Ja tas netiek izdarīts, sportistus sauc pie atbildības.

BIU uzsver, ka izmeklēšanas laikā citus komentārus nesniegs.

Latvijas olimpiskās vienības (LOV) pārstāve Marita Vilciņa apstiprināja, ka LOV par iespējamo diskvalifikāciju zināja jau kopš rudens, kad bijis trešais pārkāpums, tomēr LOV nedrīkstēja šo informāciju izpaust, kamēr notiek lietas izmeklēšana.

"Zinām, ka sportists trīs reizes neprecīzi norādījis savu atrašanās vietu 12 mēnešu laikā, kas ir pārkāpums. Viņam tagad draud divu gadu diskvalifikācija, bet to lems IBU," skaidroja Vilciņa. Tā kā Rastorgujevs bijis informēts par iespējamiem sodiem, tad viņš kopš rudens nav tērējis LOV piešķirto finansējumu, kas, diskvalifikācijas gadījumā, būtu jāatdod. Latvijas vadošais biatlonists LOV ir kopš 2011./2012. gada sezonas.

Rastorgujevam ceturtdien, 11. martā, bija paredzētas sacensības priekšpēdējā Pasaules kausa posmā, kas notiek Čehijā. Pēc šī lēmuma viņš startēt nevarēs, un viņam šī sezona ir beigusies.

Pasaules kausa kopvērtējumā Rastorgujevs šajā sezonā ierindojas 24. vietā. Šajā sezonā viņš kļuva par Eiropas čempionu 20 kilometru individuālajā distancē, bet pasaules čempionātā viņam labākais rezultāts bija sprintā, ierindojoties 17. vietā.

Rastorgujeva iespējamā diskvalifikācija rada bažas par viņa sportista karjeras turpināšanu. Šī gada maijā viņam paliks 33 gadi, un nākamgad paredzētās Pekinas ziemas olimpiskās spēles, visticamāk, būtu pēdējās viņa karjerā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!