Foto: LETA

Latvijas skeletona "tēvs" Dainis Dukurs aicinājis Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) ieviest izmaiņas finansiālo bonusu sistēmā, jo Pasaules kausa titulu iegūt ir grūtāk nekā uzvarēt pasaules čempionātā.

"Nākamā sezona būs īpaši atbildīga, un, kad nonāksim sacensībās, visi iepriekšējie sasniegumi nekādas priekšrocības nedos. Viss būs jāsāk no jauna," tiekoties ar LOK, izteicās Dainis Dukurs, kurš ir Siguldas bobsleja un kamaniņu trases direktors un skeletona treneris.

Dukurs izteica cerību, ka Soču olimpiskajām spēlēm kvalificēsies trīs skeletonisti - ne tikai Martins un Tomass Dukuri, bet arī Lelde Priedulēna dāmu konkurencē.

"Negribu neko solīt, bet darīsim visu maksimāli profesionāli un centīsimies būt labākie arī nākamsezon," uzsvēra D.Dukurs, stāstot, ka komanda jau 13.maijā sāk treniņnometni pirms jaunās sezonas. "Esmu arī sācis jauna skeletona būvēšanu, virzība ir."

Tikmēr četrkārtējais Pasaules kausa ieguvējs, divkārtējais pasaules un četrkārtējais Eiropas čempions, kā arī Vankūveras Olimpiādes sudraba medaļnieks Martins Dukurs izteicās, ka gatavošanās notiks tāpat kā iepriekšējām sezonām.

"Nākamajai sezonai gatavosimies tāpat kā citus gadus, jo uzskatu, ka to pietiekami nopietni darījām arī iepriekš," M.Dukurs norādīja, ka rezultāti pierādījuši gatavošanās procesa pareizību.

Dukuru ģimene aicināja ieviest izmaiņas LOK izstrādātajā finansiālo bonusu sistēmā, jo uzskata, ka Pasaules kausu, ko izcīna visas sezonas garumā, iegūt ir grūtāk nekā tikt pie panākuma pasaules čempionātā.

"Pasaules čempionāts ir tikai vienas sacensības, kamēr Pasaules kausa posmos mēs cīnāmies visu sezonu," teica Tomass Dukurs, kurš šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā palika uzreiz aiz sava jaunākā brāļa.

Savukārt Dainis Dukurs aicināja LOK pārstāvjus biežāk apmeklēt skeletonistu sacīkstes un kādreiz atbraukt arī ciemos uz Siguldu.

""[LOK ģenerālsekretāra Žorža] Tikmera vizīte Pasaules kausa posmā Kēnigszē mums lika vēl vairāk saņemties un parādīt sevi no labākās puses. Aicinu savstarpēji sadarboties biežāk, lai nebūt tā, ka viss notiek tikai pirms Olimpiādes," teica D.Dukurs. "Kamēr citas pasaules valstis skeletona attīstībā iet uz priekšu milzu soļiem, mēs, piemēram, slidas locīt braucam uz Šveici, jo Latvijā nav vajadzīgās iekārtas. Tāpēc aicinu LOK palīdzēt, kā vien var."

Latvijas Bobsleja federācijas (LBF) viceprezidents un valdes loceklis Zintis Ekmanis atgādināja, ka "jau gadiem notikusi diskusija par to, ka LOK varētu darboties arī tehniskā atbalsta komanda, kas palīdzētu vismaz sportistiem ar īpašiem sasniegumiem".

"Vissāpīgākais ir jautājums par pēctecību. Ja citos ziemas sporta veidos ir, piemēram, sporta skolas, tad skeletonā tādu nav. Nevajadzētu pazaudēt zināšanas, kas pa šiem gadiem ir uzkrātas," norādīja Ekmanis.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis gan atbildēja, ka jautājums par ziemas olimpisko sporta veidu centra veidošanu uz Siguldas trases bāzes līdz šim "vienmēr kaut kur iesprūdis starp pašvaldību, ministriju, LOK un federācijām".

Savukārt Tikmers apsolīja nākamajā gadā LOK budžetā paredzēt mērķi meklēt līdzfinansēt skeletona akadēmijas veidošanu.

Tāpat Tikmers norādīja, ka pašreiz norit sarunas ar vienu no Latvijas autosaloniem par to, lai drīzumā visām ziemas olimpisko sporta veidu federācijām varētu piešķirt lietošanā vismaz vienu mikroautobusu katrai.

Pagājušajā sezonā Martins Dukurs uzvarēja astoņos no deviņiem Pasaules kausa posmiem. Viņš ir pirmais sportists, kurš sezonas gaitā spējis uzvarēt astoņos posmos. Savukārt Tomass Dukurs uz goda pjedestāla kāpa četras reizes.

Šā gada pasaules čempionātā Martins kļuva par pasaules vicečempionu, nespējot kā pirmais sportists vēsturē izcīnīt trešo titulu pēc kārtas. Tomasam Dukuram pasaules čempionatā astotā vieta.

Tāpat M.Dukurs ceturto reizi pēc kārtas izcīnīja Eiropas čempiona titulu, bet viņa brālis Tomass ieguva trešo vietu.

2012.gadā M.Dukurs uzvarēja deviņās no 11 sacensībām (Pasaules kausa posmi un pasaules čempionāts), kurās piedalījās. Tas ir vien nedaudz mazāk iespaidīgi nekā 2011.gadā, kad viņš bija labākais pilnīgi visās sacensībās.

Kopumā kopš 2011./2012.gada sākuma Martins Dukurs triumfējis 21 no 24 Pasaules kausa un pasaules čempionāta ietvaros notikušajām sacīkstēm.

Pasaules kausa izcīņa skeletonā notiek kopš 1986.gada, un līdz šim trīs gadus pēc kārtas kopvērtējumā bija triumfējis vienīgi austrietis Kristians Auers, kurš bija labākais no 1992./1993. līdz 1994./1995.gada sezonai. Pēc gada pārtraukuma Auers triumfēja vēl divas reizes un pašlaik ir vienīgais pieckārtējais Pasaules kausa ieguvējs.

Savukārt Martins Dukurs tagad ir vienīgais, kurš uzvarējis četrus gadus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!