Foto: F64

Latvijas divnieku ekipāža Uģis Žaļims/Intars Dambis sestdien uzvarēja Eiropas kausa izcīņas Sigulda posma pirmās dienas sacensībās, apsteidzot visus konkurentus, ieskaitot Latvijas izlases līderi Oskaru Melbārdi, kurš divu braucienu summā palika trešais.

Pēc pirmā brauciena Uģis Žaļims bija trešais aiz Melbārža un Krievijas ekipāžas Maksima Andrijanova/Maksima Belugina, taču labākais rezultāts otrajā braucienā ļāva apsteigt gan krievus, gan Oskara Melbārža ekipāžu, kuri otrajā braucienā pieļāva kļūtu pirmajā virāžā un noslīdēja uz trešo vietu.

"Ja jau pirmais, tad laikam viss izdevās," pēc finiša portālam "Delfi" atzina Eiropas kausa trešā posma uzvarētājs Uģis Žaļims. "Oskaram [Melbārdim] otrs brauciens nesanāca tik labs, man abi daudzmaz bija labi, startu "nometām", sanāca divi stabili braucieni un ar to laikam arī pietika [uzvarai]. Cīņa bija saspringta, pēc finiša jau bija prieks par to, ka esmu vismaz otrais palicis, bet beigās necerēti - pirmais. Forši!"

Kā zināms, šīs Eiropas kausa sacensības, kas Siguldā risinās šajā nedēļas nogalē, sestdien un svētdien, ir pirmās starptautiskās sacīkstes bobslejā Latvijā pēc ilgāka laika. "Es vispār neesmu Siguldā braucis starptautiskās sacensībās, pamazām laikam viss sāks iekustēties un atgriezties, cerams, ka būs arī Pasaules kauss. Tas būtu patīkami, mājas trase tomēr, savi skatītāji. Un izrādās, ka var arī savā mājas trasē pjedestālu "izcelt"!" saka Uģis Žaļims.

Lai gan Latvijas bobslejistu pamatsacesības ir Pasaules kauss, arī šīm sacīkstēm Siguldā mūsu sportisti startēja ar pilnu atbildības sajūtu. "Piegājām nopietni, tikai mums paralēli treniņnometne un fiziskā kondīcija tāda - kājas pasmagas un nejūtamies kā Pasaules kausa sacensībās," atzīst Žaļims, piekrītos, ka galvenā gatavošanās ir tomēr Pasaules kausam. "Taču noskaņojums kā kārtīgās sacensībās, viss ir "pa īstam". Turklāt Sigulda ir tāda trase, kurā ir ļoti jākoncentrējas, un kurai nopietni jāpieiet. Tā nav viegla, ir bīstama, un aizmiegtām acīm nevar nobraukt. Laika apstākļi gan silti un trase nebija tik ātra. Varbūt tā arī labāk, jo pārējie džeki te ir mazāk braukuši, viņiem šis ir tikpat kā Pasaules kauss."

"Oj nē, normāli, viss kārtībā!" pēc finiša portālam "Delfi" ar smaidu teica Oskars Melbārdis. "Trešā vieta Eiropas kausā ir ļoti labi! Sen nav braukts Eiropas kausā, neatceros, kad tas bija pēdējoreiz. Nu, gadās... Kļūdas gadās un ir stiprāki puikas; Uģis ļoti labi nobrauca. Es tiešām biju priecīgs, jo man negāja jau pirmajā braucienā. Kad Andrijanovs palika aiz Uģa, biju priecīgs, ka Latvijas himna noteikti skanēs un braucām ar mierīgu sirdi. Gribējām startā izdarīt, cik varam un labāk kā pirmajā braucienā, un ietriecāmies "akmenī"."

Olimpiskais vičečempions un Pasaules kausa uzvarētājs atzina, ka Siguldā pašam tomēr vairāk sanākušas kā treniņsacensības. "No treneriem nekāda uzdevuma nebija. Man šis vairāk bija kā treniņš, mēs tomēr gatavojamies savai sezonai, kas pēc jaunā gada atsāksies. Jāsaka godīgi, grūti bija motivēt sevi šīm sacensībām, gribas atpūtināt galvu, jo Pasaules kausa sērija vēl gara, un vēl arī pasaules čempionāts priekšā," atzinās Melbārdis. "Mierīgi piegājām un tāpēc laikam arī kaut kas nesanāca līdz galam Siguldas trasē."

Komentējot līdzšinējo Pasaules kausa sezonu, Oskars Melbārdis atzina, ka rezultāti, iespējams, nav tādi, kādus gaida pie viņa uzvarām pieradušie Latvijas līdzjutēji, taču viss notiek ar domām par nākotni. "Nesanāk viegli, bet tas bija gaidāms. Cenšamies, meklējam, nestāvam uz vietas. Ja sēdēsim visu laiku vienās un tajās pašās kamanās, citi aizies mums garām un mēs paliksim aizmugurē. Tāpēc tagad varbūt nedaudz atkāpjamies atpakaļ un uz nākamo, aiznākamo gadu būsim citiem soli priekšā. Jāmēģina, jāeksperimentē un tad jau laiks rādīs," saka Oskars.

Oskara Melbārža stūmējs šajās sacensības Siguldā bija Matīss Miknis, bet viņa pamata stūmējs Daumants Dreiškens savu kolēģu gaidām sekoja trases malā. "Jā, mani nedaudz nolēma "pasaudzēt", jo mums paralēli notiek treniņnometne un sacensības iekrīt tai pa vidu. Visa komanda dzīvojam kopā un atbraucām visi uz sacensībām. Palīdzam kaut ko. Šodien te esmu skatītāja statusā," portālam "Delfi" pastāstīja Daumants, atzīstot, ka no malas skatīties sacensības nav viegli. "Labāk ir būt iekšā, skriet un darīt, no malas ir grūtāk skatīties."

Arī pieredzējušais bobslejists pauda gandarījumu, ka Siguldā atkal notiek starptautiskas bobsleja sacensības. "Labi, ka Siguldā notiek šādas sacensības, jo parasti mēs te "atrādāmies" tikai sezonas beigās, kas ir vairāk kā "tusiņš". Šoreiz trase ir sacensību statusā, diezgan nopietnā, kas, raugoties tālāk uz Pasaules kausu, ir labi," saka Dreiškens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!