Foto: Publicitātes foto

Latvijas biatlonists Rolands Pužulis trešdien izcīnīja 29.vietu Madonā notiekošā Skandināvijas kausa posma distanču slēpošanā sprinta sacensībās.

Līdz šim nevienam Latvijas vīriešu sportistam Skandināvijas kausa posmos nebija izdevies iekļūt labāko trīsdesmitniekā.

No dāmām augstāko vietu izcīnīja Inga Dauškāne, kura ierindojās 31.vietā.

Pagājušajā gadā Madonas posmā trim latvietēm izdevās pārvarēt kvalifikāciju un iekļūt labāko trīsdesmit vidū, bet šogad 1,2 kilometru distancē slīdsolī bija nedaudz spēcīgāks sastāvs un par sešām dalībniecēm vairāk, vēsta portāls "infoski.lv".

Vienīgā, kurai no četrām Latvijas pārstāvēm bija reālas iespējas kvalificēties finālam, bija Inga Dauškāne. Viņa pagājušajā gadā Madonā bija 26.vietā sprintā. Pabeigusi kvalifikācijas braucienu, kad vēl astoņas sportistes bija palikušas distancē, Dauškāne atradās 30.vietā, taču ar pēdējo, 39.numuru startējusī igauniete Pireta Parnika uzrādīja tikai par četrām sekundes desmitdaļām labāku laiku un "izstūma" Latvijas labāko slēpotāju no kārotā ceturtdaļfināla.

Kvalifikācijas uzvarētājai Hjersti Bē, kas 1,2 kilometrus noslēpoja divās minūtēs un 17,14 sekundēs, Dauškāne zaudēja 13,64 sekundes.

Latvijas sportiste saņēma 191,28 FIS kategorijas punktus.

Pārējās Latvijas pārstāves zaudēja krietni vairāk, paliekot pēdējās trijās pozīcijās - Natālija Kovaļova ierindojās 37.vietā (316,57 FIS punkti), Anda Muižniece palika 38.pozīcijā (324,17 FIS punkti), bet vēl vietu zemāk bija Zane Eglīte (358,39 FIS punkti).

Finālā, kurā sacentās piecas norvēģietes un viena zviedriete, pirmais trijnieks bija identisks kvalifikācijas rezultātiem, un tajā iekļuva tikai norvēģietes. Uzvarēja Bē, bet sīvajā cīņā par otro vietu Katrīne Harsema bija nedaudz ātrāka par Skandināvijas kausa kopvērtējuma līderi Martīni Hāgenu.

Vīriem 1,7 kilometru sprintā slīdsolī uz starta izgāja 80 dalībnieki no astoņām valstīm, kuru vidū bija arī 15 mājinieki, kas ir lielākais Latvijas pārstāvju skaits, kāds jebkad piedalījies Skandināvijas kausā.

Pirmais no Latvijas sportistiem kvalifikāciju sāka Arvis Liepiņš un uzrādīja ļoti labu rezultātu, atrazdamies 27.vietā. Savukārt vēlāk viņš ilgstoši atradās 30.vietā. Savukārt, startējot ar vēlo 80.numuru, 20.rezultātu uzrādīja vietējais Madonas sportists Pužulis un "izstūma" Liepiņu no pirmo 30 vidus.

Liepiņam līdz trīsdesmitniekam pietrūka 1,1 sekunde.

Kvalifikācijā uzvarēja soms Mati Jilhe, kuram Pužulis zaudēja 8,35 sekundes, bet Liepiņš - 11,87 sekundes.

Ceturtdaļfinālā gan Pužulim, kurš šosezon startējis arī Pasaules kausa posmos biatlonā, vairs nebija spēka, un viņš savā braucienā palika pēdējais, sestais, kopvērtējumā ierindojoties 29.vietā, kas arī deva pirmos divus punktus Latvijai Skandināvijas kausa kopvērtējumā vīru konkurencē. Arī viņa rezultāts kvalifikācijā, kas deva 74,93 FIS punktus, ir labākais Latvijas slēpotāju sasniegums sprintā.

Pagājušā gada labākais no latviešiem Juris Damškalns šoreiz tik ātrs nebija un ierindojās 43.vietā (pagājušajā gadā bija 45.vietā), no soma atpaliekot 13,52 sekundes. Damškalns atzina, ka šogad juties vēl spēcīgāks nekā pagājušajā gadā, tomēr šoreiz nedaudz pievīlusi slēpju slīdamība.

Atzīstami startēja pērnais juniors Roberts Slotiņš (+15,29), kas ierindojās 49.vietā un bija ceturtais no latviešiem, kam izdevās iekļūt labāko piecdesmitniekā un iegūt mazāk par 120 FIS punktiem, kas sprintā ir ļoti labs rādītājs. Jānim Paipalam, kurš pagājušajā gadā bija trešais starp latviešiem, šoreiz 58.vieta (+18,97), bet sešdesmitnieku noslēdza vēl viens izlases dalībnieks Pāvels Ribakovs (+22,24).

Finālā iekļuva četri norvēģi un pa vienam kanādietim un amerikānim. Cīņā par uzvaru ziemeļamerikāņi tomēr nespēja likt neko pretī norvēģu kvartetam, kas ieguva pirmās četras vietas. Uzvarēja 2010.gada Skandināvijas kausa ieguvējs Kristians Tetli Renemo, aiz sevis atstājot pagājušā gada Madonas sprinta un 2008.gada Skandināvijas kausa posma Rīgā sprinta uzvarētāju Hansu Pēteru Likju un Eiriku Lūrencenu.

Skandināvijas kauss Madonā ceturtdien noslēgsies ar 15 kilometru (sievietēm) un 30 kilometru (vīriešiem) slēpojumiem ar masu startu. Šajā distancē nestartēs vairāki Latvijas sportisti, kas piedalījās sprintā, bet dalībnieku sastāvu papildinās biatlonists Raivis Zīmelis un gargabalnieks Jānis Teteris. Pagājušajā gadā Zīmelis bija labākais no latviešiem, izcīnot 34.vietu.

Kā ziņots, pirmos divus gadus Skandināvijas kausā Latvijā notika vienas dienas sacensības (sprints), bet, sākot ar 2010.gadu, slēpotāji mūsu valsts organizētājā posmā sacenšas divas dienas - sprints + distance.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!