Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Visiem Pekinas ziemas olimpisko spēļu dalībniekiem katru dienu būs jāveic Covid-19 testi un nedrīkstēs atstāt slēgto "burbuli", liecina rīkotāju pirmdien izplatītās vadlīnijas.

Ķīnā ir vieni no striktākajiem Covid-19 ierobežojumiem, lai gan oficiāli valstī saslimstība ar koronavīrusa izraisīto slimību ir relatīvi zema. Ķīnas ziemeļos daudziem iedzīvotājiem piemērots stingrs karantīnas režīms, Ķīnas galvaspilsētas iedzīvotājiem ieteikts nepamest pilsētu, ja vien tam nav nopietns iemesls, taču starppilsētu sabiedriskais transports turpina kursēt. Ķīna pirmdien ziņoja par 39 jauniem Covid-19 gadījumiem, līdz ar to aizvadītās nedēļas laikā šajā uzliesmojumā, ko izraisījis vīrusa delta paveids, saslimuši jau vairāk nekā 100 cilvēki.

Jau iepriekš Ķīna paziņoja, ka ziemas olimpiskās spēles noritēs bez ārvalstu skatītājiem. Šobrīd Ķīna ir slēgusi visu robežu citu valstu iedzīvotājiem un līdz minimumam samazinājusi starptautiskos lidojumus. Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) un Ķīna gan sola, ka nākamgad nodrošinās starptautiskos reisus speciāli olimpisko spēļu dalībniekiem.

Pēc ierašanās Ķīnā visiem sportistiem un dalībniekiem būs jāveic Covid-19 testi un visiem jābūt vakcinētiem, lai nebūtu jāaizvada 21 diena obligātajā karantīnā, kā no pieprasa Ķīnas likumi. Izņēmumi būs tikai tām personām, kurām būs medicīnisks attaisnojums, kādēļ nav saņemta vakcīna pret Covid-19.

"Mēs vēlamies, lai visis šajās spēlēs būtu drošībā, tāpēc aicinām visus dalībniekus stingri ievērot vadlīnijas," saka SOK olimpisko spēļu izpilddirektors Kristofs Dubi. "Nodrošinot visu veselību, mēs nodrošināsimies, ka varēsim visu uzmanību veltīt olimpisko un paralimpisko spēļu pamatvērtībām – sportam un atlētiem."

Rīkotāji sola, ka sportisti atradīsies "noslēgtā aplī", nepieļaujot kontaktus ar apkārtējo sabiedrību. Sportistiem būs jāvalkā aizsargmaskas un viņi tiks aicināti neuzturēties slēgtās, pārpildītās vai ciešas saskarsmes telpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!