Foto: DELFI
Atlēti ar homoseksuālu orientāciju ir laipni aicināti piedalīties Soču olimpiskajās spēlēs, taču viņiem jāievēro nesen pieņemts likums, kas aizliedz homoseksuālisma propagandu, paziņojis Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina jūnijā parakstītais likumprojekts nosaka, ka ir pretlikumīgi teikt, ka homoseksuālu cilvēku attiecības ir vienlīdzīgas heteroseksuālu cilvēku attiecībām. Privātpersonām, kas izmanto medijus, tostarp internetu, lai propagandētu homoseksuālismu, likumprojektā paredzēti naudassodi līdz pat 100 000 rubļu (1500 latu), bet organizācijām - līdz pat miljonam rubļu (15 000 latu). Organizācijas var arī tikt slēgtas uz laiku līdz pat 90 dienām. Līdzīgi naudassodi attiecināti arī uz ārvalstu pilsoņiem, kuriem var tikt piemērots arī līdz pat 15 dienām ilgs apcietinājums un deportēšana.

Krievijas sporta ministra Mutko šonedēļ izteiktais brīdinājums ir pretrunā ar pagājšnedēļ Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pausto, ka šis likums neattieksies ne uz vienu Olimpiādes dalībnieku.

"Likums runā nevis par netradicionālas orientācijas aizliegšanu, bet gan par citām lietām - propagandu un nepilngadīgo [neatļautu] iesaistīšanu. Neviens neliedz sportistam ar netradicionālu orientāciju doties uz Sočiem. Taču ja viņš izies uz ielas un sāks īstenot propagandu, tiks saukts pie atbildības," paudis Mutko.

Sporta ministra paziņojumus asi kritizējis Krievijas vadošais geju tiesību aizstāvis Nikolajs Aleksejevs. "Krievijas sporta ministrs ir apstiprinājis, ka geju propagandas likums attieksies uz Soču olimpiskajām spēlēm Kā jau iepriekš esmu teicis, Krievijas dotās garantijas SOK ir muļķības," Aleksejevs paudis sašutumu savā "Twitter" kontā.

Pagājušajā nedēļā Krievija, balstoties uz jaunpieņemtā likuma normām, atteica iebraukšanu valstī četriem Nīderlandes pilsoņiem.

Kā ziņots, 2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas. Tās norisināsies no 2014. gada 7. līdz 23. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!