Foto: Publicitātes foto
Naktī uz pirmdienu Kanādas pilsētā Ričmondā Latvijas jauktā pāra komanda Poļina Rožkova un Agris Lasmans izcīnīja zelta medaļu pasaules čempionātā ratiņkērlingā, informē Latvijas Kērlinga asociācija.

Finālā Latvijas pāris ekstra endā ar 11:8 uzvarēja ASV.

Latvijas izlase fināla spēli uzsāka bez pēdējā metiena tiesībām, tomēr jau pirmajā endā izdevās nozagt punktus, nonākot 2:0 vadībā. Otrajā endā vēlreiz bija iespēja nozagt, tomēr pēdējais akmens bija nedaudz par stipru un ASV ar savu pēdējo metienu spēja nonākt tuvāk centram 1:2. Trešajā endā nelielas amerikāņu kļūdas ļāva Rožkovai/Lasmanam ar pēdējo metienu uz mājas centru izcīnīt vēl divus punktus (4:1), bet nākamajā endā pārsvars pieauga vēl par vienu punktu.

ASV gan izdevās atgūties - pateicoties latviešu kļūdām, viņi guva trīs punktus pēc kārtas un pietuvojās līdz 4:5. Pēc šāda pavērsiena Latvija nolēma izspēlēt "power play". Tas attaisnoja cerības uz vairākiem punktiem, atgūstot iepriekšējā endā zaudētos trīs 8:4.

ASV, lai atkal pietuvotos, septītajā endā izspēlēja savu "power play". Latvijas gan par vāju, gan par spēcīgu uzmestie metieni ļāva amerikāņiem vēlreiz tikt pie trim punktiem un pietuvoties līdz minimumam (7:8). Astotajā endā pretiniekiem izdevās lielisks priekšpēdējais metiens, nonākot tuvāk centram. Līdz enda beigām Rožkovai/Lasmanam tā arī neizdevās to izsist, ar ko pietika, lai spēlē būtu ekstra ends (8:8).

Tā sākumā metienu izpildījums labāks bija Latvijas izlasei, lai gan mestie akmeņi atradās pavisam nedaudz aiz centra līnijas. Tomēr ASV pieļāva kļūdas, uzmetot par vāju, kas Latvijai ļāva svinēt panākumu. Līdz ar to, neizmetot pēdējo metienu, jau bija skaidrs, ka Latvija izcīnījusi uzvaru ar 11:8 un nopelnījusi zelta medaļas.

Līdz šim nevienai no Latvijas kērlinga komandām augstākajā divīzijā nebija izdevies tikt uz goda pjedestāla.

Pateicoties šai uzvarai, ir izcīnīti vērtīgi punkti atlasei uz 2026. gada ziemas paralimpiskajām spēlēm Itālijā. Kaut gan Starptautiskā Paralimpiskā komiteja plāno apstiprināt atlases kārtību līdz marta beigām, provizoriskā informācija liecina, ka tiks ņemti vērā 2023.-2025. gada čempionātu rezultāti. Tiek plānots, ka paralimpiskajām spēlēm kvalificēsies astoņi ratiņkērlinga jauktie pāri un desmit ratiņkērlinga komandas.

Latvijas jauktā pāra izlases sastāvs: Poļina Rožkova, Agris Lasmans, treneris Erki Lills, trenera asistents Aleksandrs Dimbovskis.

Latvijas ratiņkērlinga jauktā pāra izlases spēļu rezultāti:
8:5 – Itālija
9:4 – Japāna
8:4 – Anglija
5:10 – Kanāda
8:2 – Dānija
9:10 (EE) – Vācija
9:4 – Zviedrija
10:7 – Koreja
7:5 – Slovākija (kvalifikācijas spēle)
10:7 – Ķīna (pusfināls)
11:8 – ASV (fināls)

Izšķirošo spēļu rezultāti:
11:8 Latvija – ASV (fināls)
13:11 Kanāda – Ķīna (bronzas spēle)

Kopvērtējums ratiņkērlinga jauktajiem pāriem:
1. Latvija
2. ASV
3. Kanāda
4. Ķīna
5. Anglija
6. Slovākija
7. Koreja
8. Skotija
9. Igaunija
10. Vācija
11. Ungārija
12. Itālija
13. Japāna
14. Norvēģija
15. Zviedrija
16. Šveice
17. Polija
18. Dānija
19. Somija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!