Foto: Itar-Tass/Scanpix
Kādreizējā pasaules čempione riteņbraukšanā un 2012.gada Londonas olimpisko spēļu sudraba godalgas īpašniece, vāciete Judīte Arnta atzinusi, ka Krievijas pieņemtā "antigeju likuma" dēļ būtu nepieciešams boikotēt 2014.gada Soču ziemas olimpiskās spēles.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina jūnijā parakstītais likumprojekts nosaka, ka ir pretlikumīgi teikt, ka homoseksuālu cilvēku attiecības ir vienlīdzīgas heteroseksuālu cilvēku attiecībām.

Tikai pusgadu pirms gaidāmajām Soču olimpiskajām spēlēm likums izraisījis asus cilvēktiesību aizstāvju protestus. Arī Arnta tagad kritizējusi Starptautisko Olimpisko komiteju par spēļu rīkošanas uzticēšanu Krievijai.

"Mums būtu jāboikotē Soči," Arnta izteicās intervijā Vācijas raidorganizācijai "Sport1". "Viņi vienkārši nedrīkstēja spēļu rīkošanu piešķirt Krievijai. Šajā valstī valdošā sistēma ir nehumāna."

Arnta Krieviju salīdzināja ar Ķīnu, kas, viņasprāt, arī nedrīkstēja rīkot 2008.gada Pekinas olimpiskās spēles.

37 gadus vecā Arnta neslēpj, ka ir homoseksuāla. Londonā viņa izcīnīja sudraba godalgu individuālajā braucienā. Viņa ir trīskārtēja pasaules čempione šosejas riteņbraukšanā un reizi pie pasaules čempiones titula tikusi arī treka riteņbraukšanā.

Tomēr 2008.gadā Arnta neboikotēja Pekinas Olimpiādi un izcīnīja sesto vietu individuālajā braucienā. Vāciete uzskata, ka sportistiem svarīgāka ir pašu karjera, tāpēc boikots nenotiks.

"Sportistiem olimpiskās spēles ir lielākais notikums, un viņi to uzskatīs par svarīgāku nekā cilvēcisko faktoru," neslēpj Arnta. "Tāpēc es, godīgi sakot, neticu, ka gaidāms boikots."

Daudzi aktīvisti aicina valstis ignorēt Soču Olimpiādi, bet ASV prezidents Baraks Obama pat atcēlis tikšanos ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu. Obama gan uzsvēra, ka viņa valsts sportisti noteikti piedalīsies olimpiskajās spēlēs.

2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos norisināsies no 7. līdz 23.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!